• Bilindiği Gibi Türklerin Ana Yurtları Orta Asya ve çevresidir. Peki Türkler'in bu bölgelerden göçmesinin veya yayılmasının temel sebepleri nelerdir?
    *Türkler yaradılış olarak taşkın ruhlu ve çok hareketlidirler. Bunun sebebi ise Bozkır Kültürüdür. Bozkır Kültürü'nde Türklerin; kendi şehirleri içerisinde özgürce at koşuşturmaları ve göçebe bir yaşam içinde olmaları Türklerin taşkın bir ruh taşımaları ve bu özelliğinde genlerine işlemelerine neden olmuştur. Fakat göçlerin asıl sebebi bu özellikleri değildir.
    Bunlar;
    1- Ekonomik Nedenler; Nüfusun artması, anayurt topraklarının büyük hayvan sürülerini otlatmaya yetmez hâle gelmesi ve kuraklıkların hüküm sürmesi asıl sebeptir. Bu yüzden, hem nüfusları az, hem de toprakları çok verimli olan komşu ülkelere doğru ilerlediler. Başlangıçta ele geçirdikleri yeni topraklar hemen hemen ıssızdı ve bunlara sahip görünenler de o verimli yerleri öylece bırakmışlardı.
    2- Bağımsızlık Duygusu; Bazen Türkler de yabancıların baskısına uğruyor ve özellikle bozkır hayatı yaşayan boylar yurtlarını terketmek zorunda kalıyorlardı. Çünkü, yabancı bir devletin idaresinde olmak, bağımlı yaşamak onların katlanabileceği bir durum değildi ve hür ve bağımsız kalmak Türklerin asıl özelliği idi.
    3- İklim; Orta Asya'nın olumsuz iklim yapısı, Yazın kuraklık kışın ise aşırı soğuklar.. gibi zor iklim şartları Türkleri göçe zorunlu bırakmıştır.
    4- Türklerin Cihan hâkimiyeti düşüncesi; Yani Güneşin doğduğu yerden, battığı yere kadar her yeri fethetme arzusu Türkleri başka bölgelere yöneltmiştir.
    5- İç Karışıklıklar; Türkler'in kendi aralarındaki dağınık yaşam tarzı boylar şeklinde yaşamayı doğurmuş. Bu boylar arasında zaman zaman siyasi anlaşmazlıklar gerçekleşmiş bu da bazı çatışmalara dönüşmüştür. Bu da Türklerin göçlerinde önemli bir yer taşımaktadır.
    6- Salgın hastalıklar; Orta Asya'da hayvanlardan yayılan hastalıklar da Türkler'in göçünde etkili olmuştur.
    0 1
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.