Tarihteki İkonik Fotoğrafların Baş Kahramanları

Bu fotoğrafları eminiz ki bir yerlerde görmüşsünüzdür. Görmeseniz bile isimleriniz duymuşunuzdur. Çünkü bu fotoğraflar tarihin en ikonik fotoğrafları olmuş ve sonradan belirli kitlelerin sembolü haline gelmiştir. Asıl önemli olan ise bu fotoğraflardaki kitleleri etkileyen kahramanların hikayeleri ve o anlarında neler yaşandıklarıdır ve bu da pek fazla açıklığa kavuşturulmamış bir konudur. Fotoğrafı tanırız ama hikayesini bilmeyiz. İşte bu noktada Tarihiolaylar ekibi olarak devreye giriyoruz. İşte tarihin en ikonik fotoğrafları ve arkalarındaki hikayeler...

1- Saygon İnfazı (Saigon Execution)

Pulitzer ödülü alan bu fotoğraf Vietnam Savaşı döneminde foto muhabir Eddie Adams tarafından 1 Şubat 1968'de çekilmiştir. Vietnam Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Nguyễn Văn Lém'in Güney Vietnam Ordusu Generali ve Ulusal Polis Şefi Nguyen Ngoc Loan tarafından infazının gerçekleştirdiği an yakalanmıştır. 
 
Namlunun ucundaki Nguyen Van Lem, Saygon bölgesindeki birçok katliamdan sorumlu biridir. Hikayesi haklı bir sebep olarak gösterilse bile fotoğrafçının kadrajına yansıyan bu kare akıllarınızdan uzun süre silinmeyecektir. 

2- Berlin Duvarı Atlayıcısı (Berlin Wall Jumper)

Fotoğrafcı Peter Leibing'in yakaladığı bu an da ikonlaşmış bir fotoğraftır. Fotoğraftaki atlayışı gerçekleştiren Doğu Alman askeri Conrad Schumann, Berlin Duvarı'nın inşaatı sırasında görevlendirilmiş 19 yaşındaki bir askerdi.

Tarihler 15 Ağustos 1961'i gösterdiğinde Ruppiner caddesiyle Bernauer caddesi arasında nöbetini tutuyordu. Conrad Schumann'ın nöbetiğini tuttuğu yerdeki dikenli tellerin boyu yaklaşık 80 cm'di. Genç asker bulunduğu bölgenin avantajını kullanarak telleri kontrol etmek için alana doğru yaklaştı. Etrafını dikkatli gözlerle izleyen Schumann, kontrol edilmediği tek bir an yakalamak istiyordu. O kadar çok yakındı ki cesaretlenmemesi için bir sebep kalmamıştı. Omzundaki makineli tüfeği hem ağırlık yapmaması hem de ses çıkarmaması için kaçarken bıraktı. Karşı taraftaki yaklaşık 10 metre uzaklıkta bulunan polis aracı da bir kaçışın olacağını anladı ve yardım etmek için arabanın kapısı açık bıraktı.

Bu sırada olay yerinde olan fotoğrafçı Peter Leibing kaçışın olacağını hissetti ve objektifini tellere doğru yakınlaştırdı. O sırada Schumann bekleneni yaptı çitin üzerinden atladı ve Leibing'de deklanşöre bastı. Tarih boyunca Soğuk savaşın temsili fotoğraflarından olan bu fotoğrafın hikayesiyle herkesi büyülecek cinstendir. 

Aynı zamanda Peter Leibing olayı sadece fotoğrafa almadı kısa bir videoya da kaydetti. Video için tıklayınız.

3- Dünyanın Zirvesinde (At The Top Of The World)

İki dağcı Edmund Hillary ve Tenzing Norgay 29 Mayıs 1953 tarihinde Everest'in tepesinde ilk çıkan kişiler olmuşlardır. Fakat fotoğraftaki kişi Tenzing Norgay'dır. Edmund nedense tarihteki bir ilki gerçekleştiren kişi olarak bu karede olmak istememiştir. Tarihte bir ilki gerçekleştiren ve ikonik bir fotoğrafın sahibi olan bu iki dağcı hayatlarını zirvelere tırmanmakla geçirmişlerdir.

Kaynak: BBC News, 11 January 2008, imagingeverest.rgs.org

4- Çiçek Gücü (Flower Power)

Dünyadaki en ikonik fotoğraf karelerinden biridir 'Flower Power'. Fotoğrafçı Bernie Boston'un 21 Ekim 1967 yılında yakalamış olduğu bu an hafızalara kazınmıştır. Washington DC'deki bir duvarın önünde Vietnam savaşını protesto eden bir grup duruyordu. Bölgeyi korumak amacıyla duran çevik kuvvet ekibinin yanına grubun arasından bir kişi yaklaştı. Elinde toplamış olduğu siyah karanfilleri doğrultulan silahların namlularına yerleştirdi. Bu eylem Vietnam savaşının bir ikonu haline gelmiş oldu. Fotoğraftaki 18 yaşındaki ikonik kahraman George Harris ise, New York'ta bir genç oyuncu oldu. Fakat kendisi 1982 yılında AIDS'e kurban gitti.
 
Kaynak: media.washingtonpost.com

5- Tank Adam (Tank Man)

Jeff Widener tarafından çekilen bu fotoğraf 20. yüzyılda yaşanan Soğuk Savaşın önemli simgelerindendir. Tank Adam ise 5 haziran 1989 yılında Çin'in Tiananmen Meydanı'nda Type-59 tanklarının önünde durarak tanların geçişlerini engellemeye çalışmış kişidir. Kendisi Meçhul Asi olarak anılmaktadır. Tank Adam'ın tam olarak kimliği hala bilinmese de kendisinin cesareti onu ikonik bir kahraman haline dönüştürdü. Bir gecede tüm dünyaya ulaşan bu fotoğraf akıllarda kalmaya devam etti. Tank Adam o kadar meşhur oldu ki ünlü Time Dergisi 1998'in Nisan ayında '100 Yılın En Önemli İnsanları' arasına onu koydu. Tank Adam ayrıca 19 Haziran 1998'de de Time dergisinin kapağında ikonlaşmış fotoğrafıyla da yer aldı. 

Kaynak: lens.blogs.nytimes.com

6- Ağlayan Akordiyoncu

Graham W. Jackson, Sr. Franklin ve Eleanor Roosevelt ile arkadaş olmuş yetenekli bir müzisyendir. Jackson, başkan 12 Nisan 1945'te ölmeden önce de onunla birlikteydi Georgia eyaletindeydi. Başkan ölmeden bir gün önce birlikte "Goin' Home" adlı şarkının adaptasyonu üzerine çalışıyorlardı. Jackson da tam bir gün sonra Roosevelt'in cenazesinde bu şarkıyı çaldı. Çalarken ise göz yaşlarına hakim olamadı. Daha sonra ise Jackson Georgia eyaletinin resmi müzisyeni olarak adlandırıldı. 

Kaynak: time.com

7- ​Kanlı Takım Elbise

Jackie Kennedy başkanla birlikte Dallas'a doğru giderken pembe bir Chanel takım elbise giyiyordu. Fakat bu takım pembe kalmadı, kana bulandı. ABD tarihinin en sevilen başkanlarından eşi John F. Kennedy suikaste uğramıştı. John Kennedy's doktoru Jackie Kennedy'i takımını değiştirmesi için ikna etmeye çalıştı fakat nafileydi. Jackie Kennedy bir nedenle elbiseyi değiştirmeyeceğini söyledi "Onların John'a ne yaptıklarını görmelerini istiyorum". 
Hava kuvvetlerinden Başkan yardımcısı Lyndon Johnson'ın yanında durdu, Lyndon o sırada başkanlık yemini ediyordu. Lyndon Johnson'ın eşi Lady Bird Johnson, Kennedy'nin eşi Jackie Johnson'ı şu şekilde tasvir etti: "Bir ayağı komple kanla kaplıydı, sağ eldiveni de kana bulanmıştı, eşinin kanına. Bu çok nadir karşılaşılacak bir andı. Süper şık bir elbisenin içerisinde asil bir kadın. Elbise ise kana bulanmış". 

Kaynak: www.huffingtonpost.com

8- Kent Eyaleti Katliamı

Mary Ann Vecchio 14 yaşında bir Florida kaçağıydı. Florida'dan Ohio'daki Kent Eyalet Üniversitesine gelmişti. Günlerden 4 Mayıs 1970'di. Ulusal koruma 4 öğrenciyi öldürmüş, 9'unu da yaralamıştı. Resimde görünen Vecchio ise Jeffrey Millet'in ölü bedeni önünde diz çökmüştü. Mary, gördüklerini ve şahit olduklarını yerel bir gazeteciye sattı ve bunun karşılığında Kaliforniya'ya bir otobüs bileti aldı. Ama polis Mary batıya hareket edemeden onu yakaladı ve evine gönderdi. Vecchio ve fotoğrafçı John Filo bu olayın ardından ilk kez 1995'te karşılaştılar.

Kaynak: www.npr.org

9- Black Power Selamı

Amerikalı atletler Tommie Smith ve John Carlos 1968 olimpiyatlarında ayakkabısız olarak 200 metre yarışmasında 1. ve 2. olmuşlardır. Ödül töreninde yumruklarını yukarı kaldırıp başlarını öne eğen ikili black power (siyah güç) selamı hareketini yaparak Amerika'da ezilen siyahileri sembolize etmişlerdir. Bunun üzerine Uluslararası Olimpiyat Komitesi Tommie Smith ve John Carlos'u ömür boyunca olimpiyat oyunlarından men etme kararı almıştır. 3. sırada duran Avustralyalı Peter Norman ise onların hareketini desteklediği için bir nevi sürgün hayatı yaşamıştır. Norman öldüğünde ise cenazesine hem Tommie hem de Carlos katılmıştır

Kaynak:  www.cstv.com.

10- Toz Kadın

Marcy Borders, Bank of Amerika'ya ait İkiz kulelerin Kuzey kulesinin 81. katında çalışıyordu. 11 Eylül saldırıları sırasında uçak ikiz kulelere çarptığı anda patronu Marcy'den masasını terk etmemesini emretti fakat o patronunun emrini dinlemedi. Marcy binayı terk eder etmez kule komple çöktü. Marcy kuleye o kadar yakındı ki toz duman içerisinde kaldı. Ölümden kıl payı kurtulan Marcy bu olayı atlatamadı. Psikolojisi alt üst olan Marcy ilaçlara bağlı yaşamaya başladı. Çocuklarına da bakamayacak bir pskiolojiye giren Marcy'nin elinden çocukları da alındı.
Marcy The New York Times'a verdiği bir röportajda şöyle dedi "Sanki ruhum o kulenin içerisine kitlendi".
Marcy rehabilitasyona gitti, ayıldı ve 2011'de çocuklarının hakimiyetini tekrardan aldı. Fakat bu da uzun sürmedi. Marcy geçtiğimiz ay Ağustos 2015'te kanserden hayatını yitirdi.

Kaynak:  www.usatoday.com