Demir Çağı

    Son maden çağı olan demir çağı, M.Ö 1800 - 1200 yılları arasında farklı yerlerde farklı zamanlarda başlamış ve yazının keşfi sonucu tarihi çağlara geçilmesiyle son bulmuştur.

    Maden devirlerinde sırasıyla; bakır, tunç ve son olarak da demir madeni bulunmuştur. Demir madeninin bulunması birçok alanda gelişim ve kolaylık sağlamıştır. Tunç kadar pahalı ve zor bulunmadığı için kısa süre içerisinde kullanımı yaygınlaşmıştır. Demir madeni bir anda keşfedilmiş bir maden değildir. Aslında çok önceden kullanılmaya başlanmış fakat az bulunduğu için çok kıymetli olmuş ve kullanım alanları kısıtlanmıştır. Zaman ilerledikçe, keşfedilen demir cevher alanları ile demir hem en ucuz hem de en çok kullanılan maden olmuştur. Demir cevheri, bakırdan daha kolay bulunduğu için hızla yayılmıştır. Odun kömürü ile eritilmesi ve eritilirken enerji maliyetinin masrafsız olması ormanlara yakın bölgelerde demir ocaklarının kurulmasını hızlandırmıştır. Kısa süre içerisinde birçok araç üretilmiş ve böylece insanlar bu araçlar sayesinde yaşamlarını kolaylaştırmışlardır. Balta, saban ve kılıçlar çok ucuza satılmış, aynı zamanda bu ucuzluktan zanaatçılar, köylüler ve savaşçılar da faydalanmıştır. Zor bulunan tunç ise kova, kazan, kap kacak, yüzük, bilezik, broş ve iğne gibi eşyaların yapımında kullanılmıştır. 

  • Demir Çağı’nın Başlangıcı ve Demir Madeninin Özellikleri
    Hindistan civarlarında bulunmuş demir çağına ait aletler

    Demir çağı ilk olarak doğu Akdeniz ülkelerinde gelişmeye başlanmıştır. Demirin eritilmesi ise ilk olarak MÖ.1200 yıllarında batı Afrika’da görülmüştür. Demir işçiliği diğer ülkelere ve kıtalara farklı zamanlarda ve farklı şekillerde geçmiştir. Birçok ülke demir çağı yaşamamıştır. Demir madeni işlenip birçok alanda kullanılmış ve diğer ülkelere ticareti yapılmıştır. Örneğin demir işçiliğini, Amerika kıtasına ve Avustralya’ya Avrupalı tüccarlar götürmüşlerdir. Güney Pasifik adaları, Afrika kıtasının iç bölgeleri, kuzey ve güney Amerika taş çağından hemen sonra demir çağına geçiş yapmışlardır. Anadolu’ya bakıldığı zaman ilk demirden yapılan alet kullanımı MÖ. 1800 yıllarına dayanmaktadır. Demirin ilk kullanıldığı zaman dilimi olarak, yani demir çağından önceki dönemlerde demir birkaç yerde kullanılmıştır. Süs eşyaları ve Kralların hançerlerinin sivri kısmı demir madeninden yapılmıştır. MÖ. 15. yüzyılda Yunanistan’da demir madeni altın kadar pahalı ve değerli olmuştur. Hindistan’ın Ganj vadisinde yapılan kazılarda bulunan kalıntılar demir işçiliğinin MÖ. 1800 yıllarına kadar dayandığını göstermiştir. MÖ. 14. yüzyıla ait olan Mısır firavunu Tutankamon’un mezarında demirden yapılmış bir hançer bulunmuştur. Ayrıca Mısır mezarlarında, Alacahöyük Kral mezarlarında, Ur Kral mezarlarında sayısız demir eşya bulunmuştur.

    Demir madeni insanların son keşfettiği madendir. Yüksek ısıyla işlenen demir ile birlikte sanayi ilerlemiş ve birçok iş alanı oluşmuştur. Demir madeninden yapılan araç ve silahlar insanları hem ekonomik hem de askeri anlamda güçlendirmiştir. Demirin kullanım sahası genişlemiş ve böylelikle silah teknolojisi de güç kazanmıştır. Tarım yapmak isteyen köylüler demirin ucuzlamasıyla saban ve baltalarını alıp tarlalarını rahatlıkla sürmüşlerdir. Kıskaç, pergel, kerpeten gibi araçlar demir çağında yapılmıştır. Ayrıca demir kullanımı yaygınlaştıkça gemi yapımında da demir kullanımı artmıştır. Bu devrin sonlarına gelindiğinde yazının keşfedilmesi ile Maden çağları bitmiş Tarihi Çağlar başlamıştır. Urartular, Frigler, Lidyalılar, Likyalılar bu dönemde kurulmuş devletlerdir.

İlginizi çekebilecek diğer olaylar

Biyografiler

  • Henry Ford CV
    BİYOGRAFİ
  • Salvador Dali CV
    BİYOGRAFİ
  • Nasrettin Hoca CV
    BİYOGRAFİ
  • Nikola Tesla CV
    BİYOGRAFİ
  • Mahatma Gandhi CV
    BİYOGRAFİ
  • Heinrich Himmler CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • Mimar Sinan CV
    BİYOGRAFİ
  • Marco Polo CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Benjamin Franklin CV
    BİYOGRAFİ
  • Franklin D. Roosevelt CV
    BİYOGRAFİ
  • Elvis Presley CV
    BİYOGRAFİ
  • Napolyon Bonapart CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.