Antik Roma'da İç Giyim

Yukarıdaki resimde optimum fiziğe ulaşmaya çalışan kadınlardan soldakinin ağırlık çalıştığı sağdakinin ise dik fırlattığı zannedilmektedir.
Antik Roma'da iç giyim bir statü göstergesiydi. Özellikle kadınlar o zamanın mükemmel fiziği olan küçük göğüs, geniş kalça optimizasyonuna erişme çabaları giydikleri iç çamaşır özelliklerini de oldukça etkilemiş. Erkeklerde ise giyilen iç çamaşırlar savaşçıların seviyesini belirlerdi.
Keten, pamuk, ipek gibi kumaşlar doğada korunamadığından Antik Roma'dan günümüze ulaşmış iç çamaşarı sayısı pek fazla değildir.
Antik Roma eserlerinde gladyatörler, köleler ve olağan dışı bireyler yarı çıplak bir şekilde resmedilirken Antik Roma vatandaşları üzerlerinde bir toga (Antik Roma entarisi) ile resmedilmişlerdir.
Roma'daki kazılarda bulunan Fırıncı Eurysaces’in mezarı sınıfsal giyim konusunda bize oldukça bilgi vermiştir. Mezardan edinilen bilgilere göre kölelerin üstsüz veya iç çamaşırı şeklinde bağlanan bir tür örtü (subligaculum) ile çalıştıkları görülüyor. Bu iç çamaşırı şeklindeki örtüyü vatandaşlar veya savaşçılar giymezlerdi.
Roma tarihçisi Suetonius, İmparator Augustus’un kış aylarını, dört kat tunik, ağır bir toga, yünlü bir göğüslük ve bir atlet ile geçirdiğini, aynı zamanda bacaklarını ve kalçalarını saran bir örtü kullandığını belirtiyor.
Günlük hayatta ise Romalı erkekler pek fazla seçim şansları olmadığından dolayı çoğunlukla iç çamaşırı giymemeyi tercih ediyorlardı.