Kuşatma Altında Leningrad
19k
Okunma
30
Paylaşım
II. Dünya Savaşı'nın en ateşli çatışmaları şüphesiz Leningrad'da gerçekleşmiştir. 1941 sonbaharında başlayan kuşatma tam 900 gün sürmüştü. Tarihe "900 Gün" olarak geçen bu süreçte 3 milyonluk şehrin 1 milyondan fazlası bombardımandan, açılan ateşlerden, hastalıktan veya açlıktan ölmüştü.
O 3 sene sonunda Sovyet halkı Almanları ülkeden kovmayı başardı, hatta 3. Reich'ın sonunu getiren Berlin Muharebesine kadar ilerlediler.
Peki bu süreçte şimdiki adı St. Petersburg olan Leningrad'da yaşam nasıldı? İşte o görüntüler...
Kaynak: Sputniknews
1- Halk şehirdeki anıtların bombardımandan etkilenmemesi için tüm önlemleri almaya çalışıyordu. Bu resimde halkın Dekabristler Meydanındaki I. Petro anıtını koruma altına almaya çalıştığını görüyoruz.
2- 3 Yıl boyunca süren bombardımanlarda halk bir şekilde yaşamını sürdürmek durumundaydı. Bu nedenle şehir merkezinde bir bostan oluşturulmuştu ve burada lahana yetiştiriliyordu.
3- Halk ölüme o kadar alışmış ki, resimde ölen yakınını sarıp kızaklarla taşıyan bir aile bireylerini görüyorsunuz.
4- 18 Ocak 1943'e geldindiğinde Sovyetler Leningrad'a giden dar bir kara yolu açmayı başarmışlardır. Resimde Leningrad ve Bolhovsk cephelerinde savaşan Sovyet askerlerinin buluşmasını görüyorsunuz.
5- Kuşatma altındaki Leningrad'da yer alan Ermitaj Müzesinin boş salonları.
6- Bombardımandan korunmak amacıyla Leningrad sokaklarına aerostatlar yerleştiriliyordu.
7- Leningrad kuşatma latındayken, birçok hastane askeri hastaneye dönüştürülmüştü, askerler tedavi ediliyordu. Resimde Moskova Konservatuvarı kemancısı Galina Barinova'yı askerlere hastanede konser verirken görüyorsunuz.
8- Sovyet Ordusunun Hava Savunma Birliklerinde görev alan bir grup kadın asker Leningrad'da bir evin çatısında nöbet tutuyorlar.
9- Kuşatma altındaki Leningrad'da yılbaşı böyle kutlanır. 'Bir çocuk hastanesinde yılbaşı gecesi'
10- Halk kovalarla su doldurup evlerine götürmek için sırada bekliyor.
11- Leningrad kuşatması süresince 3 bin 200 konut, 9 binden fazla ahşap yapı (yangınlardan) ve 840 fabrika ve işletme yerle bir oldu. İnsanlar bulundukları yerlerden zorla göç etmek durumunda kaldılar.
İlginizi çekebilecek diğer galeriler
Gündem
Testler