• Britanya Savaşı, Temmuz 1940'da başlayıp Haziran 1941'e kadar sürmüş olan savaştır. Alman hava kuvvetlerinin İngiliz hava kuvvetlerine karşı üstünlük kurma mücadelesidir. Britanya savaşı aktif olarak 1941'in Ekin sonuna kadar devam etmiş olsa da Haziran 1941'e kadar aralıklı olarak devam etmiştir. Özellikle Blitz dönemini de bu savaşa katarsak 1941'in Haziran'ına kadar kesinlikle devam ettiğini söyleyebiliriz. Britanya savaşı hakkında
    (bkz:Dinleyin! II. Dünya Savaşında Oradaydım Tüm Bilinmeyenleriyle Anlatıyorum) konusunun 22. bölümünden alıntı yaptığım kısmı sizlerle paylaşıyorum
    i̇şgal edilmiş fransa tamamen almanlara teslim olmuştu. limanlarında artık alman denizaltıları vardı. fransa ise antlaşması gereği donanmasını almanlara teslim etmedi. fakat hiç birşey daimi değildi her an her şey olabilirdi. almanya’nın kara ordusu zaten müthiş kuvvetliydi bir de fransa’nın donanmasını ele geçirirse eğer donanmayı da kuvvetlendiren almanya’nın karşısında kimse duramazdı.
    bu nedenle de i̇ngiltere, almanya’nın fransa’yı tamamıyla ele geçirmesini önlemek için 3 temmuz’da almanya’ya aktif savaş açtı. i̇şte bu şekilde britanya savaşı başlamış oldu. bu savaş tamamen hava kuvvetleri arasında gerçekleşen tek savaştı. kraliyet hava güçlerine karşı luftwaffe yani alman hava kuvvetleri. savaş alman hava kuvvetlerinin üstünlüğüyle başladı. luftwaffe resmen i̇ngiltere’ye kabus yağdırıyordu. öncelikle i̇ngiltere’nin portsmouth gibi önemli limanları bombalandı, ardından savaş uçağı üreten fabrikaları ardından siyasi korku yaratmak için politik noktaları. bu şekilde blitz dönemi başlamış oldu 1 sene boyunca hitler her gece londra’ya bomba yağdırdı. özellikle geceleri seçiyordu ki tüm i̇ngilitere halkını uykusundan kaldırıyor i̇ngilizleri metro istasyonlarında yatmaya mahkum bırakıyordu.
    resim: blitz döneminde metroda yatan i̇ngilizler

    fakat hitler’i̇n denediği her psikolojik savaş yöntemi başarısız oluyor i̇ngilizlerin savaş cesaretini kıramıyordu.
    hitler 19 temmuz’da “ben britanya i̇mparatorluğunu yıkmak istemiyorum. benimle barış yapın, pazarlığa oturalım” demişti ama i̇ngilizler bu ültimatomu da dinlememişlerdi. savaşmaya devam ediyorlardı. belki de bu tarih boyunca i̇ngilizlerin ön planda olduğu son savaş olacaktı. dünya’da satranç masasındaki insan olarak değil de satranç tahtasındaki bir taş olarak yönetmeyi son kez tecrübe edecekti.
    öte yandan almanlar donanmasal olarak ilginç bir şekilde i̇ngilizlere artık üstünlük sağlıyorlardı. özellikle fransız limanlarını kullanmaları i̇ngilizlerin atlantik’teki hakimiyetini bitiriyordu. alman denizaltıları tam bir baş belası olmuştu. almanlar sürekli ingiltere’nin masaya oturacağını düşünüyorlardı ama bir türlü olmuyordu. en son şansları deniz aslanı adını verdikleri operasyondu. bu operasyonun sonucunda i̇ngiltere’nin işgal edilmesi planlanıyordu. ama generallere göre bu hiç de karlı bir operasyon olmayacaktı almanya’nın bunun için çok harcama yapması lazım çok efor sarfetmesi lazımdı. bu nedenle de hiçbir zaman bu plan devreye alınmadı hep bombardımanlarla i̇ngiltere’yi psikolojik olarak çökertmeye ve masada sonlandırmaya çalıştılar. belki de bu en büyük yanlışlarıydı. bugün bile birçok tarihçi eğer naziler bu operasyonu gerçekleştirselerdi de i̇ngiltere’yi işgal etselerdi ne olurdu acaba sorusunu sormaktadırlar. şu bir gerçek ki eğer operasyon gerçekleşse ve naziler başarılı olsalardı yeni dünya düzeni çok farklı olurdu abd dahi almanya ile masaya oturup ortak çıkar hesapları yapmak zorunda kalırdı.
    fakat başta luftwaffe’nin üstünlüğüyle başlayan hava savaşı süreç içerisinde el değiştirmişti kraliyet hava kuvvetleri luftwaffe’nin üstünlük kurmasına izin vermemişti. o dönemde kraliyet hava güçleri yeni yeni radar sistemlerini kullanmaya başlamıştı, alman uçaklarını 5 km öteden tespit edebiliyorlar ve buna göre önlem alabiliyorlardı. bu dünya tarihinde radarların kullanıldığı ilk savaş oldu. alman hava kuvvetli bir türlü üstünlük kuramıyordu.
    i̇şgal için hem hava kuvvetlerinin hem de donanmanın daha güçlü olması gerekiyordu, hava kuvvetleri bu şartı şu anda sağlamıyordu bu nedenle de deniz aslanı operasyonunu zaten ertelemek zorundalardı.
    fakat yine de almanya psikolojik baskı yapıp blitz döneminde i̇ngiltere’yi bombalamaya devam etti. hitler, i̇ngiltere’nin hava kuvvetleri direncini bir türlü kırıp da ateşkese ikna edemiyordu. aslında bu nazilerin ii. dünya savaşındaki ilk büyük yenilgisi ve savaşın seyrini değiştiren ilk direnişti. keza bu direniş haziran 1941’e kadar sürdü. her ne kadar hitler kraliyet hava kuvvetlerini yok etmekten umudunu ekim sonu gibi kesmiş olsa da haziran 1941'e kadar blitz dönemini devam ettirdi, savaşı artık psikolojik oynuyordu. fakat bu da sonuç vermedi ve dışarıdan bir sovyet tehlikesi geliyordu. balkanlara inen bir sovyet tehlikesi... bu nedenle almanya haziran 1941'de elini eteğini i̇ngiltere'den tamamen çekmek zorunda kaldı.
    bu süre zarfında i̇ngilizler büyük başarılar elde ettiler. alman donanmasının şahı bismarckı 27 mayıs 1941’de batırdılar. aslında gemiyi i̇ngilizler batırmadı fakat gemiye o kadar zarar verdiler ki bismarck’ın mürettebatı gemilerin i̇ngilizlerin eline geçeceğini anladıklarını gemiyi kendileri batırdılar.
    bismarck’ın 2500 kişilik mürettebatından sadece 150 kişiye yakın bir kısmı sağ kalabilmişti. 2500’den fazla top mermisinin ve bazı güçlü torpidoların hedefi olmuştu. bu i̇ngiliz donanmasının en büyük zaferi ve savaşın dönüm noktasıydı. britanya savaşı i̇ngilizlerin üstünlüğü ile tamamlanmıştı.

Bu konuda 1 sayfada toplam 1 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.