• Başlığa bakınca aslında tarihle hiç ilgisi olmayan bir başlık olarak gözükse de aslında bir imparatorluğun gelişimini ekonomisini derinden etkileyen bir başlık olduğunu sanırım birçok tarihsever bilmez...
    Çünkü 1951 den sonra ülkemizde öğretilen tarih kitaplarından tarih ile ekonominin bağları silinmiştir.Genellikle kahramanlık hikayeleri anlatılır..Nitekim bunun yansıması da tarihte şöyle anlatılır kısaca coğrafi keşiflerden sonra ticaret yollarının rotasının değişmesiyle ,Kanuniden sonra fetihlerin durmasıyla Osmanlı İmparatorluğu duraklama,gerileme ve yıkılmaya doğru gider..
    Aslında tarih boyunca üretim yapmayan milletler her daim bir başka milletin boyunduruğu altına girmiştir.Ticaret yolları şimdi enerji nakil hatlarına dönüşmüş vaziyette bir bakıma.. Ama Türkiye hiç de müthiş bir durumda değil ,niye Osmanlı o dönemde böylesine haşmetli olsun ki , ticaret yollarından vergi alan devlet mi yoksa üretim yapıp bunu satan devlet mi daha karlı olur ?
    Osmanlı Devletinde tekstil ve dokuma dönemine göre ileridedir. İngiltere kralı Osmanlı Devletindeki tekstil ve dokuma ile ilgili bilgiler toplamak için casuslar dahi göndermiştir. 250 yıllık bir süreçtir bu.. Detayları için Cengiz Özakıncı 'nın Türkiyenin Siyasi İntiharı - Yeni Osmanlı Tuzağı kitabında bulabilirsiniz.. Sonunda Sanayi Devrimi ve Güney Afrikada Tiftik Keçisinin yaşayabileceği bir alan bulmasıyla İngilizler, Osmanlı'nın bu üstünlüğü sona erer..Kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim...

Bu konuda 1 sayfada toplam 1 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.