Pentagon

    Adı geçen kurum veya askeri bina ABD’nin kalbi olarak tabir etmek yanlış olmasa gerek. Devletin bütün askeri faaliyetlerinin planlandığı ve yürütüldüğü bu bina, Virginia (Arlington) ve Washington D.C şehirleri sınırları içerisindedir. 1941 ve 1943 yılları arasında yapılan bina beş adet beşgenden oluştuğu için “Pentagon (Yunanca Beşgen)” adını almıştır. Kullanılan alanı 344.000 metrekare olan bina toplamda 17 hektarlık alanıyla dünyanın en büyük resmi binalarından biridir. İsmi hakkında birtakım muhalif söylemlere de rastlanmaktadır. Yunanca olarak belirlenen beşgen kavramında aslında aynı dönem devletin başkanı olan George Washington’un izleri aranmaktadır. Bazı düşüncelere göre kurum Pentagon ismini başkanın 1791 yılında üye olduğu “Hür Masonlar” grubundan almıştır. Daha sonra binanın beş kenarı Ordu, Donanma, Deniz Piyadeleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Kuvvetlerini (Army, Navy, Marine Corps, Air Force and Coast Guard) simgelendiği belirtilmiştir. Fakat birçok teorisyene göre kurum masonik simgelerle donatılmıştır. (1) (2) (4)

  • Pentagon kavramı Masonik bir yapı mı?

    Kurumun beş köşeli olması nedeniyle “beş” sayısına atıfta bulunarak Yahudi ilişkilerine atıfta bulunulmuştur. Kullanılan beş sayısından yola çıkılarak Tevratın beş kitap olmasıdır. Ayrıca kurum ve CIA’nın üst düzey yetkililerinin çoğunun Yahudi olması komplo teorisi için uygun zemin hazırlamıştır. Ayrıca dünya üzerindeki hiçbir idari veya askeri kurum Pentagon’a benzemez. Bu komplo teorisini en çok güçlendiren nokta ise binanın proje mühendisi olan General Leslie Groves aynı zamanda Masondur. Ayrıca Leslie Groves büyük ses getiren “Manhattan Projesi”nin başında bulunması da şüpheleri güçlendirmiştir. (1) (2)

    Bu denli sağlam ve CIA ajanları tarafından korunan bir kurumun 11 Eylül ve diğer terör saldırılarını haber almaması acaba mantıksız değil midir? Üst düzey bir koruma ve teknolojik imkanlarla donatılmış binanın yanı başında patlayan bombalardan haberi olmaması hatta saldırıya maruz kalması güvenlik zafiyeti midir? Adeta kıtada uçan kuştan haberleri olduğu iddia edilen kurum aynı zamanda diğer ülkelerde terör adı altında patlatılan bombalarında faili olabilir mi? Bütün bu soruların cevabı sadece varsayımlarla cevaplanabilir. Çünkü hiçbir şekilde kanıtlamayan saldırıların hangi projelerin kırılma noktalarını oluşturdukları soru işaretlerini güçlendirmektedir. Örneğin Amerika 11 Eylül saldırılarının planyacısı olduktan sonra bu saldırıyı Afganistan’a savaş açmak için kullanmış olabilir mi? Özellikle aynı bölgede konuşlandıkları Pakistan’a komşu olan ülkenin ele geçirilmesi bölgedeki Amerika varlığını pekiştirecektir. Kurumda 17.000’i üniformalı olmak üzere toplam 23.000 personel bulunmaktadır. (1) (4)

  • Pentagon’un İnşası ve Protesto Gösterileri…

    Binanın yapılması fikri ilk olarak Başkan Franklin D. Roosewelt’in fikriyle 1930 yılında Savunma Bakanlığının merkezi olarak tasarlamıştır. Fakat çalışanlar binaya sığmayınca “Pentagon” tasarlanmaya başlanmıştır. İlk olarak Savunma Bakanlığı olarak kullanılan bina şuan Dışişleri binası olarak kullanılmaktadır. 19 asansörü olan bina II. Dünya Savaşında yatay olarak labirent şeklinde yapıldığı için çelik sarfiyatından kaçınılmıştır. Kurumun inşası 15 bin işçi ile gece-gündüz tam iki yılda bitirilmiştir. Dış cephesi kireç ile kaplanan kurumun duvarları tamamen saf betondur. Kurumun toplam maliyeti 83 milyar dolardır. Binada merdiven ve yürüyen merdiven kullanılmıştır. Ayrıca 8.770 binlik kapalı otoparkın yanı sıra 10 bin otomobillik açık otopark alanı vardır. Pentagon’da üst düzey görevliler için bir yemekhane, büfe ve çok sayıda kafeterya kurulmuştur. Hatta kurumun içinde KFC, Mc Donalds, Dunkin Donuts, Panda Exspress, Starbucks, Sbarro, Pizza Hut ve Taco Bell gibi büyük fast food firmalarının şubeleri açılmıştır. Günlük kurumun çalışanları 4.500 fincan kahve, 6.800 kutu içecek tüketmektedirler. Beş katlı olan binada toplam 284 tuvalet bulunmaktadır. Pentagon yönetimi binanın ilginç yönlerini merak eden ziyaretçiler için 45 dakikalık turlar düzenlenmektedir. Tura eşlik eden asker sadece kendi bölümünün şifresini bildiği için güvenlik zafiyeti oluşmaz. Ayrıca binada yapılan güçlendirme çalışmaları nedeniyle telefon ancak pencere kenarlarında çekmektedir.  (2) (3) (4) (5)

    Pentagon Amerika’nın askeri ve saldırı mekanizmalarının merkezi olduğu için barışçıl gruplarında odağı olmuştur. 1967 Vietnam Savaşı sırasında kendilerini Barış İçin Kadınlar Vuruşu olarak adlandıran 2500 kadın protestocu savaşa karşı dönemin Savunma Bakanı olan Robert McNamara’nın Pentagondaki ofisinde basın açıklaması yapmışlardır. 21 Ekim 1967 tarihinde Ulusal Seferberlik Komitesi tarafından 35.000 kişinin katıldığı bir savaş karşıtı protesto düzenlenmiştir. Savaş bitene kadar Pentagon’u terk etmeyen grubun genel güvenliğini toplam 2.500 asker sağlamıştır. Protesto katılım sayısı nedeniyle tarihe geçmiştir. Protestoların yanı sıra kurum 19 Mayıs 1972 tarihinde bombalı saldırıya da uğramıştır. Kendilerini “Weather Underground Organization” olarak adlandıran bir sol örgüt Pentagon’un zemin katında bulunan kadınlar banyosunda bomba patlatmıştır. Daha sonra örgütten yapılan açıklamada bombalama olayının Vietnam Savaşı sırasında Hanoi bombardımanına misilleme olarak yapıldığı bildirilmiştir. 2007 yılında Amerika’nın Irak’ı işgali üzerine 15.000 gösterici Pentagon’un önünde işgali protesto etmişlerdir. Pentagon ülkenin kalbi konumunda olduğu için 11 Eylül saldırılarından sonra saldırı ile ilgili çelişkili açıklamalar yapılmıştır. Açıklamalarda çarpan cismin uçak olduğu ilk başlarda yalanlanmıştır; fakat daha sonra gerçek bilanço bütün dünyaya açıklanmıştır. (3)

  • 11 Eylül saldırıları esnasında ilginç tesadüf…

    11 Eylül 1943 yılında yapımı tamamlanan binanın 40. yıldönümünde El Kaide (11 Eylül 2001) tarafından yapılan saldırıda Pentagon Savunma Bakanlığı 125 çalışanını teröre kurban vermiştir. Saldırıyı düzenleyen saldırganlarla birlikte toplam 184 kişi hayatını kaybetmiştir. Binanın onarımı 17 yıl sürmüş ve bu tadilat 4.5 milyar dolar maliyetle tamamlanmıştır. Verilen bilgilere göre saldırıdan önce güçlendirme çalışmaları yapılan binada can kayıpları en aza indirilmiştir. Binanın dışı halka açıkken içine sadece çalışanlar ve ziyaretçiler girebilir. 11 Eylül 2001 saldırılarına maruz kalan bölüm kapatılarak hayatını kaybeden insanların anısına anıt yaptırılmıştır. Binanın camları özel yapımdır. Binaya girişler yüksek güvenlik önlemleri ile sağlanmaktadır. Ziyaretçiler önceden Pentagon’a sosyal güvenlik numaraları ile başvuru yapmak zorundadırlar. Araştırma safhasından sonra kabul edilen ziyaretçiler belirlenen tarihte Pentagon’a alınmaya hak kazanır. Pentagon’a dışardan gelen yabancı ziyaretçiler ise bulundukları ülkenin büyükelçilikleri aracılığıyla başvuru yapabilirler. Bahsedilen kabul işlemleri ve araştırmalar ortalama bir ay sürmektedir. İki ayrı kimlikten kontrolü yapılan ziyaretçilere iki asker rehberlik yapmaktadır. Güvenlik önlemleri çok üst düzeyde. Şöyle belirtmek gerekirse ziyaret esnasında resim çekmek, belirlenen alanın dışına çıkmak ve içeri yiyecek veya içecek sokmak yasaktır. Tura rehberlik eden iki askerden biri önde biri ise grubun en arkasından yürür. Kurallara uymayanlar güvenlik görevlileri tarafından uyarılıp caydırılmaktadır. (4) (5)

  • Kaynaklar

İlginizi çekebilecek diğer olaylar

Biyografiler

  • Alan Turing CV
    BİYOGRAFİ
  • Albert Einstein CV
    BİYOGRAFİ
  • Galileo Galilei CV
    BİYOGRAFİ
  • Ömer Hayyam CV
    BİYOGRAFİ
  • Mustafa Kemal Atatürk CV
    BİYOGRAFİ
  • Salvador Dali CV
    BİYOGRAFİ
  • Napolyon Bonapart CV
    BİYOGRAFİ
  • Che Guevara CV
    BİYOGRAFİ
  • Jean-Jacques Rousseau CV
    BİYOGRAFİ
  • Fatih Sultan Mehmet CV
    BİYOGRAFİ
  • Adile Naşit CV
    BİYOGRAFİ
  • Kanuni Sultan Süleyman CV
    BİYOGRAFİ
  • Nikola Tesla CV
    BİYOGRAFİ
  • Piri Reis CV
    BİYOGRAFİ
  • Deniz Gezmiş CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.