Hinduizm (Brahmanlar)
Çeşitli görüşleri dini inanışları mitolojik davranışları ve ibadetleri içine alan ve Hindistan’da yaşayan Hinduların tabi olduğu inançlar ve görenekler ile dini ve sosyal kurumların tamamına verilen addır. Tek başına bir dini inanış olmaktan ziyade, sosyal bir sistem olarak yaşayan Hinduizm’in dini temelleri Veda Dinine ve Brahmanizm’e dayanmaktadır. Bu sebeple zamanımızda Brahmanizm’le Hinduizm’in birbirinin yerine kullanıldıkları da görülmektedir. Hinduizm özellikle Hindistan Nepal ve Bangladeş’te yaygındır. Günümüzden yaklaşık 900 milyon inananıyla Hıristiyanlık ve İslam’dan sonra üçüncü büyük dindir. Hinduizm mistik bir dindir. Bu din inandığı kişiye içindeki gerçek varlığı tecrübe etmeye, sonunda insan ve Tanrı’nın bir olduğu şuurun zirvesine ulaşmaya teşvik eder.
Tarihi bakımından M.Ö 2000 yılının sonlarına doğru Hindistan’da yerleşen Hintlilerin kutsal saydıkları “Vedalar” adlı ilkçağ metinlerine dayanan Hinduizm, M.Ö 1200-500 yılları arasında Hint Yarımadası’nı işgal eden “Arilerin” dini inanışı haline geldi. Daha sonraki zamanlarda bazı değişiklikler göstererek zamanımıza kadar ulaştı. Hinduizm sonradan gelişen bir kavramdır. İlk zamanlarda Hindistan’ın farklı bölgelerinde Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Budist veya Jain olmayan kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklar olarak başlamıştır. Fakat zamanla özellikle 19. yüzyılın ilk yarısında İngilizce konuşulan ülkelerde bu kavram bir kimlik kazandı, özellikle Hint Anayasası’nda Hinduizm; Jainizm, Budizm ve Sihizm’i içeren bir din inanış olarak belirtilmektedir.
Kurucusunun belli olmayışı, tenasüh inancının bulunması ve hayvan etinin yenmemesi gibi özelliklerle diğer batılı dinlerden ayrılan Hinduizm İslamiyet’ten sonra bazı değişiklikler geçirdi. Tevhid inancını savunanlar oldu. Yakınçağda batıyla ilişkilerin gelişmesi neticesinde Hinduizm içinde bazı reform hareketleri gelişti. 1828’de Rommohan Ray’ın kurduğu Barahmo Samac (Brahmanın Cemiyeti) ile 1875’te Dayananda Sarvasti’nin kurduğu Arya Somal (Soylular Derneği) Hinduizm’i çok tanrıcılıktan ve tasvire tapınmaktan arındırarak yeni bir şekil vermeye çalıştılar. Mohandas Karamçand Gandhi şiddet kullanmamak, evlenmemek ve toplumsal hoşgörü gibi eski Hindu geleneklerini yeni sosyal ve siyasi şartlara uyarladı.