• Konuyu açan kaçmış ben yazıyım bari. Türkiye'ye tarih boyunca oynanan oyunlardan bahsedersek Kurtuluş savaşından başlamak lazım. Şu an oynanan oyunlardan bahsedersek ise AB ittifaklarının Rusya, Çin, İran ittifakına karşı güç göstermek için kullandığı bir ülke konumunda olduğumuz söyleyebilirim.
    Zaten bu da beklenen birşey, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yer aldığı bir oyunda Türkiye'nin söz sahibi olma olasılığı çok düşüktür. Dur bakalım sana gelene kadar derler adama
  • Aslında güzel bir konu başlığı olmuş
    Türkiye'ye oynanan oyunlar Cumhuriyetin ilanından sonra başlar ve devlet adamlarının aslen halk tarafından seçilmeyip belirli kişilerin başa gelmesiyle devam eder.
    Günümüzde de böyledir, tarihte de böyleydi, gelecekte de böyle olacaktır.
    Başarılı hükümetlerin ve politikacıların arkasında çok başarılı danışmanlar var diyoruz ya işte o danışmanların nereli olduğunu hiç düşünüz mü?
    Hep Türktür diye düşündünüz değil mi?
  • Türkiyeye oynanan oyunlar genel anlamda Dünyanın aynı statüdeki devletlerin kendine has özelliklerine göre oynanan oyunlardır..Bu oyunların aşılması için okuma yazma oranı yüksek,tarihi bilinci gelişmiş ,ahlak ve demokrasinin gereğini özümsemiş bir toplum gerektirir.
  • Konuyu açan bendim arkadaşlar , çok güzel cevaplar vermişsiniz teşekkür ederim . Peki şuan rusya ile yaşadığımız gerginliği nasıl değerlendiriyorsunuz ?
  • Sayısız olaylar vardır.Bunların başında darbeler ve halkın tam demokratik ortamda olmaması,seçimlerde hileler vb. birçok oyun var.
  • @Erkayaa Sanırım bu Rusya olayını tarihle ilgilendirirsek Abdülmecid dönemindeki Rusya savaşını hatırlatıyor bana.Abdülmecid de Rusların Sinop baskınında senin için öldük Avrupa diye madalyon bastırmıştır.Daha sonra zafer kazanmamıza rağmen avrupalılar savaşı ileri taşımışlar ve Kırım Savaşı sonucunda ilk borçlanmamız gelmiş ,arkasından da toparlayamadık zaten bir daha..Burada ABD ye yakın bir duruşumuz var ama bu ateş içimizi yakacak elbette..Egede sınır ihlali yapan Yunan uçaklarını vurmayıp , G20 zirvesinde Putin'in G20'den dahi bu teröre destek verenler var demesinden hemen sonra Rus uçağının vurulması,ABD sayesinde değişen bir Irak haritası ve Rusya'nın Suriyenin toprak bütünlüğünü savunması derken Allah sonumuzu hayır etsin diyoruz da inşallah kandırıldık denmez tekrardan :)
  • @Erkayaa bu gerginliğin aslında Irak petrol savaşları dizisinin iki somut kutbunun güç savaşından oluşmaktadır.
    Rusya da biliyor ki şu anki Türkiye hükümeti ABD ve koalisyon güçlerinin yanında ilerleyecek yani Esad karşıtı. Bu da Rusya'yı Irak petrol savaşlarında Türkiye ile düşman yapıyor ki Türkiye'nin yaptığı bu eylem bizim güç gösterimizdi, onlar da yaptırımlarıyla kendi güç gösterilerini yapıyorlar.
    Şimdi diyeceksiniz ki Suriye ve Esad ile Irak petollerinin ne alakası var.
    Şöyle bir alakası var ki Irak'tan çıkarılacak petrol gemilerle taşınacak. Bunun da tek yolu Suriye. Şünkü Irak'tan çıkan petrol Suriye üzerinden geçmek zorunda anca o şekilde denizlerle buluşabilir.
    (bkz:Suriye ve Irak Karışıklığının Değişen Dinamikleri)
  • @insearchofsunrise @sotarih çok teşekkür ederim vakit ayırdınız yazdınız .
  • @insearchofsunrise söylediklerine katılıyorum ama ABD ile Rusya arasında özellikle Putin döneminden sonra ABD yüzünden önce Ukrayna'da sonrada Gürcistanda turuncu devrimler yaşandı..Rusya bu olaylarda önce zayıf kaldı ama sonra arkasından Ukrayna'nın parçalanmasına giden yolun önünü açtı..Gürcistanda tekrar otoritesini sağladı..Bugün Suriye'de etkin bir rol almakta..Ayrıca Suriye'de kendine yakın olan Esad rejimi ve Suriye deniz sahasında dogalgaz,petrol araştırma haklarını korumaya çalışıyor bir yandan.Ama Ukrayna bize bir örnek olmalı diye düşünüyorum,Türkiye nüfus ve askeriye bakımından güçlü olsa da ekonomik olarak güçlü bir ülke değil..Ayrıca hem ABD nin hem Rusya'nın PYD yi tanımaları, önümüzdeki zaman içerisinde ABD nin BOP planının haritaları yansıyacağını ve Türkiye' nin de ABD nin ileri karakolu konumundan dolayı Rusya' nın da Ukraynada olduğu gibi ayrılıkçıları Türkiye'de daha etkin destekleyebileceği bir döneme giriyoruz..Türkiye bu satranç tahtasında feda edilebilecek bir piyon , yaptığı maceraperestlik bugün Arap baharı ile ters yüz olmuş vaziyette ve hala ABD çıkarlarını koruyan bir politika izlemeye devam ediyor..Rus uçağının düşürülmesi de önümüzdeki günlerde daha gerçekçi eylemlerin içeride ve dışarıda gerçekleşeceğini bize gösteriyor..Ayrıca Selahattin Demirtaş' ın açıklaması da yabana atılır gibi değil, Tahir Elçi'nin ölümünde devletsizlik Tahir Elçi'yi öldürdü demesi bir yandan PKK' ya olumlu bir mesaj olarak gönderilebilir..Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde bana göre hedef 2023 dendiğini göre o tarihe kadar bölgemizdeki sınır değişiklikleri nihai sonuca erecektir ve bu Türkiyenin zararına olacağı aşikar..
  • @sotarih in belirttikleri çok doğru. Ben de şu anki politikayı kesinlikle desteklemiyorum. Bosna Hersek katledilirken Nato neredeydi? Ya da Polonya haritadan silinirken İngiltere, Fransa neredeydi? Ya da şu anki Filisitin olaylarında Birleşmiş Milletler nerede?
    Bir ülke dümdüz edilmeden önce bu kurumların hiçbiri aksiyona geçmez ya da geçemez. Askeri hazırlık süreçleri çok fazla, ülkelerin ilgili askerleri göndermek için yerel dinamiklerinden onay alması ve daha sonra askerleri göndermesi, gönderilen askerlerin de NATO ve Birleşmiş Milletler alt yapısında eğitilmesi ve görevlendirilmesi süreci var. Bir tatbikat için bile senelerce hazırlık gerekiyor. Öte yandan Rusya tek bir yönetim olduğu için sahip oldukları Dünya'nın en güçlü 2. ordusunu anlık olarak faaliyete geçirip çok hızlı kararlar alıp birçok ülkeyi dümdüz edebilirler.
    Unutulmamalı ki Naziler de II. Dünya savaşında böyle korku saldılar. Tek lider, yıldırım taktiği.
    Nato ve BM asla yıldırım taktiğini kullanamaz bu da Rusya'ya karşı durmalarını çok güç kılıyor.
    Hız faktörünü hafife almamak lazım.

Bu konuda 2 sayfada toplam 11 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.