Filler Neden Kansere Yakalanmıyorlar?

    Eklenme Tarihi : 11 Ekim 2015 - Pazar 10:04

    Filler, bilindiği üzere devasa hayvanlardır. İnsana kıyasla vücutlarında 100 kat daha fazla hücre vardır. Bu da kansere yakalanma risklerinin 100 kat daha fazla olması demek. Fakat filler neredeyse hiç kansere yakalanmamaktadır. Sebebini bilim adamları açıklıyor...

    Bilim adamları filleri şöyle açıklıyor: "Filler... Kanser düşmanı dev yaratıklar. Hasarlı hücreyi kansere dönüşmeden önce öldürüyorlar"

    Bilim adamlarının geçtiğimiz hafta yayınladıkları bilimsel makalede fil genlerinin kanserler mücadele kapsamında insanoğluna çok önemli ipuçları verebileceği açıklandı. 

    Filler, insanlara nazaran vücutlarında 100 kat daha fazla hücre bulundursa da ok az oranda kansere yakalanıyorlar. Normalde 50-70 yıl yaşayan bu canlıların 100 kat daha fazla kansere yakalanma riski olması lazım. 100 kat fazla hücreden birisi mutasyona uğrasa yayılıp hastalık yayabilir.

    Ama teknik olarak düşünülen gerçekleşmiyor ve insanlarda kansere yakalanma riski %25 iken fillerde bu oran %5'e düşüyor.

    Peki Neden?

    Arizona Üniversitesinden ve Utah Üniversitesinden bir grup bilim adamı bunun nedenini açıklayabileceklerini söylediler. Fillerin genlerini inceleyen bilim adamları fillerin DNA'larında bir aykırılık gördüler. Ve ortaya şu sonuç çıktı: "Evet, filler tümorlü hücreleri kansere dönüşmeden önce durduran bir gene sahipler"

    "Vücutlarında en az 40 tane p53 geni kopyası var" P53 kanser azaltıcı ve önleyici özellikleriyle bilinen çok önemli bir proteindir. Buna karşılık insanlarda bu genlerden sadece 2 kopya var.

    Bunun dışında bu dev hayvanlar zarar görmüş hücreleri de hemen tespit ediyorlar. Zarar görmüş bu hücreleri kurtarılabilecek gibiyse tamir ediyorlar, tamir edilecek gibi değil de kansere dönüşecekse o anda öldürüyorlar. 

    Bilim adamları fillerden bir akyuvar hücresi çıkarıp buna deforme ettiler ve filin anında bu hücreyi öldürdüğünü gördüler. 

    Utah Tıp Üniversitesinden Joshua Schiffman "Deforme olmuş bir hücreyi öldürürseniz o hücre kanser hücresine dönemez. Bu belki de bizim yaklaşımımızı değiştirmemize işaret ediyor. Biz şu anda insanlarda kanserli hücrenin bölünmesini önlüyoruz. Halbuki o hücreyi öldürmek en güçlü çözüm" diyor.

    Konuyla ilgili tam makale The journal of the American Medical Association'da yayınladı. Linke tıklayarak makalenin tamamını okuyabilirsiniz.

    Peki Fillerin Yaptığını İnsanlar da Yapabilir mi?

    Schiffman "Fillerin genetik olarak kanserle savaşan koruyucuları olmasaydı çoktan ölmüşlerdi. Mantıklı bir yaklaşımla fillerin oldukça fazla deforme olmuş hücreye sahip olduklarını fakat bunları kansere dönüşmeden öldürdüklerini söyleyebiliriz." diyor ve sözlerine şu önemli cümleyi ekliyor: "Bizce daha fazla p53 üretmek doğanın bu canlıları hayatta tutma yolu"

    Schiffman "Doğa zaten kanserle nasıl savaşılacağını biliyor. Şimdi bizim yapmamız gereken diğer hayvanları da incelemek. Başka tür hayvanları da inceleyip bu problemle nasıl başa çıktıklarını gözlemleyeceğiz ve daha sonra bu üstün donanımlarını insana da entegre etmeye çalışacağız" dedi.

    Kaynak: Faith Karimi, CNN "Elephant genes hold clues for fight against cancer, scientists say "

İlginizi çekebilecek diğer Haberler

Biyografiler

  • Fatih Sultan Mehmet CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • Yılmaz Güney CV
    BİYOGRAFİ
  • Napolyon Bonapart CV
    BİYOGRAFİ
  • Galileo Galilei CV
    BİYOGRAFİ
  • Mustafa Kemal Atatürk CV
    BİYOGRAFİ
  • Jean-Jacques Rousseau CV
    BİYOGRAFİ
  • Adile Naşit CV
    BİYOGRAFİ
  • VII. Kleopatra CV
    BİYOGRAFİ
  • Nasrettin Hoca CV
    BİYOGRAFİ
  • Nikola Tesla CV
    BİYOGRAFİ
  • Adolf Hitler CV
    BİYOGRAFİ
  • Salvador Dali CV
    BİYOGRAFİ
  • Elvis Presley CV
    BİYOGRAFİ
  • Mimar Sinan CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.