Che Guevara'nın Katili 'Aslında Ellerini Değil Kafasını Kesecektik'

    Eklenme Tarihi : 18 Ağustos 2015 - Salı 09:08

    Ernesto Che Guevara'nın yakalanıp öldürülmesini sağlayan eski CIA ajanı Felix Rodriguez, katıldığı radyo programında tarihi açıklamalarda bulundu.

    Ernesto Che Guevara'yı yakalatan ve öldürten eski CIA ajanı Felix Rodriguez Che'nin idamından sonra yaşayanan zorlu karar sürecini anlattı. Baltkom adlı Letonya radyosuna konuşan Rodriguez, Che'nin ölümünden sonra ne yapılacağına karar vermenin birkaç gün aldığını belirtti.

    Radyoda tarihi açıklamalara yer veren Rodriguez, "Bolivya Genelkurmay Başkanı Ovando Candia, Fidel Castro'nun yoldaşı Che'nin öldürdüğüne inanmasının güç olacağını düşünüyordu bu nedenle de çürütülmeyecek bir kanıt göstermeleri gerekiyordu. Burdan yola çıkarak da General, Che'nin kafasını kesmeyi önerdi. Ancak bunu kendisi yapamazdı çünkü konumu gereğince bir insan kellesini tutup da sunum yapması mümkün değildi. Bunun üzerine ben parmaklarını kesmeyi önerdim. Arjantin polisinde Che'nin parmak izi vardı. Bir parmak bile çürütülemez bir kanıt yaratırdı. Ancak General daha somut birşey istiyordu o nedenle ellerini kesmeye karar verdi." dedi.

    Bir doktorun kestiği eller Küba'ya götürüldü ve çağırılan devlet adamlarına gösterildi. 

    Ne Olmuştu?

    Fidel Castro ile birlikte Küba Devrimini gerçekleştiren Che Gueavara Küba'nın idari ve bürokratik işlerinin kendisine göre olmadığını, komünizmi diğer ülkelere de yayacağını söyleyerek 1965 yılında ortadan kaybolmuştur. Sonradan Kongo'da olduğu öğrenilen Che Guveavara Kongo'da gerillalara askeri eğitim vermiş ve bir darbe girişiminde bulunmuştur fakat başarılı olamamıştır. 1966 ve 1967 yılları boyunca da Che'nin nerede olduğuyla ilgili spekülasyonlar devam etmiştir. 

    Che Guevara Yakalandığında

    Aslında, Che o sıralar Bolviya'da bir gerilla ordusu kurmak ve bu orduyu devrime hazırlamakla meşguldü. Che, elinden geldiğince gerilla ordusunu disiplinli bir şekilde eğitmiştir. Fakat aralarına sızan bir muhbir Che'nin gerilla kampının yerini Bolivya Özel Harekat Birliği'ne bildirmiştir. 8 Ekim'de kamp kuşatılmış ve Che Quebrada del Yuro kanyonunda devriye gezerken yakalanmıştır. Ayaklarından yaralandıktan sonra teslim olmak zorunda kalmıştır. Yakandıktan sonra CIA ajanları Che'yi rehin almış ve öldürülmesini istemişlerdir. Dönemin Bolivya Devlet Başkanı Barrientos da, Che Guevara'nın yakalandığını öğrenir öğrenmez hemen öldürülmesini emretmiştir. Che Guevara yakın bir köy olan La Higuera'daki bir okula götürülmüş ve geceyi orada geçirmiştir. Ertesi gün öğleden sonra 9 Ekim 1967'de öldürülmüştür. Guevara'yı vurması için cellatlar arasında rastgele bir seçim yapılmıştır. Bu seçimde Guevara'nın cellatı Bolivya ordusunda çavuş olan Mario Terán olmuştur. Che Guevara'nın son sözü ise şu olmuştur: "Buraya beni öldürmeye geldiğini biliyorum. Vur beni korkak, yalnızca bir adam öldürmüş olacaksın!"

    Tarihi Olaylar ve Sputnik

İlginizi çekebilecek diğer Haberler

Biyografiler

  • Elvis Presley CV
    BİYOGRAFİ
  • Marilyn Monroe CV
    BİYOGRAFİ
  • Hulusi Kentmen CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Adam Smith CV
    BİYOGRAFİ
  • Yılmaz Güney CV
    BİYOGRAFİ
  • Fatih Sultan Mehmet CV
    BİYOGRAFİ
  • Alan Turing CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • Vecihi Hürkuş CV
    BİYOGRAFİ
  • Galileo Galilei CV
    BİYOGRAFİ
  • VII. Kleopatra CV
    BİYOGRAFİ
  • Adolf Hitler CV
    BİYOGRAFİ
  • Napolyon Bonapart CV
    BİYOGRAFİ
  • Mimar Sinan CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.