• II. Dünya Savaşının sonuna kadar Donanma kuvvetleri savaşın seyrine belirleyen güçler olmuştu. Ne yazık ki Osmanlı Devletinde o şaşalı dönemin değeri bilinemedi.
    Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın ABD'yi vergi ödemeye zorunlu tuttuğu günler, Barbaros Hayrettin Paşa'nın seferden dönerken, dönüş yolunda bile ele geçire geçire ilerlemesi ve o Afrika'ya düzenenen başarılı seferler. O dönemler üzerinden yüzyıllar geçti ve Sultan Abdülaziz Donanmanın önemine vurgu yaparak Osmanlı'ya ilk zırhlılarını kattı. Yeni toplar katıldı. Ama yine başarılı olunamadı.
    Hiçbir zaman bir İspanyol Armadası ya da Portekiz donanması olmasak da Osmanlı donanması da bir dönemler Akdeniz'in sahibi olmuş bir donanmaydı.
    0 0
  • maalesef ki bizde denize gereken önem hiçbir zaman verilmedi. 1-2 istisna hariç tabii. mesela barbaros döneminde deniz gücü zirvede olmasına rağmen yine de 2. plandaydı. mesela "Barbaros Hayreddin Paşa, Vezir-i Azam Damat İbrahim Paşa’ya,
    -"Henüz keşfedilen Yeni Dünya’ya (Amerika) sefer düzenlemek lazım." sözüne karşı,
    -‘Uzak denizlerle işimiz yok. Akdeniz’i ve Hind denizlerini tutmamız kafi.’ cevabını almıştı…" denir.

    ancak hind denizlerini bile tutamayacak dereceye geliyor ilerleyen süreçlerde, bunun sebebi de karşısında güçlü bir portekiz donanması olması. ingilizlerin güneş batmayan imparatorluklarının en önemli sebeplerinden birisidir donanma, ispanya ve fransayı komple saf dışı bıraktıktan sonra bütün dünya önlerine serilmişti adeta.
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.