• i̇talya savaşta etkin bir başarı da elde edemedi , caporetto denilen bölgede avusturya macaristan ve almanya'ya karşı çok da başarılı sayılmayacak savaşlarla iyice yıprandı,savaş süresince bahsedilen trento,trieste,istria ve dalmaçya kıyılarına askeri anlamda işgal edemedi sadece tampon bölge oluşturabildi o kadar, bahsettiğin gibi sömürgeci bir tutumla bu savaşa kadar bazı yerleri işgal etti ama savaşta etkin bir başarı sağlayamaması ve sömürgeci politikası i̇ngiltere , fransa tarafından çıkarlarına ters olduğu için yavaşlatılması için vaadedilen yerlerin yerilmemesi normal bir durum..aynı osmanlı devletinin zamanında savaşta kazanıp ,masada kaybetmesi gibi bir durum..Benim şahsi fikrim bu yönde..
    Savaşa gelirken petrolle ilgili kesimini gelirsek William Engdahl 'ın Petrol Savaşları kitabından bu süreci daha iyi takip edebiliriz.İngiltere 1.Dünya Savaşı öncesi Dünya'da bilinen petrolün % 12 sine sahipken savaştan sonra % 60 'ına sahip olduğunu yazar.Ayrıca 1914-1918 1.Dünya Harbi İngilizlerce ödünç alinmiş bir parayla kazanilmisti. Amerika ya 7.4 bilyon dolar borcu vardi..1915 te Çanakkale yenilgisinden sonra İngilizler Musuldaki petrol haklarini Fransizlara vermisti.Hatta birbaşka kaynakta 1915' te Yunanlıların savaşa girmesi karşılığında Aydın'ın onlara verilmesi için teklif yapıldığını okumuştum..
    Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Amerika' nın yardımları ile ilgili bir yazı okumadım,ama Wilson ilkelerine bir dönem bel bağlandı ama işgaller başlayınca bunun boş bir şey olduğu anlaşıldı..Türkiye Cumhuriyeti 'nin doğuşu ise zaten tarihsel bir süreç içerisinde devam ediyordu..Meşrutiyetin ilanı ,sonra Abdülhamid Han tarafından kapatılması ve ülkenin toprak kayıpları giderek artarken ,osmanlıcılık,panislamizm gibi ideolojilerin pratikte işe yaramadığı ve Osmanlı içindeki diğer milletlerin Osmanlı'dan kopma denemeleri derken, 1.Dünya Savaşı sonucunda Vahdeddin'in bu savaşa öncü olmayıp kendi tahtını koruma girişimleri bu devletin kurulmasını hızlandırdı..Aslında 1.Dünya Savaşı petrol savaşlarının yanı sıra sosyolojisi ile de incelemeye değer , mesela bu etkileri şu belgeselde izleyebilirsiniz.. http://altyazili.org/the-first-world-war/
    Teşekkürler.@insearchofsunrise
    0 0
  • Çok güzel bir analiz ben de teşekkür ederim.

    Ben de ABD yardımlarıyla ilgili birşey okumadım bu zamana kadar ki bence okuyamayız da benim kendimce bazı neden sonuç çıkarımlarım var bu nedenle tüm yazılarımda "Bence" diyorum. Bu konu direk ABD değil, Hoover'ı başa getiren Lenin'i destekleyen Rotschild'ların bir desteği var bence. Bu konuda @bosveryaaa bana ne kadar hak verir bilmiyorum. Onun da okumasını dilerim kendisinin Rothschild'lara ilgisi olduğunu bilmekteyim.
    Yarın konuyu biraz oraya bağlayacağım ama dediğim gibi sadece kendi kendime sorduğum ve yola çıktığım cevaplarla.
    Şundan eminim Kurtuluş savaşı maddi yardımsız veya reel desteksiz kazanılacak bir savaş değil. Bir yerde yeni bir oluşum oluyosa o oluşumdan mutlaka kar edenler ve zarar edenler vardır. Ve eminiz ki kar eden sadece kurulan ülke değil destek de verendir.

    Bu sürecin 1930'un sonlarına doğru Atatürk'ün kıvrak zekasıyla değiştirildiğini bunun karışılığında Atatürk'ün öldürüldüğüne bile ihtimal veriyorum. Yarın hep beraber tartışmak dileğiyle. Sizin değerli görüşlerinizi de dinlemeyi çok isterim yarınki yazım hakkında.
    0 0
  • Mutlaka dinlemek isterim. O konuda yarın yazacağım konu itibariyle benim de bazı şüphelerim var. Konuyu devralma fikri oldukça bilgilendirici ve güzel olur @bosveryaaa
    Sabırsızlıkla bekliyorum
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.