Antisemitizm
Yahudilik dinine, ulusuna, değerlerine, kültürüne ve insanlarına duyulan düşmanca davranışlar bütünüdür. Bu düşmanlık önceleri bireye veya dini inançlara yapılan ırkçı yaklaşımlarla başlasa da, zamanla polisin, bir halk kitlesinin veya devletin yönetim şeklinin de etkisiyle Yahudilere uygulanan kıyım ve soykırıma dönüşmüştür.
Hrisitiyanlığın ortaya çıkışından sonra Antisemitik hareketler, Hristiyanlık inancını Yahudi sızmasından korumak ve Hz. İsa’nın çarmıha gerilişinin intikamını almak için oluşturulan bir hareket karakterine bürünmüştür. Yahudilere yapılan saldırılara: ilk olarak I. Haçlı Seferlerindeki İspanyol engizisyonunun verdiği idamlar, daha sonra Yahudilerin 1290 yılında İngiltere’den, 1492 yılında İspanya’dan ve 1497 de Portekiz’den kovulmaları, son olarak da Almanya’nın yapmış olduğu Holokost (Yahudi soykırımı) örnek olarak gösterilebilir.
Semitik terimi Arapları, Süryanileri, Habeşleri, Aramileri ve İbranileri içine alan bir dil grubunu temsil etmekteydi. Fakat nedense Amti - Semitizm sadece Yahudileri içine alan bir düşmanlık hareketi olmuştur. Toplumlardaki bu ayrışmanın temel nedeni Ernest Renan’ın, Sami ırklarının, Aryan ırklarından aşağı olduğu görüşünün dünyaya lanse edilmesiyle başlamıştır. 1873 yılında Alman gazeteci Wilhelm Marr’ın, ülkedeki Yahudilere karşı yürüttüğü düşmanlığı ve halkın desteğiyle Yahudilerin ülkeden uzaklaştırılması gerektiğini savunan bildirisiyle “Antisemitler İttifakı” kurulmuştur.
Avrupa’daki anti-semitizm tanımı, genellikle Yahudilerin kendilerini misafir eden ulusların içinde huzursuzluk çıkarmaları ve devletin mevcut düzenine bir tehdit olarak görmeleridir. Genel olarak Yahudilere karşı düzenlenen ve örgütlenen bir düzene sahip olan Anti-Semitizm düşüncesi sadece Yahudi toplumu için aktarılsa da Aryan ırkların dışındaki diğer toplumlar için de aynı nitelikte bir ırkçı düşmanlık olarak da tanımlanabilmektedir.