Japonya’nın hırslı tavırları Japon yönetimini, Birinci Dünya Savaşı’ndan aradığını bulamayan fakat dünyanın en güçlüleri arasında yer almak için hazırda bekleyen Almanya ve İtalya ile müttefik olmaya itmişti. Böylece Japonya, Hitler Almanya’sı ve Mussolini İtalya’sı anlaşma imzalayarak “mihver devletleri” kurdular.
Mihver Devletleri oluşumuna ABD’nin tepkisi gecikmedi. ABD, vakit geçirmeden Japonya’ya akaryakıt ambargosu uyguladı ve Panama Kanalı’nı Japon gemilerine kapattı. Bu akaryakıtlar, Japon askerî gücünün bel kemiğini oluşturduğundan bu yakıtların yokluğu Japonya’ya büyük bir darbe olacaktı. ABD ve İngilizler bu ambargonun Japonya’nın Çin ile olan savaştan çekilirse kalkacağını söylediler fakat Japonya burada elde ettiği gücü başka devletlere kaptırma niyetinde değildi. Ayrıca Pasifik’te kendisine karşı oluşabilecek Amerikan saldırısını önlemek istiyordu. Bu yüzden buradaki ABD gücüne darbe vurulmalıydı.
Japonya, Hawaii’de ABD donanmasına gerçekleştireceği saldırının hazırlıklarını yapıyorken ABD, Japonya’nın kendisine karşı bir saldırıyı göze alabileceğini tahmin etmiyordu. Ancak 7 Aralık 1941 büyük bir sürpriz yaşadı ve Hawaii’de büyük bir Japon bombardımanı ile karşı karşıya kaldı. Japon güçleri, Hawaii adlarında konuşlanan Pasifik ve Pearl Harbor askerî birliklerine pusu kurmuşlardı.Bu ani baskınla Amerikan güçleri adeta neye uğradıklarını şaşırdılar. Saldırı tam 90 dakika sürdü.