• Tevfik bıyıklıoğluna göre ocak'ın 10unda inönüde ki birliklerin başına gelebilen ismet paşa , gelir gelmez 24. Tümenin yunanlılar karşısında gerilemesinden paniğe kapılarak 4. Ve 11. Tümenlere saat 14:00 da hemde güpegündüz ricat emrini vermiştir . halbuki 24. Tümenin hücum taburuyla 174. Alayın 1. Taburu ve cephe süvari bölüğünün müdahalesi sayesinde ismet paşanın korktuğunun tersine , tehlike bir süre sonra bertaraf edilebilmiştir . eğer ille de ricat emrini verek idiyse hiç olmazsa havanın kararmasını bekleyebilirdi .
    Savaş , bu birliklerin ismet paşanın ricat emrine rağmen , bir başka deyişle havanın kararmasına kadar çekilmeyi ertelemiş olmalarıyla kazanılmıştır . bu sert direniş karşısında yunanlılar tasarladıkları baskıni gerçekleştiremeyecekleri hükmüne varmışlar ve bozüyükü yakarak geri çekilmişlerdi .
    En çarpıcısı yunanlıların geri çekildiğini 11 ocak sabahı bir köylünün haber vermesidir . bu , geri çekilmeyi bekleyen ismet paşanın başına konan bir talih kuşu olmuştur . haber üzerine birliklerimiz yunanlıların geri çekildiği hattan ilerletebilmiştir .
    Sonuçta ismet paşa gereksiz yere kütahyada günlerce vakit kaybetmiş , savaşı cepheden uzak kalarak idare etmek istemiş , cepheye geldiğinde ise birlikleri derleyip toplama becerisini gösterememiş ve gereksiz yere bir ricat emri vererek hatalarına hata katmıştı.
    Bıyıklıoğluna göre bu savaşın gerçek kahramanları 4. Tümenin komutanı nazım , 11. Tümen komutanı arif, ve 24. Tümen komutanı atıf beylerle , 50 70 ve 127. Alaylar , 24. Tümen hücum taburu ve 174. Alayın 1. Taburu ve bunların cesur , fedakar , komutan subay ve mehmetçikleriydi .
    Ancak bunların hemen hiçbiri ödüllendirilmediği gibi , ödüllendirilmesi gereken atıf bey hemen sonra apar topar emekliye sevk edilmişti . muharebeyi müteakip ismet paşa sanki savaşı hakkıyla kazanan bir komutan gibi tuğgenetalliğe yükseltilmiştir. Dahası kendine bu zaferi armağan eden silah arkadaşlarına sözle dahi olsa takdirlerini belirtme lütfunda bulunmamıştır .
    Bunlara birde eskişehir-kütahya bozgunundaki fecaat yönetimi eklenince hem Mustafa kemal hemde fevzi paşa , artık ismet paşanın büyük kuvvetlere komuta edemeyeceğini anlamış , bir daha ona bu tür önemli görevler verilmemiş , adeta cepheye yaklaşmadına müsade edilmemişti . bunun en büyük kanıtı ise ne sakaryada ne de başkomutanlık meydan savaşında garp cephesi komutanı olduğu halde ismet paşanın adının geçmemesidir .
    Adnan menderesin 1950lerin başında mecliste dediği gibi
    Paşa yeter artık !

Bu konuda 1 sayfada toplam 1 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.