Adolf Hitler Özel Serisi - 19. Bölüm
MİHVER KUVVETLERİ VE KIZIL ORDU
Şimdi geri bir tek sorun kalmıştı. Hitler Sovyetler gibi büyük bir ülkeye saldırmanın gerekçesi olarak kamuoyuna ne sunacaktı? Haklı bir gerekçe üretmeliydi yoksa tüm Dünya’yı karşısına alırdı. Sağlam bir sebep bulmalıydı.
O gün kurmaylarıyla toplantı yaparken aklına çok parlak bir fikir geldi. Komplo teorisini Kızıl Ordu üzerinden kuracaktı. Kendilerine saldırılıyormuş gibi gösterip, asıl saldırıyı gerçekleştirecekti. Sovyetlerin Batı sınırında yaptığı yığık onların günah keçisi olacaktı. Tüm dünyaya bu sığınağın amacının bir Avrupa saldırısı için hazırlık olduğu bildirilecek ve saldırı meşrulaştırılacaktı. Hitler’in bu komplo teorisinde haklılık payı da vardı çünkü Stalin gözünü Romanya petrollerine dikmişti ve gerçekten de bu bir ön saldırı yığınağı olabilirdi.
Stalin çok akıllı davranıyordu. Hitler’in batıyı ele geçirmesini izleyen Stalin kuvvetle muhtemel bıyık altından gülüyor ve şöyle diyordu “Hitler, aslında bana çalışıyor. Batı’da feth ettiği ülkelerin hepsi kapitalist ülkeler, şimdi ise daha da güçsüzleşecekler. Güçsüzleşmiş kapitalist ülkelerin tek çıkış yolu komünizmdir o da Sovyetlerle mümkündür.” Belki de Stalin güçlendikten sonra Almanya’ya saldıracak ve düşmanları artmış Nazileri Avrupa kıtasından silecekti. Hitler bu ihtimallere imkan vermeden konuyu kesip kapattı. Son sözü “ Barbarossa Harekatı” oldu.
SAVAŞ BAŞLIYOR
Alman (Mihver) Kuvvetleri
1. Kuzey Grubu: Komuta, General Wilhelm von Leeb, Generşa Erich Hoepner’in 4. Panzer Ordusu’na eşlik eden iki ordu, 1. Hava Filosu ve Fin kuvvetlerinden meydana gelmektedir.
2. Merkez Kuvvetler: Komuta da, General Fedor von Bock, alt kademede Günther von Kluge komutasında 4. Ordu, General Heinz Guderian’ın Guderian Panzer Grubu, General Adolf Straub komutasında 9. Ordu ve orduya bağlı olan General Hermann Hoth’un 3. Panzer Grubu ile 2. Hava Filosu’ndan meydana gelmektedir.
3. Güney Grubu: Komuta da, Gerd von Rundstedt, müttefik olan bağdaşık ülkelerden toplanmış General von Kleist komutasında bulunan alt birlik, 1. Panzer Grubu ile 5. Hava Filosu’ndan teşkil edilmiştir. Ek olarak oluşturulan birlikler ise, Macar, Slovak, İtalyan kolordusu ile iki Romen ordusundan oluşturulmuştur.
Tarihi kayıtlara göre Almanlar Doğu Cephesine, 19’u panzer, 15’i de motorize olmak üzere toplam 148 tümenle saldırmışlardır. Ayrıca savaş envanteri olarak Almanlar: 3.350 panzer, 7.184 hava ve top, 2.770 uçak, 6.000 motorlu vasıta ve 625.000 at ile Sovyetlere saldırmıştır. Askeri mevcut ise 2,5 milyon olarak belirlenmiştir. Ayrıca Hitler, Wehrmacht emrinde bulunan 10 Panzer tümenini bölerek 21’e çıkarmıştır. Her ne kadar savaş otoriteleri bu durumun tümenleri zayıf bıraktığını söylemişlerse de aslında Hitler geniş Sovyet topraklarına uygun bir strateji peşindeydi. Ayrıca zayıflatılmış bu tümenlerin etkinliği daha güçlü tanklarla telafi edilecekti. Çünkü bu son teknoloji tankların varlığı, Sovyetlerin geri savaş teknolojisi karşısında önemli bir üstünlük olacaktı.
Sovyetler Birliği Ordusu (Kızıl Ordu)
Tarih 22 Haziran 1941’i gösterdiğinde, Almanlar Sovyet topraklarına saldırmıştı. Fakat bu esnada Kızıl Ordu Sovyetlerin Avrupa sınırında dört cephede savaşmaya hazırdı. Aslında Sovyet askeri birlikleri de Alman Kuvvetleri ordularının ayrımında kurulmuştur.
Sovyet Kuvvet Kolları:
1. Leningrad Askeri Bölgesi, Kuzey Cephesi.
2. Baltık Özel Askeri Bölgesi, Kuzeybatı Cephesi (Mareşal Kliment Voroşilov).
3. Batı Özel Askeri Bölgesi, Batı Cephesi (Mareşal Semyon Timoşenko).
4. Kiev Özel Askeri Bölgesi ise, Güneybatı Cephesi’ne (Mareşal Semyon Budyonni) dönüştürüldü. Daha sonra Odesa Özel Askeri Bölgesi, 25 Haziran 1941 tarihli kararla Güney Cephesi olarak değiştirilmiştir.
Orduların Kuzeybatı cephesi iki kanata bölünmüştü. Bu bölünme Kuzey Cephesi, General Markian Popov ve General Fyodor Kuznetsov komutasındaki Kuzeybatı Cephesi’ydi. Ayrıca deniz kuvvetleri olarak kurulan Kuzey ve Baltık filoları da Kuzeybatı yönetimine bağlanmıştı. Batı askeri cephesi ise, General Grigoryeviç Pavlov komutasında örgütlenmişti. Sovyet Ordularının Güneybatı Cephesi ise, General Mihail Kirponos komutasında Güneybatı Cephesi ve General Ivan Tyulenev komutasındaki Güney Cephesine ayrılmıştı. Ayrıca bu askeri bölgenin deniz kanadını ise Karadeniz Filosu oluşturmaktaydı.
İstila başlıyor…
20. Bölüm'e Buradan Geçebilirsiniz: "İSTİLANIN İLK AŞAMASI"