II. Dünya Savaşı Zamanında Düşmanla Evlenen Japon Kadınlar
II. Dünya savaşında hemen hemen her Japon Amerikalıları düşman olarak görüyordu. Bazıları hariç...
II. Dünya savaşından sonra işgal edilmiş bir Tokyo ve o şehrin güzel kadınlarıyla işgalci Amerikan birlikleri vardı. Her Japon için Amerikan birlikleri birer düşmandı. Onlar için Amerika, topraklarını işgal etmiş, 2 kez atom bombası atmış tarihin en cani ulusuydu. Hiroşima'ya attıkları atom bombasıyla sanki hınçlarını alamamışlar daha güçlüsünü Nagazaki'ye atmışlardı. Bu ulus ve insanları sevmek için hiçbir neden yoktu Japonlar için. Fakat tüm bu yaşananlara rağmen bazıları aynı fikirde değildi hayatlarını devam ettirmek daha önemliydi.
Terk edilmiş şehirler, yıkık virane yapılar ve yaşanılamayacak kadar derbeder bir ülke kalmıştı geriye. İşte hikaye de tam bu noktada başlıyordu.
21 yaşındaki Hiroko Tolbert, 1951 yılında eşinin ailesiyle ilk kez tanışmak için Amerika'ya doğru yola çıkmıştı. New York'a doğru çıktığı tren yolculuğu için en sevdiği Kimono'sunu seçmişti. Güzel bir etki bırakmak istiyordu. Herşey eşinin ailesini görene kadar çok güzeldi. Amerikalı eşinin ailesi Kimonolu Hiroko'yu gördüğünde etkilenmek yerine dehşete kapıldı.
"Kayınvalidem ve kayınbabam değişmemi istediler. Batılı gibi giyinmemi istediler. Eşimin de fikri aynıydı. Üst kata çıktım ve üzerime başka birşeyler giydim. Kimonom artık yıllarca ortalıkta gözükmeyecekti"
Bu Hiroko'nun gerçek Amerika'nın hayallerindekinden çok uzak olduğunun ilk göstergesiydi.
"Farkettim ki bir tavuk çiftliğinde çalışacaktım, her yerde tavuk kümesi ve gübreler vardı" Kimse eve girerken ayakkabılarını çıkartmıyordu. Japonya'da biz evde ayakkabı giymezdik heryer çok temizdi. Bu şartlarda yaşamaktan dolayı yıkılmıştım"
"Bana bir de yeni bir isim verdiler - Susie"
Birçok Japon gelin gibi Hiroko da zengin bir aileden geliyordu. Fakat bombalardan sonra dümdüz olan Japonya'da bir gelecek göremedi.
"Amerikan bombardımanından sonra herşey dümdüz olmuştu. Ne bir sokak ne de bir dükkan bulunabiliyordu. Oturacak yer ve yemek için çabalıyorduk, tam bir kabustu"
"Bill hakkında pek birşey bilmiyordum. Ne geçmişi ne de ailesi. Fakat bana evlenme teklif ettiğinde çok düşünmedim çünkü yaşamaya devam edebilmek için buradan kurtulmalıydım.
Hiroko'nun Amerikalı Bill ile evlenmesi Japon akrabaları tarafından da pek hoş karşılanmadı.
"Annem ve erkek kardeşim benim bir Amerikalı ile evleneceğimi duyduklarında yıkıldılar. Evlendikten sonra beni görmeye gelen tek kişi annemdi. O anda "işte bu kadar bir daha Japonya'yı göremeyeceğim" dedim"
Hiroko'nun eşinin ailesi ayrıca onu Amerikalılara karşı uyarmıştı. Çünkü Amerikalılar eski düşmanları olan Japonlara biraz farklı davranabilirlerdi.
Bir günde 2400'den fazla Amerikalının öldüğü Pearl Harbor saldırısından sonra 110.000'den fazla Japon Amerikalı Amerika'nın batı kesimlerindeki göz altı kamplarında tutulmuşlardı. O günden itibaren Amerikalılar tüm Japonlara birer casus gözüyle bakıyorlardı. İleriki bir saldırı için ülkelerine haber taşıyabilecekleri paranoyasıyla Japonlara karşı çok şüpheci davranıyorlardı. Kamplar 1945'te kapatılmıştı fakat insanlardaki şüphe devam ediyordu.
II. Dünya savaşı çok acımasız bir savaştı. İki taraf da birbirine nefret ile bakıyordu. Hiroko şanslıydı ki ailesinin yerel çiftliğinin çevresinde ufak bir çevre edinebilmişti.
"Bir gün eşimin halalarından birisi bebeğimi teslim edecek birini bulmamın zor olacağını söylemişti fakat yanıldı. Doktorum benimle ilgilenmekten onur duyacağını söyledi. Hatta daha sonra eşiyle iyi arkadaş olduk, evlerine yılbaşı ağaçlarını görmeye bile gittim. Fakat şu doğruydu ki diğer savaş gelinleri Amerika'ya pek kabul edilmedi, ciddi adaptasyon problemleri çektiler"
1952 yılında daha 22 yaşındayken Amerika'ya gelin giden Atsuko Craft "Lousiana'da bir otobüse bindiğimi hatırlıyorum. Otobüs ikiye ayrılmıştı bir tarafta siyahlar diğer tarafta beyazlar. Ben ise nerede oturacağımı bilemedim ve ortada oturdum"
Hiroko gibi Atsuko da oldukça eğitimli birisiydi fakat bir Amerikalıyla evlenmenin kendisine harap bir Japonya'da kalmaktan daha çok fayda sağlayacağını düşündü. Atsuko dil eğitimi programıyla Amerika'ya gitmişti. Orada eğitimine devam etti. Mikrobiyolojiyi bitirdi, bir hastanede iyi bir işi vardı fakat yine de dışlanıyordu.
"Ev bakmaya gidiyordum, fakat ne zaman ev sahipleri beni görse ev tutuldu diyorlardı. Benim evi tutmamın evin değerini düşüreceğini düşünüyorlardı. Aynı nedenden dolayı belirli mahallelere siyahileri de sokmuyorlardı. Bu şekilde mahallede siyahi yok diyerek evin değerini yükseltiyorlardı bu da manevi açıdan oldukça yaralayıcıydı"
1950'lerde yaklaşık 30.000 - 35.000 Japon kadını düşmanları Amerika'ya göçtü. İlk başlarda Amerikan ordusu askerlerine Japon kadınlarıyla sosyal bağ kurmayı yasaklamıştı ve evlenme isteklerini engellemişti. 1945'de ise dışarıda evlenen Amerikalıların eşlerini ülkelerine getirmelerine izin verildi. Bu da 1950'lerden sonra büyük bir Japon göçüne sebebiyet verdi. Genellikle ise siyahi Amerikalılarla evlenen Japonlar Amerika'ya daha kolay uyum sağladı. Çünkü her iki taraf da Amerika'da dışlanıyordu.
Şu an 85 yaşında olan Atsuko sadece beyazların yaşadığı yerel kesimlerde o zamanlar dışlanmanın çok daha aşırı derecede olduğunu söylüyor. Şimdi ise "artık zaman değişti" diyor. "Amerika'da artık kendimi dışlanmış hissetmiyorum."
84 yaşındaki Hiroko da Amerika'nın değiştiği konusunda hem fikir. Fakat Hiroko şunları da ekliyor "Amerika kadar ben de değiştim. Amerikalılar gibi yaşamaya başladım. Japonlar için herşey eğitimdir, fakat burada ben eğitimden önce para tutmayı öğrendim. Bir nevi Amerikalı oldum. Şimdi güzel bir hayatım ve güzel bir evim var. Ama artık Susie yok sadece Hiroko var."