Etiyopya'daki Omo Kabileleri - 1

Doğu Afrika’da yer alan ve 760 kilometrelik uzunluğu olan Omo nehrinin bulunduğu muhteşem Omo vadisi kendi içerisinde birçok kabile yani küçük topluluklar barındırmaktadır. Omo kabileleri olarak adlandırılan bu kabileler teknolojiden bağımsız bir şekilde hayatlarına devam etmektedirler. Gelenek, görenek ve daha birçok yönden farklılıklar gösteren bu kabileler bizden çok farklı ve zor bir hayatın içinde yaşamaya çalışmaktadırlar. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Omo vadisi içerisinde barındırdığı farklı özellikleriyle ilgi çekmeye devam etmektedir. Bu kabileler kıyafetleri, vücut makyajları, gördüğünüz anda bunu ne cesaretle yapmış diyebileceğiniz ilginç takılarıyla öne çıkmaktadırlar.

Kaynak: etiyopya-1306" style="box-sizing: border-box; color: rgb(2, 105, 211); text-decoration: none; line-height: 19.2px; font-family: 'Lucida Sans Unicode'; font-size: 12px;">Omo Vadisi Kabileleri- Tarihiolaylar.com

1- Mursi Kabilesi

Omo vadisindeki en popüler kabileler arasında yer almaktadır. Jinka şehrine yakın olan Mago Ulusal Parkı’nda yaklaşık 7500 Mursi yaşamaktadır.Onları diğer kabilelerden ayıran en önemli fark kadınların dudaklarında bulunan tabak veya plakalardır. Bu tabaklar ilk olarak 15 veya 16 yaşlarında genç kızlara takılmaktadır. Alt dudakta bir delik açılır ve o deliğe tabak yerleştirilir, tabak boyutu kadının değerini göstermektedir. Ne kadar büyük tabak olursa o kadar başlık parası verilir.
Mursi Kabilesi ile ilgili detaylı bilgi için buradan Mursi Kabilesi adlı paylaşıma gidebilirsiniz.

2- Arbore Kabilesi

Omo vadisinin güney batısında yaşayan Arbore kabilesi değişik dans, kıyafet ve gelenekleriyle ilgi çekici olan kabileler arasındadır. Müslümanlığı benimseyen bu toplum yaşayış biçimlerine göre dini kendilerine uyarlamışlardır. Birçok İslam ülkesi kapalılığı öngörürken, Arbore kabilesi aksine çıplaklığı benimsemektedir. Kadınların üst tarafları çıplak, yani göğüsler kapatılmamaktadır. Hatta dikkat çekici olması için boyunlarına gösterişli bocuklar takarlar. Alt kısma geldiğimizde hayvan derisinden yapılan, kenarları boncuk işlemeli etekler ve ayak bileklerinde metal halhallar kullanmaktadırlar. Evli ve bekâr kadınları birbirinden ayırt edebilmek adına kullanılan bir yöntem vardır. Bekâr bayanlar saçlarını kazıtırlar, evli bayanlar ise saçlarını uzatırlar.  Geçim kaynağı olarak çiftçilik ve hayvancılık ile uğraşırlar. Ticareti takas yoluyla gerçekleştirmektedirler.
Arbore kabilesi ile ilgili detaylı bilgi için buradan Arbore (Erbori) Kabilesi paylaşımına gidebilirsiniz.

3- Hamer Kabilesi

Mago Ulusal Parkı’nda 50,000’ni geçkin Hamer yaşamaktadır. Hamer kabilesini diğer kabilelerden ayıran en büyük özelikleri arasında giyim tarzları vardır. Özellikle Hamer kadınlarını gördüğünüzde ne kadar ilgi çekici olduklarını fark edeceksiniz. Kadınları bakır rengindeki gösterişli saçlarıyla ilgi çekerler. Saçlarına kırmızı kil, su ve tereyağı karışımı ile bakım yapıyorlar. Saçlarına kili uyguladıktan sonra düzenli olarak tereyağı sürüp saçın kalıp halinde kalmasını sağlarlar. Saçların uç kısımlarına boncuklar yerleştirilip saç daha ilgi çekici hale getirilir. Kıyafet olarak kadınların üst kısımları çıplaktır, bel kısımlarına renkli kumaşlar bağlarlar. Boyun, bilekler, kollar gösterişli kolyelerle doludur. Erkeklerde de kadınlardaki gibi tereyağı, su ve kırmızı kil karışımı saça uygulanıp topuz yapılır.
Hamer Kabilesi ile ilgi detaylı bilgi için buradan "Hamer Kabilesi" paylaşımına gidebilirsiniz.

4- Karo Kabilesi

Omo kabilelerinin arasında 3.000 kadar Karo kabilesi üyesi vardır. Bu kabile diğer kabilelere nazaran en az nüfusa sahip kabilelerden biridir. Yaşadıkları topraklar oldukça verimli ve güzeldir. Tarımda sorgum, süpürge darısı, mısır ve fasulye yetiştirirler. Dans törenlerinden önce tüm karo halkı vücudunu kireç ve tebeşirle boyar. Yüze siyah, kırmızı, sarı ve beyaz gibi renklerle desenler çizilmektedir. Erkek en yükseğe zıplamaya çalışır ve sonra kadın gelir kendine uygun olan erkeği seçer. Dansın amacı çiftleri birleştirmek olduğu için sadece dolunay çıktığı zaman tören yapılır.
Karo kabilesi hakkında detaylı bilgi almak için buradan Karo Kabilesi paylaşımına gidebilirsiniz.

5- Benna Kabilesi

Benna ve Hamer kabilesinin gelenek ve görenekleri aynıdır. Benna kabilesinin Hamer kabilesiyle akraba olduğu belirtiliyor. Dans, boğadan atlama töreni, giyim kuşam her yönüyle aynılardır. Giyime baktığımızda Bennalar’ın biraz daha renkli boncuklar kullanıldığını görüyoruz.

6- Ari Kabilesi

Mago Milli Parkı’nın kuzey bölümünde yaşamaktadırlar. Çok büyük hayvan sürüleri ve bereketli toprakları vardır. Kahve, tahıl, meyve ve bal üretimi yaparlar. Halkın genelinin yüzünde piercing dediğimiz demir takılar dikkat çekmektedir. Bedenlerini tıpkı diğer kabileler gibi kireçle boyarlar. Aslında genele baktığımız zaman Ari kabilesi diğer kabilelere nazaran daha iyi şartlarda yaşamaktadır.

7- Bume Kabilesi

Bume kabilesi tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaktadırlar. Kadınlar genel olarak keçi dersinden yapılan etekler giyip göğüs kısmı diğer kabilelerde olduğu gibi çıplaktır. Kadın ve erkekler renkli boncuklar ve dudak halkaları ile dikkat çekerler. Erkekler öldürdükleri insan ve hayvan sayısı kadar vücutlarına kesici cisimlerle çizikler atarlar.
Bume kabilesi ile ilgili detaylı bilgi almal için buradan Bume Kabilesi paylaşımına gidebilirsiniz.

8- Surma Kabilesi

Suriler yaşam şekilleri ve korkusuzluklarından dolayı diğer kabilelerden daha güçlü bir konuma sahiptir. İçkiyi çok fazla tüketen Suriler günün çoğunluğunda sarhoş gezerler. Akşam başlayıp sabahlara kadar dans edip bu dansın ruhlarındaki kötü enerjiyi ortadan kaldırdığına inanmaktadırlar. Mursi kadınların dudaklarına yaptıkları tabak işlemi aslında Surilere aittir. Suriler diğer kabilelere oranla daha fazla süslü ve renklidir. Bilindiği üzere Omo kabilelerinin en büyük ortak yanı kadınların çalışıp erkeklerin keyif sürmesidir. Suri kabilesinde de aynı şey geçerli olup kadınlar çalışıp erkekler gün boyunca içki içmektedirler. Bekâr kadınlar genç yaşlarda dudaklarını delip içerisine tabak yerleştirirler. Tabak ne kadar büyükse kadın o kadar değerlidir. Zenginlik hayvan sayısınca belirlenir, yani ne kadar çok hayvanınız varsa o kadar zenginsiniz.
Surma Kabilesi ile ilgili detaylı bilgi için buradan Surma Kabilesi paylaşımına gidebilirsiniz.

Galerinin devamı olan Etiyopya'daki Omo Kabileleri - 2 paylaşımına ise buradan gidebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer galeriler

Biyografiler

  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • Joseph Goebbels CV
    BİYOGRAFİ
  • Hulusi Kentmen CV
    BİYOGRAFİ
  • Abraham Lincoln CV
    BİYOGRAFİ
  • Yılmaz Güney CV
    BİYOGRAFİ
  • Fatih Sultan Mehmet CV
    BİYOGRAFİ
  • Albert Einstein CV
    BİYOGRAFİ
  • Sokrates CV
    BİYOGRAFİ
  • Benjamin Franklin CV
    BİYOGRAFİ
  • Piri Reis CV
    BİYOGRAFİ
  • Kanuni Sultan Süleyman CV
    BİYOGRAFİ
  • Nejat Uygur CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • Cengiz Han CV
    BİYOGRAFİ
  • Heinrich Himmler CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.