Barış Manço CV

MÜZİSYEN, BESTEKAR, TV SANATÇISI (1943 - 1999)
Anadolu Rock müzik türünün kurucularından olan Barış Manço Türk Rock müziğinin de öncülerindendir. 

İsim Soyisim : Mehmet Barış Manço
Adresi : Kanlıca Mezarlığı, Kanlıca, İstanbul, Türkiye
Doğum Tarihi : 02 Ocak 1943
Doğum Yeri : İstanbul, Türkiye
Ölüm Tarihi : 31 Ocak 1999
Ölüm Yeri : İstanbul, Türkiye
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Kadıköy Gazi Mustafa Kemâl İlkokulu ve Ankara Koleji
    İstanbul, Ankara, Türkiye
    Üç yaşındayken anne ve babası ayrılan Barış Manço, babası ile yaşamaya başlamıştır. Babasıyla birlikte sık sık ev değiştiren Manço ilkokula abisi Savaş ve ailenin en küçük ferdi olan kız kardeşi İnci'nin de okuduğu Kadıköy Gazi Mustafa Kemal İlkokulu'nda başlamıştır. 4. sınıfı Ankara Maarif Koleji'nde okumuş ve ilkokul eğitimini Kadıköy'de başladığı okulda tamamlamıştır.
    Galatasaray Lisesi Orta Okulu
    İstanbul, Türkiye
    Yatılı olarak okuduğu Galatasaray Lisesi orta bölümü Barış Manço için dönüm noktası olmuştur. 1957 yılında amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Barış Manço müzik kariyerine burada adım atmıştır. 1958 yılında Kafadarlar adlı müzik grubunu kurmuştur. Orta okul yıllarında kurulan bu grup rock'n roll coverları yaparken, Barış Manço'da ilk bestesi Dream Girl'ü bu dönemlerde yapmış ve Ankara'da küçük bir müzik ödülünün de sahibi olmuştur. İkinci grubu Harmoniler'de yine Galatasaray Lisesi'ndeki arkadaşlarından oluşmuştur. 1959'da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini vermiştir.
    Şişli Terraki Lisesi
    İstanbul, Türkiye
    4 Mayıs 1959'da babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi'nden ayrılan Manço, lise eğitimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamlamıştır.
    Belçika Kraliyet Akademisi
    Belçika
    Barış Manço'nun abisi Savaş Manço Belçika'da yaşıyordu. Onun yanına yerleşen Barış Manço da, Belçika Kraliyet Akademisi'nde resim, grafik ve iç mimarlık eğitimi görürken bir yandan da garsonluk gibi işlerde çalışarak geçimini sağlamıştır. Bu dönemde Belçikalı şair André Soulac ile tanışan Manço, Soulac sayesinde Fransızcasını ilerletmiş ve yaptığı besteleri değerlendirme imkanı bulmuştur. Soulac, Manço'nun bestelerine söz yazarak lirik katkısında bulunmuştur.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Müzisyen
    Harmoniler, Grafson Şirketi (1962)
    Barış Manço ve Harmonilerin ilk 45'likleri Grafson şirketinden 1962 yılında yayınlanmıştır. Barış Manço, bu grup ile beraber 3 tane 45'lik yapmıştır. Bu 45'likler 1962 yılında yayınlanan Twist in UsA , The Jet ile Do The The Twist , Let's Twist Again ve 1963 yılında yayınlanan Çıt Çıt Twist Dream Girl'dür. Manço liseyi bitirdikten sonra Türkiye'den ayrılıp Belçika'da öğrenim hayatını sürdürmek isteyince Harmoniler dağılmıştır.
    Müzisyen
    Jacques Danjean Orkestrası, Rigolo Plak Şirketi (1964)
    1964'te müzik hayatına devam etmek isteyen Barış Manço Rigolo plak şirketiyle anlaşarak "Jacques Danjean Orkestrası" ile beraber çalışmaya başlamıştır. Twist'ten Rock and Roll'a dönen Barış Manço'nun kayıt şartları da iyileşmiş olmuştur. 1964'ün Eylül ayında dört şarkılık Fransızca iki EP çıkarmıştır. Plakların başarısı sonucu Fransız radyosunda yayınlanan "Salut les copins" adlı pop müzik içerikli bir programa konuk olmuştur. Bu EP Türkiye'ye geldiğinde radyocular Barış Manço'yu Fransız bir sanatçı olarak düşünüp sunmuşlardır. 12 Ocak 1965'te Fransa'da, Paris'in dünyaca ünlü en eski konser salonu Olympia'da Salvatore Adamo ve France Gall'den önce sahne alarak kendi bestesi olan Babysitter'ı daha sonra Jenny Jenny, Quelle Peste, Un autre Amour que toi ve Je Veux Savior adlı Fransızca ve İngilizce şarkılarını söylemiştir. Manço'nun sahne performansı daha önceleri kendisini yeterli bulmamış olan Henri Salvador tarafından tebrik edilmiştir. Aynı yıl Liège'de "Golden Rollers" adlı bir grupla konser vermiştir. 1966'da ise bir festivalde "The Folk 4" grubu ile Türk müziğinden örnekler sergileyerek dikkat çekmiştir. Ancak Fransız bir müzisyenin Barış Manço'nun aksanını beğenmediği için onun plağının çalınmasını yasaklaması Barış Manço'yu derinden etkilemiş ve Avrupa kariyerini sona erdiren nedenlerden birisi olmuştur.
    Müzisyen
    Les Mistigris Müzik Grubu, Belçika (1966)
    Manço, Olympia'daki konser sırasında vahşi kedi anlamına gelen "Les Mistigris" adlı Belçikalı grupla tanışmış ve onlarla çalmaya başlamıştır. Grupla beraber Fransa, Belçika, Çekoslovakya, Belçika, Almanya ve İsveç'te konser vermiştir. Sahibinin Sesi şirketiyle anlaşan Barış Manço, Les Mistigris ile birlikte 1966 yılında II Arrivera, Une Fille ve Aman Avcı Vurma Beni, Bien Fait Pour Toi 45'liklerini çıkarmıştır. 1967'de Hollanda'da geçirdiği bir kaza yüzünden dudağında bir yarık olmuş ve bıyık bırakmaya başlamıştır. 1967 yılının yaz aylarında yine Les Mistigris ile Türkiye'ye gelen Manço As Klüp'te de bir konser vermiştir. Manço'nun Les Mistigris ile yaptığı son kayıtlar, 1967 sonlarına doğru bir EP'de toplanarak piyasaya sürülmüştür. Bu EP'de sonradan Kol Düğmeleri olarak bilinecek olan ve Manço'nun ilk Türkçe bestesi Bizim Gibi'nin yanı sıra Big Boss Man, Seher Vakti, Good Golly Miss Molly adlı şarkılar yer almıştır. Ancak vize problemleri ve yasal sorunlar ile uğraştıkları için Barış Manço ve Les Mistigris'in yolları ayrılmıştır. Ayrıca Türkiye'deki ilk psychedelic rock şarkıları Manço ve Les Mistigris grubuna aittir.
    Müzisyen
    Kaygısızılar Müzik Grubu, Sayan Plak Şirketi, Belçika (1968)
    Les Mistigris grubundan ayrılan Barış Manço, Kaygısızlar Grubu ile çalışmaya başlamıştır. Genç gitaristler Mazhar Alanson, Fuat Güner, baterist Ali Serdar ve bas gitarist Mithat Danışan'dan oluşan grup daha önceden kendi konserlerini veren genç bir gruptur. Barış Manço'nun Kaygısızlar ile birleşmesi üzerine İngilizce olan parçalar eski haliyle bırakılmak üzere Türkçe eserler Kaygısızlar eşliğinde yeniden kaydedilerek yayınlanmıştır. Barış Manço'nun Sayan'dan çıkardığı bu ilk plakta Bizim Gibi adlı şarkı Kol Düğmeleri olarak yeniden kaydedilmiştir. Yayınlanan bu ilk plak çok geniş bir beğeni toplamış ve popülarite elde etmiştir. Barış Manço aynı zamanda yüksek öğrenimini de devam ettirdiği için grup ancak yaz aylarında bir araya gelebilmiştir. Barış Manço'nun Kaygısızlar ile yaptığı 45'liklerden Ağlama Değmez Hayat 1969 yılında 50.000'in üstünde satış yaparak Manço'ya ilk altın plağını kazandırmıştır. Manço, 1969 Haziran'ında Belçika Kraliyet Akademisi'ni birincilikle bitirmiş ve İstanbul'a nişanlısı ile dönmüştür.
    Müzisyen
    Ve Müzik Grubu, Türkiye (1970)
    1969 yılı sonunda Kaygısızlar ile yollarını ayıran Manço yeni yılda Barış Manço, Türkiye'de "...Ve" diye bilinen yurtdışında ise "Etc" adıyla lanse ettiği yeni bir grupla çalışmaya başlamıştır. Bu grup ile "Derule, Küçük Bir Gece Müziği" adlı plağı kaydeden Manço, bu grupla Türkiye'de Akdeniz ve Karadeniz bölgesini kapsayan bir turneye çıkmıştır.
    Müzisyen
    Kurtalan Ekspres, Türkiye (1972)
    Barış Manço 2 yıl boyunca Kurtalan Ekspresi kurmaya çalışmıştır. Manço, Engin Yörükoğlu, Celal Güven, Özkan Uğur, Nur Moray ve Ohannes Kemer'in oluşturduğu orkestra ile Anadolu'da konserler vermiştir. Kurtalan Ekspres'le oluşturduğu ilk plağı yayınladıktan sonra yine aynı yılda 1972'de askere gitmiştir. Kurtalan Ekspres kadrosu şu şekildedir; Ohannes Kemer (yaylı tambur, gitar), Nur Moray (davul), Engin Yörükoğlu (davul), Celal Güven (perküsyon), Özkan Uğur (bass), Nezih Cihanoğlu (gitar). 1972 yılının Mayıs ayı sonunda grup, veda konserini vererek Manço'yu askere uğurlamıştır. Kurtalan Ekspres ise dağılmayacağını ve Manço'nun askerden dönmesini bekleyeceğini açıklamıştır. Asker'den döndükten sonra çalışmalarına ara vermeyen Manço Kurtalan Ekspres ile turnelere çıkmış ve çok başarılı konserler vermiştir. İlerleyen dönemlerde tek başına albüm çıkarmaya da başlayan Barış Manço Kurtalan Ekspres'in ismini yaşatsa da Barış Manço ismini de ön plana çıkmış ve ülke çapında bir sembol haline gelmiştir. 1990 yılında Japonya'ya gitmiş ve buradaki ilk konserini vermiştir. 1995'te Japonya'da çok başarılı bir turneye çıkmıştır. 1996'da konser albümü Live in Japan yayınlanmış ve bu albümüyle birlikte müzik kariyerine son verip TV dünyasına ağırlık vermiştir.
    Televizyon Programı Sunucusu
    7'den 77'ye, TRT (1988)
    Ekim 1988'de TRT 1 televizyonuna, o güne kadar benzeri yapılmamış bir program önermiştir. "Çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli" olan ve yayına girdiği günden beri, milyonlarca izleyicinin ilgisini çeken ve ekran başına toplayan, "Barış Manço ile 7'den 77'ye" programı 1988 yılında doğmuştur.
  • BAŞARI VE ÖDÜLLERİ
    ÖDÜL ÖDÜLÜ VEREN MAKAM TARİH
    "Türk Kültür Elçisi" Ünvanı
    Belçika 1987
     
    Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü
    Japonya Soka Üniversitesi 1991
     
    "Sanatta Onursal Doktora" Ünvanı.
    Hacettepe Üniversitesi 1991
     
    "Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı" Ünvanı
    Türkiye 1991
     
    Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü
    Japonya Soka Üniversitesi 1991
     
    "Sanatta Onursal Doktora" Ünvanı.
    Hacettepe Üniversitesi 1991
     
    "Fransız Edebiyat ve Sanat Şövalyesi" Ünvanı
    İstanbul Fransız Sarayı'nda düzenlenmiş törenle 1992
     
    "Onursal Hemşeri" Ünvanı.
    Belçika'nın Liège Şehri
     
    Barış Diploması
    (Türk insanını ve Türkiye'yi çalışmalarıyla Dünya'ya tanıttığı sebebiyle)
    Kocaeli Üniversitesi  1994
     
    "Çocuk Eğitimi Alanında Onursal Doktora" Ünvanı
    Denizli Pamukkale Üniversitesi 1995
     
    Yüksek Şeref Madalyası
    Japonya Min-On Vakfı 1995
     
    Leopold II Şövalyesi Nişanı
    Belçika Krallığı
     
    "Türkmen Vatandaşlığı" Ünvanı.
     Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından 1995
     
    Onursal Evlad Ünvanı
     
    Uluslararası Teknoloji Ödülü
     
    200'ün üzerinde şarkısı olduğu için 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü
     
    3000'in üzerinde plaket ve ödül
     
  • ESERLERİ
    Eser Adı Eserin Türü Tarihi
    Twistin Usa (Barış Manço & Harmoniler) 45'likler 1962
    The Jet (Barış Manço & Harmoniler) 45'likler 1962
    Do The The Twist (Barış Manço & Harmoniler) 45'likler 1962
    Let's Twist Again (Barış Manço & Harmoniler) 45'likler 1962
    Çıt Çıt Twist (Barış Manço & Harmoniler) 45'likler 1963
    Dream Girl (Barış Manço & Harmoniler) 45'likler 1963
    Baby Sitter (Barış Manço & Jacques Denjean Orchestra) 45'likler 1964
    Quelle Peste! (Barış Manço & Jacques Denjean Orchestra) 45'likler 1964
    Jenny Jenny (Barış Manço & Jacques Denjean Orchestra) 45'likler 1964
    Un Autre Amour Que Toi (Barış Manço & Jacques Denjean Orchestra) 45'likler 1964
    II Arrivera (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1966
    Une Fille (Barış Manço & Les Mistigris) Müzik Albümü 1966
    Aman Avcı Vurma Beni (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1966
    Bien Fait Pour Toi (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1966
    Bizim Gibi (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1967
    Big Boss Man (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1967
    Seher Vakti (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1967
    Good Golly Miss Molly (Barış Manço & Les Mistigris) 45'likler 1967
    Kol Düğmeleri (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1967
    Big Boss Man (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1967
    Seher Vakti (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1967
    Good Golly Miss Molly (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1967
    Kızılcıklar Oldu mu? (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1967
    I'll Go Crazy (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Bebek (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Keep Lookin' (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Karanlıkların İçinde (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Trip (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Boğaziçi (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Flower of Love (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1968
    Unutamıyorum (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1969
    Runaway (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1969
    Ağlama Değmez Hayat (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1969
    Kirpiklerin Ok Ok Eyle (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1969
    Kağızman (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1969
    Anadolu (Barış Manço & Kaygısızlar) 45'likler 1969
    Derule (Barış Manço & Ve) 45'likler 1970
    Küçük Bir Gece Müziği (Barış Manço & Ve) 45'likler 1970
    Dağlar Dağlar 1 (Barış Manço & Ve) 45'likler 1970
    Dağlar Dağlar 2 (Barış Manço & Ve) 45'likler 1970
    İşte Hendek İşte Deve 45'likler 1971
    Katip Arzuhalim 45'likler 1971
    1971 - Binboğa'nın Kızı (Moğollar) 45'likler 1971
    Ay Osman (Kaygısızlar) 45'likler 1971
    Fil ile Kurbağa (Kaygısızlar) 45'likler 1972
    Je Te Retrouverais (Les Mistigris) 45'likler 1972
    Ölüm Allah'ın Emri (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1972
    Gamzedeyim Deva Bulamam (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1972
    Lambaya Püf De! / (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1973
    Kalk Gidelim Küheylan (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1973
    Gönül Dağı (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1973
    Hey Koca Topçu (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1973
    Nazar Eyle Nazar Eyle (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1974
    Gülme Ha Gülme (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1974
    Bir Bahar Akşamı (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1974
    Estergon Kalesi (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1974
    Ben Bilirim (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1975
    2023 (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1975
    Çay Elinden Öteye (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1976
    Vur Ha Vur (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1976
    Nick The Chopper (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1977
    Lonely Man (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1977
    Eğri Eğri Doğru Doğru Eğri Büğrü Ama Yine De Doğru (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1981
    Hal Hal (Barış Manço & Kurtalan Ekspres) 45'likler 1981
    2023 Müzik Albümü 1975
    Baris Mancho Müzik Albümü 1976
    Yeni Bir Gün Müzik Albümü 1979
    Disco Manço Müzik Albümü 1980
    Sözüm Meclisten Dışarı Müzik Albümü 1981
    Estağfurullah... Ne Haddimize! Müzik Albümü 1983
    24 Ayar Müzik Albümü 1985
    Değmesin Yağlı Boya Müzik Albümü 1986
    30. Sanat Yılı Ful Aksesuar Manço Müzik Albümü 1988
    Darısı Başınıza Müzik Albümü 1989
    Mega Manço Müzik Albümü 1992
    Müsaadenizle Çocuklar Müzik Albümü 1995
    Live in Japan Müzik Albümü 1996
    Dünden Bugüne Müzik Albümü 1972
    Sakla Samanı Gelir Zamanı Müzik Albümü 1977
    Barış Manço Klasikleri: Dağlar Dağlar Müzik Albümü 1993
    Best Album Müzik Albümü 1995
    Barış Manço Müzik Albümü 1995
    Mançoloji Müzik Albümü 1999
    Kızılcıklar Oldu mu Müzik Albümü 2009
    1966 Plak Kayıtları Müzik Albümü 2009
    Yüreğimdeki Barış Şarkıları Müzik Albümü 2002
    Barış Manço Çocuk Şarkıları Volume 1 Müzik Albümü 2007
    Barış Manço Çocuk Şarkıları Volume 2 Müzik Albümü 2010
  • NİYET MEKTUBU
    "Ben bir şarkıcı, besteci olarak bu dünyaya gelmedim. Düşüncelerimi aktarmak üzere geldim. Bu; gün geldi şarkı söylemekle oldu, gün geldi bir televizyon programında çocuğun saçlarını okşamakla oldu."
    "Ben yaşanmış her şeyi seviyorum, birileri tarafından yaşanmış, paylaşılmış her şeyi seviyorum. Düşünülenin aksine ben tarih sevmiyorum, geleneği seviyorum. Tarih ölür, gelenek yaşar."
    "Dünya küçük, insanlar kardeş."
    "Gençlerimizin ülkemizi iyi yerlere getireceğinden eminim; biz onlara köstek olmayalım yeter."
  • FOTOĞRAF ALBÜMÜ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.