• Harika bir yazı olmuş emeğine sağlık. Bu güzel yazını ben de şu şekilde desteklemek isterim. Bask bölgesinde Bilbao'da yaşayan çok yakın iki Bask arkadaşım var. aşırı milliyetçi tutumları var. Almanya'dayken Bayern Münih takımını bile eleştiriyolardı her yerden futbolcu alıyorsunuz diye. A. Bilbao'da Bask harici futbolcu oynatmadıklarını da eklemek isterim. Öte yandan mentalite olarak ne İspanya'ya ne de Fransa'ya bağlılar. Durmadan krallarına sövüp dururlar. Verilen vergilerle hiçbirşey yapmadan keyif sürdüğünden zaten kararı parlamentonun aldığından bahsederler. Kısacası basklar hiçbir zaman mutlu olmayı becerememişlerdir ve kendi içlerinde ispanyollarla alakasız bir şekilde muhafazakarlardır.
    Katalanlar ise İspanya'yı küçümsediklerinden dolayı tüm vergileri kendilerinin verdiklerini zannettiklerinden dolayı Barcelona olmasa İspanya'nın olmayacağını düşündüklerinden dolayı ve verilen vergilerin kendi bölgelerinde değil başka yerlerde kullanıldığını düşündüklerinden dolayı bir bağımsızlık arayışına girmişler ve bunu almaya da yakınlardır.
    İspanyol mentalitesi ile Türk mentalitesinin yakın olması da durumlarımızı benzer kılıyor bizde birliktelik diye birşey yok herkesin gözü başkasının cebine giren parada.
    Öte yandan azınlık yönetim sürecine değinirsek, bu konuyu Avustralya başbakanı geçenlerde çok güzel açıklamıştır. Ortadoğudan gelip de Avustralya'nın kendilerine verdiği hakları protesto eden yerlilere Avustralya "siz orada memnun olmadığınız için buraya geldiniz, bizim standartlarımızda yaşamak istediniz. Beğenmediyseniz neden geldiniz oraya geri dönün" demiştir. Aslında konu bu kadar nettir. Azınlık yönetimini Osmanlı (son zamanları hariç) iyi yönetmiş bir de bence Atatürk iyi yönetmiştir. Ama hala bugün birçok kişinin Atatürk'ü sevmemesinin sebebi de "kötü yönettiğini" savunmalarıdır ki makro bakınca azınlık ayaklanmalarını dindirme yöntemleri gereği çok doğru hareketler yapmıştır.
    Bu konuda Fransa'nın tutumu tabi ki daha doğrudur. Bir insan kendisini Fransa'da yaşayıp vatandaş gibi hissediyorsa başka bir ırka bağlı olmasına gerek yok. Bir insan Türkiye'de yaşayıp da kendisini Türkiye vatandaşı gibi hissediyorsa yine bence başka bir ırka sahip olmasına gerek yok.
    Geçen gün İstanbul'da karşılaştığım metro müzisyenine sordum. Çok sık görüyordum kendisini, nerelisin dedim (yabancıydı muhtemelen İngiliz) Türkiyeli dedi.
    Adam bu ülkede yaşayıp bu ülkenin vatandaşlık haklarını kullanıyorsa daha ötesine gerek yok...
    0 0
  • bence bizde durum biraz daha farklı savaşan biz ülkeyi kuran biz çalışıp kazanan biz vergi veren biz hastahanesini yolunu okulunu yapan biz ama malum ırka yeterince iyi hizmet edemediğmizden olsa gerek memnun değiller! osmanlının da azınlıkları tak gibi yönettiğni düşünüyorum dağılmasının en büyük sebebi de bence bu. tarihten ders çıkaralım isterim. azınlık hosgoruyle liberallikle yonetılmez devletin gucunu gösterir ezersin gecersin geriye bakmassın. yada fitne sokucak birileri mutlak çıkar
    0 0
  • İşte burada bir birleştirici ülke gücü algısı çok önemlidir. İsviçre bu konuda çok güzel bir örnektir.
    0 0
  • yılda 84 bin doları verirsen susmicak adamı tanımam :)
    0 0
  • birleştirici söylem ve eylemler akıbetimizi ispanya yapar osmanlı yapar.
    0 0
  • Evet o da doğru. Ekonomik standartlar bu konuda belirleyici bir unsurdur.
    0 0
  • cesare arkadaş, sovyetlerin diğer milletlere karşı olan baskıcı tutumunu eleştiriyordun. burada "azınlık hosgoruyle liberallikle yonetılmez devletin gucunu gösterir ezersin gecersin geriye bakmassın. yada fitne sokucak birileri mutlak çıkar" yazmışsın. bu ne yaman çelişki? :)
    0 0
  • ben sovyet ve komünizm gerçeğini anlatıyordum bilmeyen dostlara. öyle kitapda okuduğun internette kahramanlıklarını dinleyip gaza geldiğin gibi değil o işler oralarda diye.. yoksa kızılların derdi beni germedi! sizi de germesin kendi milletinizle meşgul olsanız daha güzel günler görür evlatlarımız
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.