II. Balkan Savaşı

    Osmanlı Devleti, I. Balkan Savaşından yenik ayrılmış ve Balkan topraklarının hepsini kaybetmişti. Fakat ilk başlarda Balkan topraklarının paylaşılması makul gözükürken taraflar zamanla birbirilerinin sınırlarına saldırmaya başladılar. Balkanların paylaşılmasında Sırp-Bulgar bölüşümüne uymayan Sırbistan, çizilen sınırların dışına çıktı. Bulgaristan tarafından yapılan bütün uyarılara rağmen Sırbistan aldığı toprakları vermeyi kabul etmedi. (1)

    I. Balkan Savaşları sonunda Londra Konferansında yenik düşen Osmanlı topraklarının Balkan kesiminin büyük bir kısmı Bulgaristan’a bırakıldı. Eşitlik olmayan bu paylaşım başta Yunanistan ve Sırbistan olmak üzere ittifak grubunu rahatsız etti. Özellikle paylaşımın ardından Bulgaristan’a verilen toprakların Ege Denizine komşu olması Yunanistan’ı korkutuyordu. Olası Bulgar tehlikesine karşı Yunanlılar Sırplarla yakınlaşmaya başladı. Yapılan ittifakı öğrenen Bulgarlar 29-30 Haziran 1913 tarihinde hiçbir hazırlık ve seferberlik yokken taraflara saldırdı. Birleşen Yunan ve Sırp orduları Bulgarları Makedonya’dan çıkartı. Bulgarların yenilgisini gören Romenler, hemen Yunan-Sırp tarafında savaşmaya başladı. Karşı ittifak güçlerinin saldırılarıyla parçalanan Bulgar ordusu cephelerde yenilmeye başladı. Bulgarların birçok cephede savaşmasını fırsat bilen Osmanlı Devleti, Edirne’yi geri almıştır. Bulgarlar aldıkları yenilgilerin ardından hem Osmanlı hem de Balkan devletlerine anlaşma çağrısında bulunmuştu… (1) (2) 

  • İkinci Balkan Savaşı Sonunda İmzalanan Antlaşmalar
    1. Bulgaristan-(Sırbistan-Romanya-Yunanistan) arasında Bükreş Antlaşması (10 Ağustos 1913). Bulgar ve Balkan devletleri arasında 10 Ağustos 1913 tarihinde imzalanan Bükreş Antlaşması ile birlikte yeni Romanya ve Bulgaristan sınırı belirlendi. Antlaşmanın ardından Tuna’nın güneyinde kalan önemli bir toprak parçası Romanya’ya bırakılmıştır.
    2. Osmanlı Devleti ile Bulgaristan arasında İstanbul Antlaşması (29 Eylül 1913). Bulgaristan ve Osmanlı Devleti arasında 29 Eylül 1913 tarihinde İstanbul Antlaşması imzalanmıştır. Anlaşma hükümlerine göre Osmanlı Kırklareli, Dimetoka ve Edirne’yi Bulgarların elinden kurtarmıştır. Ayrıca Bulgaristan’da bulunan Osmanlı tebaası için mal ve can güvenlikleri için Bulgarlardan teminat alınmıştır.
    3. Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında Atina Antlaşması (14 Kasım 1913). Taraflardan Yunanistan ile 14 Kasım 1913 tarihli Atina Antlaşması ile Girit tamamen Yunanlılara bırakılmış, diğer Ege adalarının kaderi ise büyük devletlerin nezaretinde yapılacak görüşmeye ertelenmiştir.
    4. Osmanlı Devleti ile Sırbistan arasında İstanbul Antlaşması (13 Mart 1914). Sırbistan ve Osmanlı arasında ise 13 Mart 1914 tarihinde varılan antlaşma hükümlerine göre iki tarafın ortak sınırı olmadığı için toprak meselesi konuşulmamış; fakat Sırbistan’da bulunan Osmanlı halkının can ve mal güvenliği teminat altına alınmıştır.
  • İkinci Balkan Savaşının Sonuçları
    1. Balkan savaşlarının savaş acılarını ve şiddetini yaşayan Balkan Türkleri Anadolu topraklarına göç ettiler.
    2. Osmanlı Devleti Balkan savaşlarından ağır kayıplara çıktıktan sonra mekanik ve askeri teçhizat olarak Almanya destekli ıslahatlara girişti.
    3. Birinci Dünya Savaşının ayak sesleri duyulurken dünya üzerinde oluşan kutuplaşmalar Osmanlı Devletinin Alman dostluğuna itmiştir. Almanya’dan subay ve komutanlar getirilerek ordu düzeltilmeye ve eğitilmeye çalışılmıştır.
    4. Savaşların ve sınırların değişmesi demek yüz binlerce Türkün Balkanlardan Osmanlıya sığınmasına neden olmuştur. büyük göç beraberinde yerleşim ve devletin maddi olanaklarını giderek çökertmiştir.
    5. Çizilen son sınırların ardından Osmanlı Devleti yüzyıllarca hüküm sürdüğü Balkanlardan elini çekmiştir. Balkan varlığı Trakya ve Edirne ile sınırlanmıştır.
  • Kaynaklar

İlginizi çekebilecek diğer olaylar

Biyografiler

  • Hulusi Kentmen CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • İbni Sina CV
    BİYOGRAFİ
  • Albert Einstein CV
    BİYOGRAFİ
  • Franklin D. Roosevelt CV
    BİYOGRAFİ
  • Karl Marx CV
    BİYOGRAFİ
  • Platon CV
    BİYOGRAFİ
  • Joseph Goebbels CV
    BİYOGRAFİ
  • Abraham Lincoln CV
    BİYOGRAFİ
  • Sabiha Gökçen CV
    BİYOGRAFİ
  • Al Capone CV
    BİYOGRAFİ
  • Jean-Jacques Rousseau CV
    BİYOGRAFİ
  • Kanuni Sultan Süleyman CV
    BİYOGRAFİ
  • Mimar Sinan CV
    BİYOGRAFİ
  • Ömer Hayyam CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.