• Dokunulmazlık tamamen kalkarsa çıkabilecek sonuçları iyi düşünmek lazım" diye konuştu.
    Türkiye'nin Suriye'nin bölünmesine karşı olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Suriye maalesef öyle bir noktaya getirildi ki her türlü kirli oyununun oynayabileceği bir zemin oluştu. Bunlardan biri de Sykes Picot'un yüzüncü yılı. Sykes Picot'a biz hep karşı çıktık. Çünkü Sykes Picot bölgemizi bölmüştü, şehirlerimizi birbirine yabancılaştırmıştı. Birileri yüz yıl sonra yeni bir Sykes Picot yazma peşinde. Biz Sykes Picot'un gayri insani ve tarihimize aykırı düşen mirasını yok etmeye çalışırken, birileri yeniden yazma peşinde. Arap Baharı'nın hemen öncesinde Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün dörtlü insanların serbest dolaşacağı bir bölge kurmaya karar vermişti, buna sonradan Irak da katılacaktı. Bütün bu hamlelerle biz Sykes Picot'u 2016'dan önce fiilen ortadan kaldırmayı düşünüyorduk. Bizim bu yöndeki hedeflerimiz birilerini rahatsız etti, bunu engellemek için Arap Bahar'ı kullanıldı. Şimdi Suriye'yi üçe, dörde, beşe, Irak'ı üçe bölerek yeni bir Sykes Picot yazmaya çalışılıyor. Buna direnenler taraflar var, bu bölgenin halkları ve Türkiye buna direniyor. Ama bunu gerçekleştirmek isteyenler var; Rusya'nın hava harekatına bakın fiilen Suriye'yi bölmek istiyor"
    “Son İran ziyaretimde mutabık kaldığımız en önemli husus, Suriye'nin bölünmeden, federalite olmadan bir arada tutulması. Onlar da bölgede özellikle İsrail karşısında güçlü bir Suriye istiyorlar"


    POLİTİKA
    Davutoğlu: İkinci yolu seçtik
    Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin ve bölge halklarının Suriye’nin bölünmesine direndiğini söyledi. AB ile ilişkilerde iki boyut olduğunu belirten Davutoğlu "İkinci yolu seçtik" dedi.​ Başbakan, dokunulmazlık tartışmasına da değindi ve bir kez daha "Meclis'e getiririz" ifadelerini kullandı.
    Davutoğlu: İkinci yolu seçtik
    INTERNET HABER MERKEZİ
    19 MART 2016, 10:06

    Diğer

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Suriye'deki gelişmelere değinen Davutoğlu, Osmanlı Devleti'nin, Ortadoğu'daki topraklarının paylaşılmasını öngören 1916 yılındaki Sykes Picot Anlaşması'nı hatırlattı.
    Brüksel'deki AB Zirvesi'nden dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Başbakan Davutoğlu, "Önümüzde iki boyut vardı. Ya bu ilişkiyi bir kriz olduğunda buluşmak üzere yönetecektik ya da tüm bu tecrübelerden sonra AB ile ilişkileri yeni zemine oturtacaktık. İkinci yolu seçtik" dedi.
    Dokunulmazlık tartışmasına da değindi ve bir kez daha "Muhalefet istemese de yolumuzdan geri dönmeyiz, Meclis'e getiririz" dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlıkların tamamen kaldırılması çağrısına da yanıt veren Davutoğlu, "Dokunulmazlık tamamen kalkarsa çıkabilecek sonuçları iyi düşünmek lazım" diye konuştu.
    Türkiye'nin Suriye'nin bölünmesine karşı olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Suriye maalesef öyle bir noktaya getirildi ki her türlü kirli oyununun oynayabileceği bir zemin oluştu. Bunlardan biri de Sykes Picot'un yüzüncü yılı. Sykes Picot'a biz hep karşı çıktık. Çünkü Sykes Picot bölgemizi bölmüştü, şehirlerimizi birbirine yabancılaştırmıştı. Birileri yüz yıl sonra yeni bir Sykes Picot yazma peşinde. Biz Sykes Picot'un gayri insani ve tarihimize aykırı düşen mirasını yok etmeye çalışırken, birileri yeniden yazma peşinde. Arap Baharı'nın hemen öncesinde Türkiye, Suriye, Lübnan, Ürdün dörtlü insanların serbest dolaşacağı bir bölge kurmaya karar vermişti, buna sonradan Irak da katılacaktı. Bütün bu hamlelerle biz Sykes Picot'u 2016'dan önce fiilen ortadan kaldırmayı düşünüyorduk. Bizim bu yöndeki hedeflerimiz birilerini rahatsız etti, bunu engellemek için Arap Bahar'ı kullanıldı. Şimdi Suriye'yi üçe, dörde, beşe, Irak'ı üçe bölerek yeni bir Sykes Picot yazmaya çalışılıyor. Buna direnenler taraflar var, bu bölgenin halkları ve Türkiye buna direniyor. Ama bunu gerçekleştirmek isteyenler var; Rusya'nın hava harekatına bakın fiilen Suriye'yi bölmek istiyor" ifadelerini kullandı.
    “İran il mutabık kaldık"
    İran ile Türkiye'nin Suriye'nin bölünmemesi konusunda mutabık kaldığını dile getiren Davutoğlu, “Son İran ziyaretimde mutabık kaldığımız en önemli husus, Suriye'nin bölünmeden, federalite olmadan bir arada tutulması. Onlar da bölgede özellikle İsrail karşısında güçlü bir Suriye istiyorlar" diye konuştu.
    “Suriye'deki Kürtler'in hakları ile YPG yan yana getirilmemeli"
    YPG'nin Suriyeli Kürtler'in savunucusu olarak görmenin mümkün olmadığını belirten Başbakan Davutoğlu, “Bugünkü seyre batığınızda YPG'nin nin son derece oportünist ve otokratik yöntem benimsediğini görüyorsunuz. Kendileri gibi düşünmeyen Kürtleri o bölgeden sürdüler. Şimdi de konjonktürden faydalanarak 'de facto' durum yaratmaya çalışıyorlar. Onları kullananlar, onları bir piyon olarak kullanıyor, kullanıldıkları ölçüde varlar. Suriye'deki Kürtler'in hakları ile YPG yan yana getirilmemeli. YPG'yi Suriyeli Kürtler'in savunucusu olarak görmek, Suriye'deki Kürt kardeşlerime yapılabilecek en büyük hakarettir. Gelişmeleri yakından takip edeceğiz, yeni bir Sykes Picot olmaması için her türlü çabayı bölge halklarıyla birlikte yapmaya devam edeceğiz" değerlendirmelerinde bulundu.
    Suriye'de serbest bölge gösüşmeleri
    Suriye'de serbest bölge oluşturulmasına yönelik görüşmelere değinen Davutoğlu, “Bu konuyu Avrupa Birliği, ABD ve Rusya ile görüşüyor. Biz de Amerikalılarla görüşüyoruz, bunun için büyük çaba sarf edeceğiz. Bir direnç var orada. Bu ateşkes uzun sürerse, biraz daha devam ederse kolaylaşabilir" dedi.
    “Rusya Suriye'den bütünüyle çıktı doğru değil"
    Başbakan Davutoğlu, Rusya'nın Suriye'ye bazı hedeflerini gerçekleştirmek için girdiğini söyledi. Rusya'nın Suriye'den çekildiğini söylemenin mümkün olmadığını dile getirenDavutoğlu, şunları ifade etti:
    “Rusya Suriye'den bütünüyle çıktı diye bir argüman doğru değil. Ama kendilerince bazı hedefleri vardı, bu hedeflerin gerçekleştiğini düşünüyorlar. Birinci hedef Lazkiye'de Rus üssünün geliştirilmesi, kapasitesinin artırılması, füzelerle takviye edilmesi ve korunması. İkincisi Esad rejiminin masaya güçlü oturması için takviye edilmesi, bunu da yaptıklarını düşünüyorlar. Üçüncüsü, muhalefet unsurlarının zayıflatılması, bunu da bütün çabalarına rağmen istedikleri gibi yapamadılar ama yapamayacaklarını da gördüler. Lazkiye'deki Rus üssü o kapasitede orada durdukça, füzeler orada durdukça Rusya'nın bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil."
    ahmed davutoglu-yeni safak

    olaylar iyice karisti kim kimin safinda velli degil suriyenin gelecegi icin ne dusunuyosunuz
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.