• Küreselleşme, sanayi devrimiyle dünyaya kazandırılmış bir olgudur. Klasik iktisatçılardan biri olan Adam Smith'in dediği gibi piyasanın bir görünmez eli oluşmuş ve arz talebi doğurmuştur.
    (bkz:sanayi devrimi) konusu zaten @dunyasavaslarigazisi hocamız dört dörtlük anlatmış onun için sanayi devriminde neler olduğunu pek anlatmama gerek yok. Ben direk etkilerine geçeyim.
    Sanayi devrimi "üretim dönemini" oluşturmuştur. Üretim döneminde öyle bir ortam oluşmuştur ki ne kadar çok üreten o kadar kazanır olmuştur. Bu da arz fazlasını beraberinde getirip yeni satış noktaları aratmaya itmiştir.
    Bu duruma karşı çıkan Karl Marx gibi düşünürler, Lenin gibi devrimciler o dönem küresselleşmenin tanımını yapmışlardır aslında "emperyalizm" .
    Marx ve Lenin ucuz iş gücü kullanarak fazla arza sahip olma ve bunları yeni yerlerde satma ihtiyacını hissetme durumuna emperyalizm demişlerdir. Bu ise günümüzde küreselleşmenin temeli olarak bilinmektedir.
    Bugün küreselleşmenin en önemli araçlarından birisi, iletişim araçlarıdır. En etkilisi ise şüphesiz internettir. Bugün terör örgütlerinin bile küresel üyeler toplamaları bile küreselleşmenin sonucudur.
    AIDS bir küreselleşme örneğidir, terör örgütleri ( aldıkları silahlar, yabancı üyeleri vs) bir küreselleşme örneğidir, McDonalds, Burger King ise baş örnekleridir.
    Küreselleşme çağı, milliyetçilik olgusunu da azaltmış ve günümüzde dünya insanı kavramını oluşturmuştur. Tabi ki küreselleşme de son değildir ama günümüzün en güncel trendidir.
    Not: Hiçbir yerden alıntı değildir.
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.