İskenderiye Kütüphanesi Yangını

İskenderiye Kütüphanesi bünyesinde 900.000'e yakın el yazması bulunduran antik çağın en büyük kütüphanesiydi. Dev bir koleksiyona sahip bu kütüphanede oldukça fazla da çalışan vardı. El yazması eserler resimdeki gibi papirüslere yazılıp rulo haline getirilerek saklanırdı. Aynı zamanda Kral tarafından da desteklenen bu kütüphane bir nevi yayın evi olarak da görev yapıyor büyük eserler de buradan çıkıyordu. Tam bir bilgi yuvası olan İskenderiye kütüphanesi gelişimin tam merkeziydi. Tarihteki bazı çok önemli bilim adamları da eserlerini İskenderiye kütüphanesinde oluşturmuştur. Matematik bilgini Öklid, mekanik bilimci Arşimet, tıp bilimci Herofilos, gök bilimci Eratosthenes, Batlamyus gibi isimler bu kütüphanede çalışmış bazı önemli isimlerdir.
Fakat ne olduysa çok acı bir şekilde, İskenderiye kütüphanesi büyük bir yangına maaruz kaldı. Çağın çok ilerisine hitap eden, geçmişi anlatan geleceğe ışık tutan bu kütüphanede yangın çıkmıştır. Bu yangının ne zaman olduğu, yangını çıkaranların kim olduğu bugün bile bir sırdır. Bazı kaynaklar yangının M.S 270 yılında Roma İmparatoru Aurelian tarafından, Bazı kaynaklar M.Ö 48 yılında Jül Sezar tarafından, bazı kaynaklar ise M.S 391 yılında İskenderiye papası tarafından çıkarıldığını söylemişlerdir.
Bu yangın tarihin en büyük kültürel ve bilimsel kaybını gerçekleşmiştir ve günümüze ulaşması gereken bilgileri yok etmiştir. Bu büyük kayıp o gün dünyayı kaç yüz yıl geriye götürmüştür bilinmez fakat bugün kültürel ve bilgisel kaybın sembolü olmuştur.