DonQuixote
En Beğenilen Yazar Sırası
:
25
Toplam Başlık Sayısı
:
3
Toplam Puanı
:
50
Toplam Giri Sayısı
:
32
Bu Ayki Puanı
:
-45
En Aktif Yazar Sırası
:
23
  • sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

    türk milliyetçiliği yapanların başına gelebilecek en kötü felsefedir komünizm, evet. iyi ki de öyledir. ülkenini en güçlü lideri stalin, gürcü idi. kruşçev, ukraynalı, brejnev ukraynalı. ülkenin iktidarı komünist parti zaten, işçi komünistlerin elinde olması kadar doğal bir şey olabilir mi? yaptığın eleştiri şuna benziyor: 1946ya kadar ülke chpli adamların elindeydi. e, başka kimin olacak yahu?
    0 0
  • sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

    naziler ile ittifakın sebebi, sovyet rusyanın savaş hazırlığı için zaman kazanmak istemesidir. ki savaş başlamadan çok kısa süre önce fabrikalarında taşınabilir ne varsa ural dağlarının doğusuna taşıtmış ve üretime oradan devam etmiştir. gözünüzü seveyim tek kaynaktan okuyarak koca koca ideolojileri yargılamayın.

    bir de sana özel dipnot: adın machiavelli, adamın felsefesi amacına ulaşmak için her şeyi yap. stalin o dönemde yapması gerekeni yapmış, ağır bir yıkım ile karşılaşsa da nazi faşizmini durdurmuş sonrasında dünyanın en büyük süper gücünden birisi olmuş. kendi bulunduğu döneme göre olayları tahlil etmek tarihin en önemli metodlarından birisidir, onu da gözden kaçırmayın bir zahmet.
    0 0
  • İsid'in arnavutu tehdit etmesi

    benim aklıma ilk gelen enver hoca dönemiyle ilgili bir şey olabilir. o dönem bütün dinler yasaklanmıştı ve dünya üzerinde ki ilk ateist devlet olarak arnavutluk kabul ediliyor.
    0 0
  • Tarihteki Savaş Taktikleri

    gerilla savaşı: düzensiz birliklerin, düzenli ordulara karşı verdiği savaşlardır. genelde vur-kaç taktiği üzerine kurulmuş savaşlarda konvansiyonel savaş araçları yerine saldırı tüfekleri ya da molotof gibi görece daha basit silahlar kullanılır. gerilla savaşının amacı topyekûn bir savaş kazanmak değil, karşıda ki orduyu yıpratmak, gücünü ve savaş azmini kırmaktır. gerilla savaşının verildiği yerlerde halk desteği muazzam ölçüde önemlidir. britanya işgali sırasında keltlerin romalılara karşı verdiği savaş, gerilla savaşı olarak nitelendirilebilir. roma ordularının her defasında yenilmesini sağlamıştır. sun tzu'nun savaş sanatı kitabında da gerilla savaşından bahsedilir. nazi işgali altında ki ülkeler de bu taktiği kullanarak alman ordusunu ciddi şekilde yıpratmıştır. (cephaneliklere yapılan ani baskınlar, iletişimin sabote edilmesi vs.) aynı şekilde alman ordusuna karşı savaşan sovyet partizanlarıda bu taktiği başarı ile uygulamıştır. mao zedung, ernesto che guevara, fidel castro gibi liderler devrim için kullanmış ve aynı şekilde başarıya ulaşmıştır. bunun dışında kurtuluş savaşı sırasında ki düzenli ordu kurulmadan öncesinde çetelerin işgal güçlerine karşı verdiği savaşta gerilla savaşı içerisinde görülebilir. pkk (türkiye), farc(kolombiya), ezln(meksika), epr (meksika), hindistan komünist partisi (maoist), filistin halk kurtuluş cephesi, hizbullah, el-Kassam Tugayları gibi örgütler bugün aktif olarak gerilla mücadelesi vermektedir.

    phalanx: genelde 5-5.30 metrelik mızraklı piyadelerin arka arkaya dizilmesi ve en öndekilerin mızrağını gelen düşmana doğru düzeltmesiyle oluşturulan taktik. genelde antik yunan döneminde kullanılmıştır. spartalılar ve perslere karşı etkili olmuş, büyük iskender zamanında zirveye çıkmıştır. tabii bazı dezavantajları da vardı, bunlar, zırhların ağırlığı ve mızrağın uzunluğundan dolayı ortaya çıkan hareket problemiydi. epaminondas ve iphikrates bu taktiği iki farklı şekilde geliştirdi. ilk savaşlarda orduların karşılıklı hatlar oluşturarak dizilmesi ile olurdu. epaminondas bunu biraz değiştirmiştir. mesela düşmanın sayıca az olan tarafının, kendi ordusu tarafında ki kısmını sayıca üstün tutmuş, diğer tarafıysa geri çekmiştir.
    şöyle; x x x > x
    x x
    x x
    x x bu taktik sonucunda ordunun zayıf tarafı ezilip, arkasını da çevirmesi sağlanırmış. türklerin kullandığı hilal taktiğinin bir benzeri gibidir.
    iphikrates ise piyadelerin mızrak boylarını uzatıp, zırhlarını hafifletmiş, bu şekilde kullanmıştır bu taktiği.

    shield wall: büyük ölçekli kalkanlarla askerlerin yan yana dizilmesiyle oluşturulan savaş taktiğidir. mızraklı piyade yok ise süvarilerin bu hattı yarıp geçmesi çokta zor olmaz.

    testudo: savunmaya dayalı ağır hücum da diyebiliriz. kalkan duvarına benzer ama daha kapsamlıdır. klasik roma filmlerinde ki izlediğimiz dört bir taraflarının kalkanlarla kapandığı tabiri caizse kaplumbağa gibi olurlar. okçulardan korunmakta ya da sayıca az olunan durumlarda saldırılan birliklere karşı başarılı olabilir.

    napolyon dönemi: napolyonun belirli bir savaş stratejisi yoktu ama bilinen şey daime saldırı savaşı yaptığıydı. birliklerini birbirinden kopmayacak şekilde savaş alanına yayarak karşısında ki ordunu formasyonunun dağılmasını sağlayıp, hatları yarmak üzerinden ilerlerdi.

    siper savaşları: amerikan iç savaşı ve 1. dünya savaşı gibi savaşlarda yoğun olarak kullanılan savaş taktiğidir. orduların karşılıklı siper kazarak bu siperleri korumak üzere çarpıştığı ve topçularla desteklendiği savaşlardır. savaşların uzamasına ve doğal olarak ordu içerisinde bazı sıkıntılar doğmasına sebep olmuştur. 2. dünya savaşında tank, uçak vs. gelişmesi üzerine geçerliliğini yitirmiştir.

    blitzkrieg: türkçesi yıldırım savaşı olarak geçiyor. almanların kullandığı bu savaş taktiği, siper savaşlarını bitirmiştir diyebiliriz. küçük ama hızlı ve güçlü alman tanklarının, düşman ordusunun hatlarını yararak en hızlı şekilde, en fazla ilerleyebildiği kadar ilerleyerek düşman ülkesinin merkezine saldırması üzerine kuruludur kabaca. bu kadar basit görünmesine karşın karışık ve uygulanması güç bir taktiktir diyebiliriz çünkü bu ilerleme sırasında koordinasyon, hava şartları vs. hayati öneme sahiptir. fransa ve polonyayı işgal sırasında çok rahat bir şekilde kullanılmıştır. ve fransa'nın maginot hattı gibi uzun ve güçlü bir hattı olmasına rağmen bu taktik sayesinde işe yaramdığı görülmüştür. ama sovyetler gibi çok geniş topraklarda ikmal ve araç sorunu yaşanacağı için başarılı olması çok daha zordur, nitekim sovyetlerde bir dönem işe yarasa da devamı gelmediği için çökmüştür.

    bir de deniz savaşı ile ilgili bir taktik:

    pruva hattı: 1600-1700lere kadar olan deniz savaşları her geminin kafasına göre hareket ettiği, toplarını ateşledikten sonra kaçıp, yeniden topları doldurup saldırdıkları vur-kaça dayalı bir savaş şekliydi. buna karşın ilk olarak hollandalıların geliştirdiği pruva hattı ise gemilerin tek bir sıra halinde hareket etmesi buna bağlı olarak ateş gücünün tek bir noktaya hareket etmesi üzerine kurulu, daha koordine ve düzenli bir savaş vermesi üzerine kurulmuştu. gemiler amiral gemisi ya da sancak gemisi denen, amiralin bulunduğu tek bir gemiden komut alır ona göre hareket ederdi. taktiğin işe yaradığını gören ingilizler taktiği benimseyip, başarılı bir şekilde kullanarak denizlerin 200-250 yıl boyunca tek hükümdarı olmuşlardır (1700-1900 arası). taktiğin başarı ile uygulandığı muharebelerden birisi olarak da trafalgar muharebesi incelenebilir.

    birazcık uzun oldu, umarım sıkılmadan okuyabilirsiniz. hatam oldu ise affola.
    0 3
  • tarihi resim ve videolar

    SSCB'nin dağılışı ve son kızıl bayrak'ın indirilişi

    0 0
  • İnsanı Ağlatan Filmler

    the pursuit of happyness filminin oğluyla metro tuvaletinde kaldıkları gece de gözlerim dolmuştu.
    0 0
  • gelmiş geçmiş en iyi sözler

    "insan tarihin öznesidir. değişir, değiştirir."
    0 0
  • Tarihin En Silik Kahramanları

    Stanislav Petrov kesinlikle.

    hikayesini şuradan okuyabilirsiniz; http://tr.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Petrov
    0 0
  • tarihi resim ve videolar

    Dîyarîyî Kurdistan Mart 1925-Mayıs 1926 tarihleri arasında Bağdat’ta Kürdçe, Arapça ve Türkçe olarak yayımlanmıştır
    0 0
  • Heinrich Himmler

    nazi almanyasının 2. adamı. ss, sd ve gestaponun şefi.
    0 0
  • spor tarihinden unutulmaz olaylar

    lise yıllarında boyu kısa olmasına rağmen crossoverları ile ünlenen bir oyuncu vardı, bu allen iverson idi. yaptığı bir röportaj da "eğer elime bir gün fırsat geçerse michael jordan'ı bile geçebilirim" diyen allen iverson 97 yılında bu fırsatı eline geçirmiş ve mj ile karşı karşıya kalmıştı ve sözünü tuttu:


    benim için spor tarihinin en büyük olaylarından birisidir.
    0 0
  • molotof kokteyli

    taklacı mıdır değil midir bilemem de, iç işleri bakanı sonuçta bu adam. hükümet tarafından alanlama vs. de gelmedi hatırladığım kadarıyla.
    0 0
  • molotof kokteyli

    0 0
  • tarihteki muazzam ayarlar

    "Bildiğiniz üzere yüzyıllar önce kiliseler cennetten topraklar satıyorlardı. Cahil halk ise, “ölünce cennette yerimiz hazır olsun” diye bu oyuna alet oluyor, böylece papazlar ve kilise zenginleşiyordu.

    Ancak herkes öyle değildi. Bunun bir kandırmaca olduğunu, cennetten toprak satın alınamayacağını söyleyen Martin Luther mahkemeye çıkarılmıştı. Yargı, o zamanlar da dini kullananların elinde oyuncaktı. Duruşma sırasında Martin yargıçlara seslendi;

    “Milleti cehennemle korkutup, cenneti para karşılığı satıyorsunuz. Sıkıysa cehennemi satsanız ya?”

    Yargıçlardan biri sordu: “Cehennemi kim alır ki?”

    Martin Luther “ben alıyorum, neyse parası vereyim” dedi.

    Yargıçlar cehennemi Martin’e bedava verdiler!

    Duruşma sonunda Martin kapının önüne çıktı ve duruşma sonucunu merak eden binlerce kişiye seslendi:

    “Cehennemi satın aldım, benimdir. Bundan sonra oraya kimseyi almayacağım, korkmayın!”

    Cehennem korkusu kaybolan halk böylece kilise baskısından kurtulmuştu. Bundan sonra halk özgür beyinlere sahip olmaya başladı ve Almanya aydınlanması 500 yıl önce böylece sıradan ve çok akıllı bir olayla başlamış oldu."

    tam bir ayar sayılmaz ama ders çıkarılması gereken müthiş bir hikaye bence.
    0 0
  • tarihi olaylar sözlük yazarlarının şu an dinlediği şarkı

    0 0
  • molotof kokteyli

    basit ama doğru kullanıldığında çok etkili olabilen ev yapımı özsavunma silahı.
    0 1
  • tarihi resim ve videolar

    Osmanlı'nın kut'ül ammare zaferinden sonra bir alman dergisinde yayınlanan görsel
    0 0
  • sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği

    bir zamanlar dünya üzerinde ki 2 süper güçten birisidir. amerikaya her konu da kafa tutabilmiş ve sanılanın aksine bir çok konuda önüne bile geçebilmiştir. sosyalizmin ve sosyalist ülkelerin ilerleyemeyeceklerini, daima kapitalizme yenileceğini söyleyenlere karşı şu bilgileri de yazmadan edemeyeceğim;

    "22 Haziran 1941’de, Hitler Almanya’sının SSCB’ne saldırısıyle, Rusya ekonomik planlarını, derhal savaşın gereklerine –Hitler Almanyası’nın eninde sonunda SSCB’ne saldıracağı aşikar olduğu için, aslında Sovyetler Birliği daha önceki yıllardan itibaren, bu büyük savaşa hazırlık olarak, yüksek bir çalışma temposuyla genel ekonomik plan hedeflerini zamanından önce gerçekleştirdiğinden.– uyarlayabildi. Alman işgali ve savaş esnasında, altyapı tesisleri, demiryolu şebekesi, yol ve köprüler, köy, şehir ve kasabalar, maden ocakları önemli ölçüde tahrip olmuştu. İnsan kaybı 20 milyon olup, ayrıca 25 milyon insan evsiz kalmıştı. Savaş yılları Rusya’nın ekonomisini önemli ölçüde daraltmış ve geriletmişti. 1940 yılına oranla, savaşın bitiminde ulusal gelir %17, sanayi üretimi %8, elektrik üretimi %11, kömür üretimi %11, petrol %40, çelik %33, çimento %68, pamuklu dokuma %60, şeker üretimi %78, tarımsal üretim ise % 40 düşmüştü.1 SSCB, savaşın yaralarını sarıp, SBKP önderliğinde ülkeyi ikinci kez yeniden inşa ederek; 1940 yılının üretim düzeyini, 1950 yılında yakaladı. Ama bu, ikinci savaşın da Rusya ekonomisine, bir on yıl daha kaybettirmesi anlamına geliyordu. Kapitalist-emperyalist dünyanın engellemelerine ve savaşlara karşın, devrim sonrasındaki elli yıllık tarihi içinde Sovyet Rusya, görülmedik ekonomik ve toplumsal başarılara ve ‘ilk’lere imzasını atan bir ülke oldu. 1918’den itibaren, sanayideki yıllık gelişme hızı, ortalama olarak % 10’nu aştı."

    "Ayrıca batılı kaynaklar da, bu dönem Sovyet ekonomisinin olağanüstü gelişme düzeyini doğrulamaktadır. Sovyetler Birliği ekonomisi üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Abran Bergson’a göre, Sovyetler Birliği’nin sabit fiyatlarla milli geliri, 1928-1937 döneminde yılda %5 ile % 5.5 arasında, 1950-1955 döneminde de % 7.5 ile % 7.6 artmıştı. Bu oranlar, o dönemin dünya ekonomilerinin büyüme hızlarıyla kıyaslandığında, en yüksek büyüme hızıdır. Dönemin SSCB ekonomisinin büyüme hızı, aynı dönem Amerika’nın büyüme hızından iki ile üç kat daha fazladır.

    SSCB, devrim sonrasında gerçekleştirdiği hızlı kalkınmayla, az gelişmiş bir ülke olmaktan çıkıp, sanayi üretim hacmi bakımından dünyada ikinci sıraya yerleşmiş ve birinci sıradaki ABD sanayisini, bazı alanlarda geçmiştir.3 Ayrıca bilimsel teknik alanlarda, bilimsel araştırmalarda, dikkat çekici bir gelişme göstermiştir. Birçok alandaki rakamları, ABD’le aynı düzeyde gözükse de, eğitim-öğretim ve sağlık hizmetlerinin yaygınlığı ve parasız olmasında, kültürel vb. faaliyetlerin tüm ülke sathına yayılmasında onu açık ara geçmiştir. Rusya’da her 100 bin kişiye düşen doktor sayısının, ABD’dekinden % 12 daha fazla olduğu ya da aynı sayıdaki hastahane yatağına düşen doktor sayısının, ABD’ye oranla % 20 daha fazla olduğu belirtiliyor. (Bkz. Bernard http://P.J: Sovyetler Birliğinde Planlama, Londra, İngilizceye çeviren: I. Nove)"

    ayrıca sscb bize göstermiştir ki; en kötü sosyalizm, en iyi kapitalizmden iyidir

    ayrıca v2; http://www.tarihiolaylar.com/galeriler/dunyada-ilk-kez-sovyetler-birligi-tarafindan-vatandaslarina-uygulanmis-12-hak-657
    0 0
  • Dünya tarihinde ki en başarılı komunist lider kimdir?

    Başarı kriteri nedir? Çok değişkenlik gösterebilir bu. Bir krizden fırsat yaratarak, dünya siyasetini ve dünyanın gidişatını değiştiren, bunun yanında marksizme ve komünizme muazzam katkıları olan Lenin diyebiliriz mesela.

    ya da hem Kuomintang ile girdiği iç savaşı, hem emperyalist japonya ile girdiği savaşı milyonlarca çinli köylüyü örgütleyerek kazanmış, marksizmi doğu ülkelerinde uygulanabilir hale getirmiş, çhc'nin kurucusu mao zedung da diyebiliriz.

    ikinci emperyalist paylaşım savaşında, öncelikle faşist hitler ordularına karşı büyük bir zafer kazanmış, savaş sonrası dönemde ülkesini dünyanın en büyük 2 gücünden birisi yapan, bunun yanı sıra sosyalist mücadeleye teorik katkılarda da bulunan sbkp genel sekreteri joseph stalin'de diyebiliriz.

    geliştirdiği gerilla taktikleri ile hem teorik hem de pratik katkıları olan che guevara'da diyebiliriz. viet-kong gerillaları ile amerikayı bozguna uğratan ho chi minh'de diyebiliriz. sayabileceğimiz bir çok komünist önder ve devrimci var bu şekilde.
    0 0
  • tarihi resim ve videolar

    malum internet ucu bucağı olmayan bir yer ve göremediğimiz, gizli kalan ya da çok popüler olmayan video, resim vs. şeyler olabiliyor. tarihi resimler, videolar vs. hepsi için ayrı bir başlık açmak yerine buradan paylaşabiliriz sanırım. önce ben başlayayım;

    renkli görüntülerle ekim devrimi;
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.