Hamer Kabilesi

    Mago Ulusal Parkı’nda 50,000’ni geçkin Hamer yaşamaktadır. Hamer kabilesini diğer Omo vadisi kabilelerden ayıran en büyük özelikleri arasında giyim tarzları vardır. Özellikle Hamer kadınlarını gördüğünüzde ne kadar ilgi çekici olduklarını fark edeceksiniz. Kadınları bakır rengindeki gösterişli saçlarıyla ilgi çekerler. Saçlarına kırmızı kil, su ve tereyağı karışımı ile bakım yapıyorlar. Saçlarına kili uyguladıktan sonra düzenli olarak tereyağı sürüp saçın kalıp halinde kalmasını sağlarlar. Saçların uç kısımlarına boncuklar yerleştirilip saç daha ilgi çekici hale getirilir. Kıyafet olarak kadınların üst kısımları çıplaktır, bel kısımlarına renkli kumaşlar bağlarlar. Boyun, bilekler, kollar gösterişli kolyelerle doludur. Erkeklerde de kadınlardaki gibi tereyağı, su ve kırmızı kil karışımı saça uygulanıp topuz yapılır. Uyurken bu topuzun bozulmaması için boyun altına küçük kafalıklar kullanırlar. Erkekler elde ettikleri zaferleri göstermek amacıyla saçlarına tüyler takarlar. Bu tüyler onların gurur kaynağıdır. 

    Giyim olarak sadece toga benzeri bir kumaş parçasına sarınırlar. Ellerinde mızrak ve kafalıkları ile beraber gezerler. Kadınlar gibi bedenlerinin her yeri süslü takılar ve metallerle doludur. Diğer Omo kabilelerinde olduğu gibi Hamer kabilesinde de çok eşlilik söz konusudur. İlk evlenilen kadın daima en değerli olandır. O zaman eşleri birbirinden ne ayırt ediyor?  İlk eş boynunda metal, deri karışımı ‘kama’ adı verilen büyük bir kolye takıyor ve ölene kadar çıkarmıyor. Diğer eşler ise sadece metal kolye takıyorlar. Kabileler yalnızca kendi içerisinde biriyle evlenebiliyorlar. Damat evliliğin gerçekleşebilmesi için kızın ailesine belirli sayıda hayvanı başlık olarak verir. Erkek ve kadınlar evlendirilmeden önce sünnet ettirilir. 

     Müslümanlık dinine mensup görünseler de eski çağların mistik inanışlarının çoğuna bağlı kalıyorlar. Cansız ögelerin ruhlara sahip olduklarına veya hayalet, cin gibi doğaüstü olgulara çok inanırlar. Dini törenlerinde Şamanizm etkisi yer almaktadır. Geçim kaynağı olarak hayvancılıkla uğraşırlar. Otlatılan hayvanlar çadırların ortasındaki daire şeklindeki boş alanda sabahlarlar. Sorgum adı verilen buğday türünden olan bitki ile hem alkol hem de yemek ihtiyaçlarını karşılarlar. Darının ekilme zamanı olarak yağışlar başlamadan bir önceki sezon tercih edilir. Güney Etiyopya’nın en eski kabilelerinden olan Hamer kabilesinin çok eski bir geleneği olan boğa atlama töreni ile erkekler kabiledeki güçlerini kanıtlarlar. Erkekler belirli bir yaşa geldiklerinde evlenmek ve belli bir statüye ulaşmak adına bu törene katılırlar. İlk olarak kadınlar geleneksel şarkılar ve danslar eşliğinde ortaya çıkıyorlar. Erkekler ise sorgum adı verilen darıdan yapılan birayla keyif sürerler. Törenin yapılacağını duyurmak adına genç biri boynuzdan yapılan bir boruya üfleyerek tüm Hamerleri törene çağırır. Törenin simgesi olan beyaz boya ile tüm vücut boyanır. Törende boğaların üzerinden atlayacak olan genç erkeğe moral vermek amacıyla ailesinden kız kardeş veya annesi, erkeğin yanına gelir. Elinde bulunan boruya üfledikten sonra genç erkek kadının sırtını kırbaçlamaya başlar. Sırasıyla başka akrabalar gelip bu kırbaçlama olayına dâhil olurlar. Tuhaf olan ise genç kızların bu kırbaçlanma törenine hevesle katılmalarıdır. Kırbaçlanma kadında onur ve gücü temsil etmektedir. Sırtınız ne kadar kırbaç iziyle doluysa o kadar değer ve saygı görürsünüz. 

    Aile bağlarını kuvvetlendiren bu tören, kamçılanan ve kamçılayan kişi arasında güven bağını da güçlendirdiği belirtilmektedir. Kamçılanan kadın ileriki zamanlarda kendisini kamçılayan erkek tarafından koruma altına alınır. Törenin asıl amacı olan boğa atlama kısmında amaç ‘Maza’ erkekleri dediğimiz onurlu, güçlü ve statüsü yüksek olgun erkekler arasına katılmaktır. Genç erkek Maza erkekleri tarafından tutulan 10 ile 30 boğanın üzerinden çıplak bir şekilde dört kez düşmeden atlaması gerekiyor. Eyer atlama başarıyla gerçekleştirilirse genç erkek hem evlenebilir, hem de sosyal statü sahibi olur. Törenin ardından başlık parası olarak belli sayıda hayvan kızın ailesine verilir. Çift inek kanı ve sütünden yapılan karışımı içerek evlenirler. Genç erkek eğer boğalardan düşerse kadınlar tarafından kamçılanır ve başka bir tören için bir sene daha beklemek zorunda kalır. 

  • Kaynaklar

    1.  Selda Sefer, "Omo Vadisi İnsanları

    2.  Kemal Kaya "MURSİ KABİLESİ",kabileler.com

    3. Aylak İlsu, 1 Ocak 2015, "Etiyopya Omo Vadisi"

    4. Ancient African Tribes, Omo Valley in Ethiopia, "Hamer Tribe

İlginizi çekebilecek diğer olaylar

Biyografiler

  • Van Gogh CV
    BİYOGRAFİ
  • Heinrich Himmler CV
    BİYOGRAFİ
  • Al Capone CV
    BİYOGRAFİ
  • II. Abdülhamid CV
    BİYOGRAFİ
  • Benjamin Franklin CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • Nikola Tesla CV
    BİYOGRAFİ
  • Napolyon Bonapart CV
    BİYOGRAFİ
  • Marilyn Monroe CV
    BİYOGRAFİ
  • Platon CV
    BİYOGRAFİ
  • Mustafa Kemal Atatürk CV
    BİYOGRAFİ
  • Abraham Lincoln CV
    BİYOGRAFİ
  • Nejat Uygur CV
    BİYOGRAFİ
  • Barış Manço CV
    BİYOGRAFİ
  • Sabiha Gökçen CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.