• Güzel sorunuz ve güzel yorumlarınız için teşekkür edip, birkaç not eklemek isterim.

    Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Alman disiplini diğer ülke disiplinlerinin hepsinden daha farklıdır. 1. dünya savaşı hezimetinden sonra hitler'le toparlanan Almanya, 2. dünya savaşından sonra da aynı şekilde yine toparlanmanın önüne geçmiştir. Burada tabi ki Almanların yoğun bir 1. dünya savaşı süreci geçirmesinin büyük etkileri vardır. Tecrübe her şeyden öte bir kazanımdır.

    2. dünya savaşı sürecinde Nazilerin savaş tekonolojisi üretiminin başında duran kişiler Almanlardı ve bu Almanlar know how'a sahip kişilerdi. Yani beyin kısım zaten tecrübeliydi ve öncesinde bir dünya harbi görmüşlerdi. 100 yıl arge yapmak yerine 5 yıl savaşta kalın, göreceksiniz ki o 5 yıl içerisinde 100 yıldan daha ileri gitmişsiniz. Bunun nedeni anlık pratik yapma şansı ve hataları hemen tespit edip düzeltme ve geliştirme ihtiyacıdır.

    Öncelikle ilk sebebi tamamlamış olduk: I. Dünya Savaşı'ndan gelen benzersiz bir üretim know how'ı.

    İkinci olarak Naziler savaş başladıktan sonra inanılmaz bir hammadde kaynağına da erişmiş oldular. Bu da özgür ve sınırsız üretim imkanı sundu ki asıl üretim çılgınlığı ve geliştirme süreci Hitler savaşa girdikten sonra yaşandı. 1939-1942 yılları arasında akıllara durgunluk verici ve eşi benzeri olmayan bir üretim vardı. Tigerlar düşmanlara kök söktürüyor, Luftwaffe yeni uçaklarla donatılıyorlardı. Tüm bunlar için komplo teorilerini bir kenara bırakmak lazım. Komplo teorilerinin çok daha ötesinde bir harp yaşandı.

    Dilediğiniz kadar paranız olsun ve sizi II. Dünya Savaşı simülasyonuna sokalım, başaramazsınız. Nazilerin o dönemde gerçekleştirdiği savaş teknolojisinin gelişim ivmesini yakalayamazsınız. Bu nedenle maddiyatın nereden geldiğinden çok savaş teknolojileri konusundaki eşsiz gelişimlerinin sebeplerine değinmeyi daha doğru buluyorum.

    Bir diğer neden toplama kampları ve ghettolardı. Tüm dünya hiçbir döneminde bu kadar işçiyi bu kadar kötü şartlarda çalıştırmamıştı. Hitler kendisine devasa bir işçi kitlesi oluşturmuştu ve bu işçileri o I. Dünya Savaşı'ndan gelen tecrübeleriyle gelen Alman beyinleriyle birleştirmişti. Almanya'da hem mühendislik hem tıp hem de askeri strateji en üst düzeydeydi.

    Dediğim gibi bu herhangi bir örgütün veya örgütlerin finansal yardımlarının çok ötesinde bir olaydır. Eşi benzeri görülmemiş, hayret verici bir süreçtir. Bunu Hitler, Goebbels gibi kişiler olmadan başaramazlardı.

    @malcolm bu sorununuzun cevabını vermek için o dönemlerde Hitler'in ve Nazilerin yanında savaşmak gerekirdi. Ben sadece etken sebepleri sıralamaya çalıştım. Umarım faydalı olmuşumdur. Hitler'e Sordunuz Mu? kitabını okudukça daha detaylı cevaplar bulabileceğinize eminim.

    Şu anekotodu da unutmayınız ve bu tür sorular aklınıza geldiğinde hatırlayınız:

    Stalingrad'a doğru savaşmaya giden bir asker notlarına şöyle yazacaktı: "Bizim için Nazi olmak bir siyasi parti veya örgüte bağlılık değil, Alman olmanın verdiği bir doğuşsal bağlılıktır."
    0 3
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.