Dünyadaki En Önemli Barajlar

Birçok insan barajların enerji tarafından kullanımını desteklerken birçok insan da barajları çevre felaketi olarak adlandırırlar. Baraj inşaatları sırasında birçok çevreci kişi gösterilerde bulunur ve bu durumu engellemeye çalışır. Her iki kesimin de haklı olduğu yanlar olduğunu göze alırsak sizinle, dünyanın en büyük barajlarına bir göz atıyoruz. Bu galerimizi inceledikten sonra hangi tarafta olduğunuza siz karar verin.

1- Nurek Barajı (Tacikistan)

304 metre yüksekliği ile Dünya'nın en büyük barajı unvanını elinde bulunduran Nurek barajı, bilinen barajlara nispeten beton dökme yöntemiyle değil toprak doldurma şeklinde inşa edilmiştir. Barajda bulunan hidroelektrik santralinin toplam ürettiği güç ise 3.015 Watt'tır.

2- Xiaowan Barajı (Çin)

Çin mühendislik harikası olarak nitelendirilen ve yapımı 8 yıldan fazla süren devasa baraj 2010 yılında faaliyete girmiştir. Birinci öncelik olarak elektrik üretimi yapılan barajda bulunan hidro elektrik santralinin ürettiği güç miktarı 4.200 MW'dir. Yerden yüksekliği ise 292 metredir.

3- Inguri Barajı (Gürcistan)

Inguri Barajı, İnguri Nehri üzerine kurulan hidro elektrik barajıdır. Gürcistan ile savaş eşiğindeki Abhazya'nın sınırında yer alan nehir iki ülke arasında su taşkınları nedeniyle sıkca sorun yaratmaktadır. 271 metre yüksekliğindeki barajın yapımı 1961'den 1987'e kadar sürmüştür.

4- Chicoasén Barajı (Meksika)

261 metre yüksekliğiyle Meksika'nın en büyük hidro elektrik santrali ünvanının da sahibi olan barajın yapımına 1974'te başlanmış ve baraj 1980'de hizmete girmiştir. Barajda bulunan hidro elektrik santrallerinin üretim kapasiteleri 1500 + 930 MW olarak belirlenmiştir.

5- Laxiwa Barajı (Çin)

Beton Kemer tasarımı ile gerçekleştirilen barajın yüksekliği 250 metre ve toplam güç kapasitesi 4.300 MW'dir. Sarı Irmak üzerine kurulan barajda 6 adet güç tribünü bulunmaktadır.

6- Artvin Deriner Barajı ve HES'i

Deriner Barajı, Artvin'de bulunmaktadır. Çoruh nehri üzerine 1998 yılında inşa edilmeye başlanılmış barajın açılışı 12 Aralık 2012 tarihinde dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmiştir. Barajın gücü 670 MW olarak hesaplanmıştır ve yapılan çalışmalar sonucunda yılda 2.118 GWh'lık enerji üreteceği hesaplanmıştır. Deriner Barajı bu hesaplamalar doğrultusunda Türkiye' de üretilen hidroelektriğin % 6’sı karşılamaktadır. Barajın yapımı 1 milyar 400 milyon Amerikan Dolarına mal olmuştur. Baraj 1 milyar 970 milyon m3 su depolayabilmektedir.

7- Grande Dixence Barajı (İsviçre)

Alp Dağlarının arasından akan Dixence Nehrine kurulan ve aynı zamanda doğa ile bütünleşmiş bir görünümü olan baraj 284 metredir. Birinci önceliği elektrik üretimi olan barajın hidro elektrik santrallerinin enerji üretim kapasitesi 2.069 MW'dir.

8- Vajont Barajı (İtalya)

Günümüzde kapalı durumda olan barajın inşası 1956 ylında başlanan proje 1963 yılında yaşanan taşkın nedeniyle 2.000'den fazla kişinin yaşamına mal olmuştur. Günümüzde yapılan araştırmalarda 262 metre yüksekliğindeki barajda oldukça fazla mühendislik hatasının varlığı keşfedilmiştir.

9- Tehri Barajı (Hindistan)

Toprak dolgusu yapılarak faaliyete açılan Hindistan'ın en büyük barajı olan Tehri Barajının yapımı 1978'den 2006'a kadar sürmüş ve 1 milyar dolar tutmuştur. 260 metre yüksekliğindeki barajda bulunan elektrik santralinin üretim kapasitesi 1000 MW'dir.

10- Mauvoisin Barajı (İsviçre)

Mauvoisin Barajı, Yapımına 1951 yılında başlanıp 1957 yılında hizmete giren İsviçre Alplerinde Rhone Nehri üzerine inşa edilmiş barajdır. Bünyesinde bulunan hidro elektrik santralinin güç kapasitesi 363MW'dir. Barajın toplam yüksekliği ise 250 metre olarak hesaplanmıştır.

İlginizi çekebilecek diğer galeriler

Ülkeler

Biyografiler

  • Marco Polo CV
    BİYOGRAFİ
  • Nejat Uygur CV
    BİYOGRAFİ
  • Kanuni Sultan Süleyman CV
    BİYOGRAFİ
  • Salvador Dali CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • Henry Ford CV
    BİYOGRAFİ
  • Benjamin Franklin CV
    BİYOGRAFİ
  • Franklin D. Roosevelt CV
    BİYOGRAFİ
  • Osho CV
    BİYOGRAFİ
  • Sabiha Gökçen CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • II. Abdülhamid CV
    BİYOGRAFİ
  • Adam Smith CV
    BİYOGRAFİ
  • Hulusi Kentmen CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.