İran Tarihin En Pahalı Çevre Projesini Başlattı

    Eklenme Tarihi : 4 Eylül 2015 - Cuma 13:23

    İran, Dünya'nın en pahalı çere projesini başlatmış durumda. Kurumakta olan Dünya'nın en büyük 6. tuz gölü Urmiye'yi kurtarmak için dudak ısırtacak bir miktar harcanacak.

    538 km'lik bir alan kaplayan dünyanın en büyük altıncı tuz gölü Urmiye son 20 yılda %90 kurudu. 1980'lerin başında bitkiler ve hayvanlar için bir doğal yaşam alanı olan Urmiye bugünlerde suyu çekilmiş durumda.

    İran bu duruma karşı bir önlem alıp tarihin en yüksek meblağlı çevre koruma projesini başlatıyor. Projeye öncelkle 660 Milyon dolar harcanarak başlanacak. Bu miktar gölün çevresine inşa edilecek sulama ve altyapı çalışmaları yürütecek tesislerin inşasında kullanılacak. Tesislerin kurulumundan sonra ise ana faaliyetlere başlanılacak. 10 yıl içerisinde Urmiye gölünün eski haline gelmesi hedefleniyor.

    Urmiye gölü bir zamanlar müthiş bir ekosisteme ev sahipliği yapıyordu. Flamingolar, geyikler ve koyunların olduğu gölün içerisinde karides gibi birçok tuzlu su hayvanı da mevcuttu. Son 20 yıldaki yüksek sıcaklık, kurulan barajlar ve kötü su yönetimi neticesinde gölün %90'ı kurudu. Sular çekilince karidesler öldü, hayvanlar kaçtı, kaçan hayvanlar insanlar tarafından avlandı, kuşlar göçtü.

    Öte yandan uzmanlar ise gölün kurumasının ana nedeni olarak gölü besleyen 3 nehrin ağzına baraj kurulmasını gösterdi. Uzmanlar çevredeki su tüketiminin azaltılması durumunda İran'ın gölü eski haline getirebileceğini savunuyor.

    Discovery News, Al Jazeera


Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.