Sıcaklık Terslemesi (Enverziyon)

Gazların disiplini gereği ısınan hava yükselir. Alt katta oturan komşunuz kombiyi açtığında sizin ısınmanız da bu yüzdendir.
Fakat bazen doğada işler karışır. Isınan hava yükselirken belirli bir yükseklikte kendinden daha sıcak bir hava kütlesiyle karşılaşır. Bu olay genellikle vadilerde ya da çukur bölgelerde görülür. Bunun nedeni ise havanın alçakta olmasına rağmen güneşi görmemesinden dolayı soğuk kalmasıdır. Çukurdan yükselen soğuk hava yukarıda daha sıcak bir havayla ancak bu şekilde karşılaşabilir. İşte bu karşılaşma sonunda sıcaklık terslemesi oluşur. Isınan havanın yükselip soğuması gerekirken kendinden daha sıcak bir kütleyle karşılaştığı zaman bu engeli geçemez ve ısınıp yatay yönde hareket eder. Çukur bölgelere kurulmuş yerleşim alanlarında görülen bu olay ciddi bir çevre kirliliğine neden olmaktadır ve insan sağlığına zarar verir.
Sıcaklık terslemesi bazı zamanlar atmosferik konveksiyonun bir tıpası olarak da görev görür, bazı nedenlerden dolayı bu tıpa açılırsa, var olan nem şiddetli yıldırımlara dönüşebilir. Sıcaklık Terslemeleri kötü bir şekilde soğuk iklimlerde dondurucu yağmurlara dönüşür.
Yukarıdaki resimde Lochcarron, İskoçya'da bir hava kütlesinin, daha sıcak bir hava kütlesi tarafından durdurulmasını ve sıcaklık terslemesi oluşturmasını görebilirsiniz.