• Bir konudaki yanlışınızı düzeltmek isterim. Almanya'nın şu anda elektriği ürettiği kaynakların dağılımı şöyledir:
    2014'ün ilk çeyreğinde 164 TWh'lık elektrik üretimi gerçekleşmiş, bunun 41 TWh’lik bölümü linyit kömüründen, 30 TWh’lik bölümü taş kömüründen, 18.5 TWh’lik bölümü doğal gazdan, 17.4 TWh’lik bölümü karasal rüzgâr enerjisi santrallerinden, 0.4 TWh’lik bölümü deniz üstü rüzgâr enerjisi santrallerinden ve 11.2 TWh’lik bölümü biyomas santrallerinden sağlanmıştır.
    Yani doğalgaz Almanya için kritik bir kaynak değildir. Önemli olan burada ülkelerin kullanacağı kaynak değil satacağı kaynaktır zaten. Çin bile Irak'ın güneydoğusuna petrol şirketlerini konuşlandırmış, kuyuda çalışacak 10 bin adamını göndermek için oraya havalimanı inşa etmiştir.
    Doğalgaz tabi ki önemli yaptırım ülkeler üzerinde ama Amerika'nın şu anda suriye doğalgazını tüketmediğini düşünürsek bu konudaki amaçlarının doğalgaz olmadığı sonucuna varabiliriz. Bazen çerçeve bilerek karıştırılır fakat aslında senaryo ilkokul senaryosudur. Örneğin Çin'in Irak'taki beklentisine gelelim. Zaten güney kısımlarında hala delinmemiş petrol kuyularına yatırım yaptı o ayrı. Ama onun dışında Irak ve Suriye şu an bitik durumda. Bu toprakların üzerine yeniden şehirler kurulacak yeniden santraller inşaatlar yapılacak ve Rusya-Çin ittifakında Çin yeni inşa planının çok büyük bir parçası olacak.
    Bahsettiğimiz siyasi üstünlüğü aslında tamamen ekonomik üstünlük kuruyor. Arka planda duran İngiltere'nin siyasi bir üstünlük amaçladığını pek düşünemeyiz fakat Esad'ın geleceği hakkındaki yorumlarına bakarsak bölgede desteklediği BP'nin arka planda siyasi değil ekonomik çıkarlarını korduğunu görebiliriz.
    Dediğim gibi ben şahsen resmin karıştırılmaya çalışıldığını ama yeni dünya düzeninde aslında bir soru ve bir cevap olduğunu düşünenlerdenim.
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.