Ülke genelinde yapılan seçimler YSK tarafından düzenlenen özel bir kanunla yürütülmektedir. Ülke genelinde yapılan milletvekili, İl Genel Meclisi Üyeliği, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık, İhtiyar Heyeti seçimleri, Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve yönetim, denetim ve Anayasa değişikliklerinin Halk Oylaması’na (Referandum) sunulmasında birinci yetkili merciidir. Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkileri; 5545 sayılı Kanunun 123. maddesi ile 298 sayılı Kanunun 14. maddesinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir. YSK’nın genel görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
1) Ülke genelinde yapılan seçimlere karşı ortaya çıkabilecek anlaşmazlık ve itirazların muhatabıdır. Yükse Seçim Kurulu tarafından verilen kararlar katidir. Verilen kararlara karşı başka bir hukuki merciiye temyiz başvurusunda bulunulamaz.
2) Yüksek Seçim Kurulu’nun Merkezi Ankara olmak üzere, her seçim yerinde bir il seçim kurulu, her ilçeden bir ilçe seçim kurulu ve seçim bölgelerine dağıtılacak olan her sandık için bir sandık kurulu oluşturulur.
3) Seçim yapılan kamu kuruluşlarında bulunan gerek mülki amir olan Valiler, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Muhtarlar ve devlet idarelerinde çalışan memurlar seçimin yürütülmesi ve selameti için gerekli tüm belge, yardım ve tedbirleri zamanında ve gerektiği şekilde sunmakla yükümlüdürler.
YSK Teşkilatı:
1. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü,
2. İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı,
3. İl Seçim Kurulu Başkanlıkları,
4. Seçmen Kütüğü Büroları.