romacumhurbaskani
Tarih &Sosyoloji
En Beğenilen Yazar Sırası
:
19
Toplam Başlık Sayısı
:
41
Toplam Puanı
:
61
Toplam Giri Sayısı
:
69
Bu Ayki Puanı
:
61
En Aktif Yazar Sırası
:
21
Osmanlı'da Evrim Teorisi
romacumhurbaskani
Osmanlı'da evrimi ilk defa gündeme getiren kişi Ahmed Midhat efendiydi (1844-1912).Dağarcık adlı derginin ikinci sayısında Veladet” (doğuş) adlı yazışında evrimi şöyle açıklıyordu.…Her tabakada o kadar hallere girdim ki, tarif değil isimlerini saymış olsam kamus (sözlük) kadar bir kitap olur. Nihayet dördüncü tabakada dahi nice yüz bin inkılaplar gördükten sonra aksamımı toplaya toplaya…meydana geldim.”
Yazılarında Lamarck'dan söz eden Ahmed Midhat efendi buna rağmen eserinde Darwin’in Doğal seçilim teorisinden söz etmiyor.İlk Türk romanı Taaşşuk-u Talat ve Fitnat yine ilk Türkçe sözlük Kamus-i Türki ve Şemsettin Sami bey'e ait insan adlı çeşitli eserlerinde çekinerek'de olsa evrimi anlatmakta. jeolojik ve arkeolojik kanıtlarla evrimden söz ediyorlardı.Fakat Şemsettin Sami beyin kitabında Darwin ve teorisinden söz edilmez.Kapatılan ikinci Darülfünun’un müdürü Hoca Tahsin efendi 1880 veya 1881’de yazdığı fakat öldükten sonra 1892'de yayınlanan Tarih-i Tekvin yahud Hilkat (varoluşun ve yaratılışın tarihi) adlı eserinde evrimden şu şekilde söz edilir.
“Tabiatın bağrında değişmez bir şey var mıdır? Bütün türler ve cinsler bir değişim ve daimi olgunlaşma halinde olduğu halde türlerin değişmezliğini iddia edenler, karşılaştırmak için yeterli derecede olmayan kısa bir süre varsaydıklarından dolayı aldanmışlardır” diyor.
Hoca Tahsin bu sözleri ile evrimin anlaşılması konusunda önemli bir bakış açısıydı
Hoca Tahsin efendi Darwin’le ilgili olarak “Darwin’in bu hususa dair ifadeleri her ne kadar kafi mertebede değilse de, mesleği (izlediği çizgi) varoluşu açıklamasına ve gerçeklik felsefesine uygun olmakla, olgunlaşacağından kesinlikle şüphe duyulmaz.”diyerek söz ediyordu.
Fakat yine doğal seçilim teorisinden söz edilmiyor.
Darwin ve doğal seçilimin söz edilmesi Ali Sedad Bey
Osmanlı doğal şeçimle ilk kez Ali Sedad beyin 1882'de yayınladığı kitapla tanıştı.fakat işin ilginç tarafı yayınladığı kitapta bu teori desteklenmiyor kanıtlanmaya çalışmıyor tam aksine bu teori red edilerek yanlış olduğu anlatılmayı çalışılıyor Ali Sedad bey daha çok mantık üzerine yazdığı kitaplarıyla tanınmıştır.Ayrıca ilk Osmanlı ilk termodinamik kitabınında yazarıdır.
1882'de yayınladğı Kavaid-i Tahavvülat fi Harekat-i Zerrat (parçacıkların hareketine ilişkin dönüşüm kuralları) adlı 192 sayfalık eseri Fizik ve Biyoloji tarihi bakımından oldukça önemli bir eserdir.Kitabın 163. ve 170. sayfalar arasında evrim'den söz ediliyor. Darwin’in evrim teorisini detaylı bir şekilde anlattıktan sonra evrim teorisini reddediyor.ve eleştirilerini sıralıyor.Ali Sedad bey, “Darwin’in bu konuda ortaya koyduğu kanıtların en önemlilerinden söz edeceğiz” dedikten sonra sonraki dört paragrafta doğal seçilim mekanizmasını bilimsel ve gayet anlaşılır bir dille okurlarına anlatıyor.canlıların sınırsızca çoğalmasını önleyen en önemli engel, “fıkdan-ı maişet”tir (geçim araçlarının kıtlığı) Bu nedenle, her türün bireyinin, nafakasını temin etmek ve varlığını sürdürebilmek için yürüttüğü bu mücadelede, kuvvetli olan zayıfa galip gelmekte ve bazı faydalı özelliklere sahip olanlar diğerlerinden daha fazla “muammer olmaktadırlar” (yaşamaktadırlar).
Ali Sedad bey “Darwin Mesleğinin (çizgisinin) Muhakemesi” başlıklı paragrafta ise iki büyük itirazı söz konusuydu.Bunlardan birincisi yine bir türün oluştuğu ile ilgili bir kanıt olmadığı ikincisi ise bir ara türün bulunmadığı
Ali Sedad bey burada ilginç bir retoriğe başvuruyor Darwin’i destekleyenlere “jeoloji tabakalarındaki bilimsel araştırmaların henüz yeterince yapılamamış olmasından dolayı ileride geçiş biçimlerinin bulunması muhtemel olduğu için, jeoloji biliminin bu aşamasında Darwin’in tezlerine itiraz olunamaz” diyen doğa bilimcilere
“Bu durumda jeolojinin bugünkü halinde Darwin’in mesleği kabul olunur şeylerden değildir diye ifade etmek daha münasiptir.”şeklinde cevap veriyor Ali Sedad bey Darwin’in türlerin oluşumunun çok yavaş işlediği ile geçiş biçimlerinin hızlı olduğu düşüncesinin çeliştiği görüşünde.
Ali Sedad evrim teorisine olan itirazlarını bitirdikten sonra Darwin’in insanın maymundan geldiğini söylemediğini, insan ve maymun'un diğer bir türden geldiği belirtiyor.İnsan ve Maymun içinde benzerlik değil farkılık olduğunu belirten Ali Sedad bey bu iki türün tamamen aynı ve benzer olsalar bile insanın konuşma özelliği ile maymunda ayrıldığını belirtiyordu.bu nedenle Lamarck ve Darwin’in düşüncelerinin yanlış olduğunu belirtiyordu.Ali Sedad bey Darwin’in Türlerin Kökeni kitabıdan 23 yıl sonra evrim teorisi doğal şeçilimi açıklaması Darwin görüş açısı ile ilk kez Osmanlı okurlarına açıklaması süphesiz Biyolojik tarihimiz açısında ilginç ve bir o kadar önemli bir gerçektir.
Amerika'nın Ortadoğu Politikası
romacumhurbaskani
İrredantizm
romacumhurbaskani
28 şubat
romacumhurbaskani
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından biri 28 Şubat nasıl başladı ? Ne yada neler olduda bu sürece gerek duyuldu ? 28 Şubat 1997’de yapılan MKG kararı ile yapılan ve irticaya karşı mücadele ordu ve bürokrasi merkezli süreç Türkiye tarihine geçen siyasi kararlar Türkiyede her alanda değişimlere neden olan 28 Şubat ayrıca post-modern darbe olarak da adlandırılmıştır.
REFAH-YOL KOALİSYONU ÜLKENİN BAŞINA GELİYOR
Refah partisi 1995 Genel Şecimlerde birinci parti olarak çıkıyordu.1996'dan sonra kurulan DYP-ANAP koalisyonu Refah Partisinin güven oylaması hakkındaki inceleme isteğini Anayasa mahkemesi haklı bularak güven oylamasının geçersiz sayıldığını bildiriyordu.Bu durumda birinci parti olan Refah ve ikinci parti olan DYP Refahyol hükümeti olarak Türkiye Cumhuriyeti 54.hükümeti 8 Temmuz 1996’da olarak göreve başlıyorlardı.
28 ŞUBAT SÜRECİ NASIL BAŞLADI
RP -DYP koalisyonu ardından yaşanan bazı olayların 28 Şubat'a gidilen yolu hızlandırdığı söylenir. Bu olaylar ise
2-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Başbakan Necmettin Erbakan'ın Mısır Libya Nijerya ziyaretleri ve Kaddafi ile Erbakanın görüşmesinde Kaddafinin söylediği sözler bazı kesimler tarafından büyük tepkiler alır.
6 Ekim 1996'da ise şeriat isteriz diye bağıran Aczmendîler gösteriler yaptı.3 Kasım 1996 Susurluk kazasında ise Polis mafya ilişkisi ortaya çıktı.Başbakan bunlar için faso fiso derken Adalet Bakanı Şevket Kazan ise, aydınlık için bir dakika karanlık toplumsal eylemi için “Mum söndü oynuyorlar” dedi.Kayseri Refah partisi İl Divan Toplantısında Karatepe şunları söyledi.
“ Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bugün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak, sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. Refah Partili olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam, bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur. ”
Karatepe bu konuşması nedeniyle 1 yıl hapis ve 420.000 lira ağır para cezasına mahkûm edildi.
Aynı zamanda dönemin başbakanı 11 Ocak 1997'de tarikat liderlerine iftar yemeği düzenledi Asker ise 22 Ocak 1997'de Gölcük’te toplanarak irticanın iktidarda olup olmadığını tartıştılar.30 Ocak 1997 tarihinde Sincan belediyesi Kudüs gecesi düzenledi İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahnelenen cihad oyunu büyük tepkilere neden oldu Star muhabiri Işın Gürel saldırıya uğradı Bekir Yıldız ise tutuklandı.3 Şubat 1997’de, nStar TV muhabiri Işın Gürel’in muhafazakar biri tarafından saldırıya uğraması büyük tepkilere neden oldu. 4 Şubat tarihinde Sincan’da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla sokaklarda görüldü.5 Şubat’ta Cumhurbaşkanı S, Başbakan’a uyarı mektubu gönderdi.
Oramiral Güven Erkaya ‘İrtica, PKK’dan daha tehlikeli ifadelerini kullandı.11 Şubat’ta Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü Ankara’da yapıldı.
*23 Şubat 1997’de Fatih Camii’nde öğlen namazının ardından bir grup ellerindeki yeşil bayraklarla “şeriat isteriz”, “yaşasın Hizbullah” diyerek yürüyüşe geçti. İslamcı gazeteci Yaşar Kaplan, gerektiğinde İslam uğruna canlarını verebileceklerine dair bir açıklama yaptı.
28 ŞUBAT KARARLARI
28 Şubat'ta yapılan toplantı 9 saat sürdü.28 Şubat 1997’deki MGK kararları hükümete bildirildi. Tarikat okullarının MEB'e devri bırakılması 8 yıllık kesintisiz eğitim Kur'an kursları denetimi Tevhidi Tedrisat'ın uygulanarak tarikatların kapatılması orduyu din düşmanı olarak gösteren medyanın kontrol altına alınması kıyafet kanuna riayet edilmesi ve Atatürk aleyhindeki eylemler cezalandırılması isteniyordu.
28 Şubat sonrası gelişmeler
4 Mart’ta Başbakan Erbakan, MGK kararlarını sert bulduğu için imzalamadı
13 Mart'a imzalandı.
21 Mayıs RP’nin kapatılması için dava açıldı.
Susurluk davası DGM'de başladı
7 Haziran tarihinde Genelkurmay tarafında irticai faaliyetleri desteklediğini iddia edilen firmalara ambargo kondu .
18 Haziran’da Necmettin Erbakan başbakanlıktan istifa etti.
19 Haziran’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini DYP lideri Tansu Çiller yerine ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi.
30 Haziran’da Mesut ANASOL-D Hükümeti kuruldu.
2 Ekim 2012 tarihinde Tansu Çiller ‘mağdur sıfatıyla ifade verdi.
Emir Timur
romacumhurbaskani
doğum tarihi: 8 nisan 1336, şehr-i-sebz, özbekistan
ölüm tarihi ve yeri: 18 şubat 1405, otrar
defin tarihi ve yeri: gur-i emir, semerkand ilçesi, özbekistan
torunlar: uluğ bey, halil sultan, muhammad mirza, baysungur, daha fazla
ebeveynler: taraghay, tekina mohbegim
bugün ölüm yıldönümü ruhu şad olsun.
http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/1329159-timurun-torunlari-caycilik-yapiyor bu linkte'de günümüz torunları var.
kıbrıs cumhuriyeti
romacumhurbaskani
başkent lefkoşa[
resmî diller yunanca, türkçe
ayrıca kıbrıs bayrağı vehit güney tarafından çizilen 1960 ortak kıbrıs cumhuriyetinin bayrağıdır. kıbrıs'ta euro'ya geçilmeden önce kıbrıs lirasında “bir lira” ve “mia lides” yazıyordu. bu arada harekat 74 te yapıldı. kktc 83 de ilan edildi. ve bir çok kıbrıslı biz kıbrıs cumhuriyeti devletinde yerimizi almak için mücadele etmeliydik. yeni devletler kurmak yerine bayrağını bir kıbrıslı türk'ün tasarladığı devlet için haklarımızı korumalıydık. bakın rumlar 59 yılından günümüze kıbrıs cumhuriyeti olarak devam ettiler. tarzı söylemlerde bulunuyorlar.
dipnot: bunlar benim görüşlerim değil kıbrıslı türklerin görüşleri.
haşimoğulları
romacumhurbaskani
Maraş'a Kahraman unvanı verilmesi.
romacumhurbaskani
Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra herkesin takdirini toplayan bu şehre bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar sonucu milli mücadeleye katılmamış tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılır. Cevap Ankara’ya aynen bu şekilde gönderilir. TBMM bu cevap üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde milli mücadeleye katılanlara tek tek istiklal madalyası vermektense tüm şehre atfedilmesine karar verir. Kırmızı şeritli bir istiklal madalyası Maraş’a ödül olarak verilir. 7 Şubat 1973 tarihindeki TBMM kararı ile de bu şehre Kahramanlık unvanı verilir. 1925 senesinden beri Kahramanmaraş halkı 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarında şanlı bayraklarına İstiklal Madalyasını takar ve geçmişi anar.
Hoca Sinan Paşa
romacumhurbaskani
Doğum tarihi: 1440, İstanbul, Türkiye
Ölüm tarihi ve yeri: 1486, Gelibolu, Türkiye
Kitaplar: Tazarruʼnâme, Maârif-nâme - özlü sözler ve öğütler kitabı
nazım hikmet
romacumhurbaskani
doğum tarihi: 15 ocak 1902, selanik, yunanistan
ölüm tarihi ve yeri: 3 haziran 1963, moskova, rusya
eş: vera tulyakova hikmet (e. 1960–1963)
defin tarihi ve yeri: novodeviçi mezarlığı, moskova, rusya
ebeveynler: ayşe celile hanım, hikmet bey
Sarıkamış Harekatı
romacumhurbaskani
Enver paşa:
Enver Paşa, 12 Aralık'ta Erzurum'a geldi. Burada plana son şekli verildi. 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa, harekâtta başarı şansı görmediği için görevinden ayrıldı. Enver Paşa 22 Aralık'ta başlayacak kuşatma harekâtı için 19 Aralık'ta genel taarruz emrini yayınladı. Emir şu sözlerle bitiyordu:
“Saadet, şan ve şeref ileride; alçaklık, sefalet ve ölüm geridedir."
Saldırının ilk 2 günü başarılı olsada olumsuz hava şartları ile gidişat Osmanlı alehine döndü.Aşırı soğuklar başlayınca 60 bin Osmanlı askeri donarak ve hastalanarak şehit oldu Ruslar da 32 bin askerini kaybetti İstanbul'a dönen Enver paşa uzun bir süre Sarıkamış hakkında herhangi bir haber, bildiri, veya yayın yapılmasını izin vermedi.
Sultan ahmet camii
romacumhurbaskani
adres: sultan ahmet mahallesi, atmeydanı cd. no:7, 34122 fatih/istanbul
yükseklik: 43 m
açılış tarihi: 1616
mimar: sedefkâr mehmed ağa
mimari tarzlar: islami mimari, osmanlı mimarisi
Roboski katliamı
romacumhurbaskani
Genelkurmay Başkanlığı olay sonrası açıklamasında 28 Aralık 2011 tarihinde saat 18.39'da tespit edilen grubun PKK'nın kullandığı yolları kullanması sebebiyle vurulmasına karar verildiğini ve operasyonun TSİ 21.37 - 22.24 arasında gerçekleştiğini belirtti] 16 Mayıs 2012 tarihinde olayın, Amerika Birleşik Devletleri'nden paylaşılan istihbarat nedeniyle gerçekleştiği belirtilse de daha sonra yapılan açıklamalarda bu bilgi yalanlandı
Dipnot:Burada Sağ ve Sol olarak görüş belirtmiyor sadece bilgi paylaşımı yapıyorum.
Babür İmparatorluğu
romacumhurbaskani
Başkentler: Agra, Fetihpur Sikri, Lahor
Kuruluş tarihi: 1526
Lağvedilme tarihi: 1857
Para birimi: Rupi
Hükümet: Federasyon, Mutlak monarşi, Üniter Devlet
Babür şah
romacumhurbaskani
Doğum tarihi: 14 Şubat 1483, Andican, Özbekistan
Ölüm tarihi ve yeri: 26 Aralık 1530, Agra, Hindistan
Tam adı: Zahir-ud-din Muhammad Babur
Eş: Mubarika Yusufzai (e. 1519), Maham Begum (e. 1506–1530)
Kraliyet hanedanı: Timur Hanedanı
25 aralık 1921 gaziantep'in kurtuluşu
romacumhurbaskani
Noel Bayramı
romacumhurbaskani
Pro-Avrupacılık
romacumhurbaskani
Osmanlı Devletinde İktisadi ve Ticari Yapı
romacumhurbaskani
: İktisadi faaliyetlerin amacı mal ve hizmet oranın mümkün olduğu kadar
bol, ka
liteli ve ucuz olmasını sağlamaktır.
Fiskalizm
: Hazineye ait olan gelirleri mümkün olan en üst seviyeye çıkarmaktır.
ikinci polonya cumhuriyeti
romacumhurbaskani