ABD Dolarında İlk Kez Bir Siyahi Kadın Portresi Yer Alacak

    Eklenme Tarihi : 21 Nisan 2016 - Perşembe 06:36

    Artık 20 dolarların üzerinde ABD tarihindeki en önemli insan hakları savunucularından kölelik karşıtı Harriet Tubman'ın portresi yer alacak.

    20 dolarlık banktonun yüzünde yer alan ve zamanında köle sahipliği de yapan eski başkan Andrew Jackson yerini bir köle olarak dünyaya gelip özgürlüğünü kazanan ve beraberinde de 70 köleyi özgürlüğüne kavuşturan Harriet Tubman'a bırakacak.

    Bundan böyle 20 dolarlık banknotun ön yüzünde Harriet Tubman bulunacak, Jackson ise arka yüze taşınacak.

    ABD insan hakları konusundaki onore edici eylemlerini bununla da sınırlı tutmuyor. ABD'deki kadın hakları hareketinin önemli isimleri Lucretia Mott, Sojourner Truth, Susan B Anthony, Elizabeth Cady Stanton ve Alice Paul ise 10 dolarlık banknotların arka yüzüne konulacak.

    Harriet Tubman Kimdir?

    Harriet Tubman, 1820'de köle olarak dünyaya gelmiş ve Abraham Lincoln'ün köleliği kaldırmak üzere yaptığı girişimler sonucu çıkan ABD İç Savaşı'nda 70 köleyi kurtarmıştır.

    Tubman, 70 köleyi, köleliğin yaygın olduğu Güney eyaletlerinden trene bindirerek kölelik karşıtı olan Kuzey eyaletlerine kaçırmıştır. Ancak Tubman bununla da yetinmemiştir. Tubman kölelikten o kadar nefret etmiştir ki sadece kaçmak değil, köleliği savunan güney eyaletlerini de çökertmek istemiştir. Bu nedenle de iç savaş sırasında düşman hattının arkasına sızan keşif ekiplerine katılmış ve Kuzey Birliklerine Güney Birliklerinin mevzilerini ihbar etmiştir.

    Tubman İç Savaştaki en önemli rolü üstlenen kadınlardan birisi olarak gösterilir.

    Kaynak: APF


Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.