II. Dünya Savaşı’nın sonralarına doğru, Amerika Birleşik Devletleri 9 Ağustos 1945’te Japonya’nın Nagazaki kentine Fat Man (şişko adam) adı verilen Plütonyum-239 tipi atom bombasını atmıştır. Atom bombasının atılmasından sonra Nagazaki’nin 240.000 olan nüfusunun 74.000’i ölmüştür. Nagazaki’nin kırsal ve dağlık bir coğrafyası olduğu için Hiroşima’ya oranla daha az can kaybı yaşanmıştır. Kentteki binaların %36 sı kullanılamaz hale gelmiştir. Nagazaki kentinin yetkilileri tarafından yapılan 2007 deki araştırmalara göre, atom bombasından o anda ölen ve daha sonraki yıllarda hastalıklardan hayatını kaybeden insanların sayısı ise 143.000’e ulaşmıştır.
II.Dünya Savaşın’da, adadan adaya savaşarak gelen ABD ordusu zamanla Japonya adalarına kadar dayanmıştır. Japon ordusu verdikleri ağır kayıplara rağmen milli onur ve şeref bilinci nedeniyle teslim olmayı reddetmişlerdir. ABD’nin savaşı kazanabilmek için yapması gereken tek çaresi kalmıştır; o da Japonya’yı istila etmek. ABD savaş kurmayları bu amaçla Downfall Operasyonu’nu planlamışlardır. Planlanan operasyonda, ABD askerleri Okinawa adasına konuşlandırılacaktır. Downfall operasyonu iki aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan birincisi, Olympic operasyonuyla Japonya’nın güneyi işgal edilerek, burada harekat üsleri kurulacak ve sonra da ikinci operasyon olan Coronet operasyonuyla Tokyo ve çevresi işgal edilerek Japonya savaştan yenik ayrılacaktır. ABD’nin bu operasyon planından haberdar olan Japon komutanlar, savaşı kazanamasalar da Japonya’ya girmeyi ABD’ye pahalıya ödeteceklerdi. Japon komutanların hazırladığı Ketsugo operasyonuyla, sivil halk yediden yetmişe silahlandırılmış, yeni kamikaze birlikleri oluşturularak, deniz kuvvetleri de kendi intihar timlerini kurmaya başlamışlardır. Yapılan operasyonla ABD ordusuna çok ağır kayıplar verdirilecektir. Ayrıca olası bir saldırıda kamplarda bulunan bütün esir askerler infaz edilecektir. Japonya’nın teslim olmaması halinde uygulanacak olan operasyonda tahmini olarak ABD’nin asker kaybı 1.5 milyon, Japonya’nın ise 8 milyon civarında asker ve sivil kaybı olacaktı; çünkü Japon adasını savunanların büyük bir kısmı sivillerdi. Asker kaybını göze alamayan ABD, Japonya’ya atom bombası atarak ülkeyi savaş dışı bırakmak istemiştir.
Faşist Japonya iktidarının yapmış olduğu “Pearl Harbor” limanı baskınının öcünü almak isteyen Amerika Birleşik Devletleri, Japonya’ya atom bombası atarak hem Sovyetlere gözdağı vermek hem de Japonya’nın kayıtsız şartsız teslim olmasını hedeflemiştir. ABD, 6 Ağustos 1945 yılında ilk atom bombası olan Little boy (küçük çocuk) adlı Uranyum tipi bombayı “Enola Gay” adlı B-29 tipi savaş uçağıyla Japonya’nın Hiroşima kentine atmıştır. Atom bombası ilk atıldığında görülen ilk şey, gözleri kör eden bir ışık süzmesiydi, ardından 300.000 santigrat derecedeki alev fırtınası saatte 1800 km hızla, 3 km. çapındaki alanda önüne çıkan her şeyi yakıp kül etti. Hiroşima’ya atılan ilk atom bombası patlama anında 70.000 kişinin ölümüne sebep oldu. Savaşın seyrini değiştiren bu güç, teslim olmayı reddeden Japonya’nın ödediği en büyük bedel oldu. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları, toplam 360.000 kişinin ölmesine ve birçok insanın da sakat kalmasına neden oldu. Tarihteki en acımasız saldırılardan ikisine mağruz kalmış Japonya, Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının etkisiyle 14 Ağustos 1945 yılında müttefik kuvvetlere kayıtsız şartsız teslim olduğunu açıkladı.