• iii. selimin yaptırdığı 50 parça yeni gemi ile birlikte eski gemileri de düşününce dünyanın en büyük donanmlarından birine sahip olan osmanlının bu başarısı uzun sürmeyecekti. navarin de müttefik kuvvetlerce (fransa-ingiltere-rusya) yapılan operasyonla osmanlı 58 parça gemisini kaybetti. osmanlının akdeniz filosunu kaybetmesi bir telaşa sebep oldu, ii. mahmud hemen yeni bir donanma kurulması emrini verdi. bununla birlikte osmanlı donanmasının yeni sancak gemisi, 20 yıl kadar denizlerin en büyüğü mahmudiye kalyonu da bu süreçte inşaa edildi.

    bu büyük canavar, tamamen osmanlı mühendis ve mimarlarının eseriydi. mimarı mehmet kalfa, mühendisi mehmet efendi idi. 76 metre uzunluk ve 21 metre en, 128 top, 1250 kişilik mürettebat kapasitesi, 2500 tonluk ağırlığı, üç direk ve üç ambarıyla dünyanın o zamana kadar gördüğü en büyük kalyon mahmudiye kalyonuydu. ve bu ünvanı yaklaşık 20 yıl kadar elinde tutmayı başardı. denize indirildiği andan itibaren, anadolu insanının bile sevgisini kazanmış, yüreğini kabartmış ve özellikle navarin baskınından sonra moralini tekrar yükseltmiştir. geminin pruvasında büyük bir kükreyen aslan figürü vardı.

    mahmudiye kalyonu katıldığı sivastopol kuşatmasında büyük başarılar göstermiş, ayrıca büyüklüğü dolayısıyla ingiliz ve fransız donanmasına karşın büyüklüğü ile osmanlı subaylarının da yüreğini kabartmıştı. bu savaşta gösterdiği başarılardan dolayı 'gazi' ünvanı almıştı. bu geminin süvari kaptanı ateş mehmet paşadır. bu savaşta ki başarısıyla ünü daha da pekişmiş, halk arasında daha da önem ve değer kazanmıştır.
    böyle büyük ve şanlı bir gemiye yakışmayacak bir sonla, 1875te hizmetten çekildi. ii. abdülhamit döneminde maddi olarak sıkıntıya giren osmanlı imparatorluğu, 1888 yılında bahriye nazırı hasan paşanın emriyle mahmudiye kalyonunu parçaladı ve sattı. mahmudiye kalyonunun 1/33 ölçeğindeki orjinal maketi bugün beşiktaş deniz müzesinde sergilenmektedir.
  • II. Dünya Savaşının sonuna kadar Donanma kuvvetleri savaşın seyrine belirleyen güçler olmuştu. Ne yazık ki Osmanlı Devletinde o şaşalı dönemin değeri bilinemedi.
    Cezayirli Gazi Hasan Paşa'nın ABD'yi vergi ödemeye zorunlu tuttuğu günler, Barbaros Hayrettin Paşa'nın seferden dönerken, dönüş yolunda bile ele geçire geçire ilerlemesi ve o Afrika'ya düzenenen başarılı seferler. O dönemler üzerinden yüzyıllar geçti ve Sultan Abdülaziz Donanmanın önemine vurgu yaparak Osmanlı'ya ilk zırhlılarını kattı. Yeni toplar katıldı. Ama yine başarılı olunamadı.
    Hiçbir zaman bir İspanyol Armadası ya da Portekiz donanması olmasak da Osmanlı donanması da bir dönemler Akdeniz'in sahibi olmuş bir donanmaydı.
  • Bu arada Kadıköy metrosundaki duvarda da Mahmudiye Kalyonu için büyük bir mozaik yapmışlar. Güzel olmuş.

Bu konuda 1 sayfada toplam 3 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.