İtiraf Gizemi (Günah Çıkarma)
Genel olarak bu gizem, kişinin Kilise’de bulunan Mesih ve Tanrı önünde günahlarını büyük bir içtenlik ve samimiyetle açıklayarak bağışlanma dilemesidir. İtiraf Gizemi olarak bilinen sakrament, Ortodoks ve Katolik inanca sahip bireylerin işledikleri günahları itiraf ederek tanrıdan bağışlanma dilemeleridir. İtiraf gizemi, Hıristiyanlığın yedi sakramentinden biridir.
Tanrının yeryüzünde mutlak hakimiyeti ve kendine inanan kullarına sınavları vardır. İnsanlar bu hayatta acı, özlem ve nefretle birtakım günahlar işlerler. Fakat bu günahların affedilmesi yine Tanrıya olan affedilme ve günah çıkarma ile mümkün olabilir. Günah çıkarmaya inanan toplumlar, günahların ruhu hastalıklı yaptığı için günah çıkarma ile birlikte kendilerinin arındığına inanırlar. Bireyler günah çıkarma esnasında Tanrıya döner, bağışlanma diler ve yaratıcısıyla bütünleşir. Böylece günahkar kimse, Kilise yaşamını aksatsa dahi Tanrı ile barışmayı kazanır. Ayrıca Günah çıkarma, Kilise dahilinde “yeniden vaftiz edilme” ve ruhun yeniden kutsanması manasına gelmektedir. Aslında Hıristiyan inancında günahların affı demek, mecburi değildir. Fakat bazı ağır günahlar ve kişinin Komünyon’dan uzaklaşması “itiraf gizemini” mecburi kılmaktadır. Kilise, tövbe gizemi ile birlikte, müritlerinin pişman olması ve affedilmesi için onlara Tanrıya sığınmaya aracılık ederler. Dini olarak itiraf gizeminin üç temel unsurundan söz etmek mümkündür. Bunlardan birincisi, kişinin işlediği günahtan dolayı üzüntülü olmasıdır. İkinci etken ise, kişinin Tanrının huzurunda içtenlikle günahını itiraf etmesidir. Ve son olarak üçüncüsü, tövbenin ardından Tanrı tarafından affedilen kişinin bu affedilme kararını Mesih aracılığıyla almasıdır. Daha önceki dönemlerde İtiraf Gizemi yada tövbe istemi, kilise önünde herkesin huzurunda yapılırdı. Fakat zamanla bu gelenekten vazgeçilerek tövbe, rahip huzurunda günah çıkarma bölmelerinde yapılmaya başlanmıştır.
Haftanın ilk günü akşam vakitlerinde, öğrenciler Yahudilerin korkusuyla kapıları kapatırken İsa çıka geldi. Onların ortalarında durup “Size esenlik olsun!” dedi. Bunu söyledikten sonra ellerini ve göğsünü gösterdi. Öğrenciler Rab’bi görünce sevindiler. İsa yine onlara “Size esenlik olsun!” dedi. “Baba beni gönderdiği gibi, ben de sizi gönderiyorum”. Bunu söyledikten sonra onların üstüne üfleyerek “Kutsal Ruh’u alın” dedi. Bu tövbe gizeminin sırrı ve ilgili Sakrament, İncil’de Mesih olan İsa’nın Havarilerine “Kutsal Ruh’u alın; kimin günahlarını bağışlarsanız bağışlanmış olacak; Kimin günahlarını bağışlamazsanız bağışlanmamış olacaktır” metinlerinden hareketle kalıplaşmış bir inanıştır.