insearchofsunrise
elektrik aşkı
En Beğenilen Yazar Sırası
:
1
Toplam Başlık Sayısı
:
164
Toplam Puanı
:
1051
Toplam Giri Sayısı
:
604
Bu Ayki Puanı
:
26
En Aktif Yazar Sırası
:
1

insearchofsunrise Sözlük Seceresi

  • Bir Big Mac İçin Türk'ün 3 saat 52 dk Çalışması Gerekirken Finlandiyalının 16 dk Çalışması

    @gimli bence bu sözlükte yazıp bu eksikliği belirtmemiz bile bir mum yakmadır.
    Öte yandan yüksek nüfus genellikle avantajtır (bkz:almanya)
    Almanya'nın da dünya kadar nüfusu olmasına rağmen SGP'si çok yüksektir çünkü onlar fazla nüfus ile daha fazla üretim yapabilmeyi keşfetmişlerdir.

    Biz de Rüzgar enerjisinde dünya devi olan Danimarka gibi ilim irfan sahibi olsaydık onlar 1 tirübün üretirken biz 20 üretirdik. Bu şekilde de nüfus fazlalığının avantajını kullanırdık. Nüfusu az olan ülke daha kolay zenginleşir diye bir şey yok zaten Haiti'nin Nüfusu 10 milyon da ne oluyor? Önemli olan insanları verimli kullanıp üretim yapabilmek.

    Biz bugüne kadar hiç iyi yönetilmedik. Bu nedenle de kendimizi kandırmanın gereği yok bence. Herşeye önce biz süperiz dememekten başlamamız gerekiyor. Olmamız gereken yerin çok gerisindeyiz. İlim irfanı reddederek, mühendislikte pratiğe imkan vermeyerek, devletin resmi yayın organı TRT'nin başına imam atayarak, üniversite rektörlerini değiştirip İTÜ gibi bir üniversiteye bile hükümet yetkililerinin belirlediği bir rektörü getirerek biz ilerleyemeyiz.

    Bunu hangi parti gelse yapacak ondan da adım gibi eminim. Vizyonsuzluk, çıkar çatışmaları bitirdi bu ülkeyi. Senelerdir ülkeden bilim adamı çıkmıyor. Tübitak desen kurbağalı dereye temiz raporu veriyor (Kadıköy belediyesi CHP'de diye, daha çok bok koksun semt ki belediye bişey yapmıyor gibi gözüksün, yönetim değişsin)

    Sonuç olarak rezalet bir durumdayız. Gelişmemiz gerekenden çok daha az ve yavaş gelişiyor hatta bazı konularda geri gidiyoruz.

    Zamanında Cahit Arf'lar fln varmış. Şimdi ise Esra Erol'lar Zuhal Topal'lar var....
    0 0
  • Bir Big Mac İçin Türk'ün 3 saat 52 dk Çalışması Gerekirken Finlandiyalının 16 dk Çalışması

    Bugün Milliyet'te gördüğüm bir haberdir. Financial Times'ın araştırmasına göre Türkiye'de asgari ücretli bir çalışanın Big Mac alabilmesi için 3 saat 52 dakika çalışması gerekirken bir asgari ücretli Finlandiya vatandaşının aynı Big Mac'i ülkesinde yemesi için 16 dk çalışması yeterli.
    Bu haberden çıkarılması gereken şudur. Dünya'da Big Mac Balance denilen birşey vardır yani Big Mac dengesi. Ülkelerin ekonomisi vatandaşlarının Big Mac alabilme kapasitesine göre ölçülür çünkü Mc Donald's fiyatlandırmayı ilgili ülkenin Satın alma gücü partiseine göre düzenlemektedir.
    Sonuç şudur ki bir Danimarkalının satın alma gücü, bir Türk'e göre yaklaşık 15 kat daha yüksektir.

    Şimdi o ekonomimiz süper, çok güçlü bir devletiz diyen arkadaşlara bir çift sözüm var. Biz 3 tarafı denizlerle çevrili, iklimi hem tarıma hem hayvancılığa elverişli, yer altı kaynakları olan (bor, volfran) olan bir ülkeyken Allah'ın Danimarka'sı Kuzey'e yakın elverişsiz bir iklimde bu seviyede bir ekonomiye sahip olabiliyor ve biz hala kendimizi iyiyiz diye uyutuyorsak milletçe geri zekalıyız.

    Ben sanayileşememeyi, tarımı göz ardı etmeyi, İsrail'den tek kullanımlık tohum almayı, domates kökü ithal etmeyi kendime yediremiyorum. Adam çölün ortasında bir tohumdan 8 kök çıkaracak tohumu geliştirirken ben maksimum bursada bir tohumdan 4 kök çıkartabiliyorsam, ülke ortalaması da 2 kök ise biz milletçe geri zekalıyız.

    Biz hala sanayileşemiyorsak, aselsan mühendislerimize bile sahip çıkamıyorsak, suikast soruşturmalarının üstünün örtülmesine izin veriyorsak, dünyanın ufak ama değerli ürün ithalatından para kazandığı bir dönemde biz hala ağır sanayi ihraç etmeye çalışıp, devletçe teknolojiye yatırım yapamıyorsak biz milletçe geri zekalıyız.

    Kusura bakmayın...
    0 3
  • Rıza Zarrab

    :))))))) @bosveryaaa
    Aksam aksam guzel güldüm. Zeki insanin mizahi bir başka oluyor
    0 0
  • T-34 Sovyet Tankı

    Amerikan tanklari cok kotuydu @Billythekid hatta rus askerleri o tanklari asla kullanmak istemiyorlardi T 34 bambaska biseydi
    0 0
  • Eski Eşi Görmek İçin Uçak Kaçırmak

    Bugün Mısır Hava Yollarına ait İskenderiye - Kahire arası yolculuk yapacak olan bir yolcu uçağı kaçırıldı. Uçağın kaçırılmasındaki sebep olarak da ilgili hava korsanının Kıbrıs'taki eski eşini zorla görmek olduğu söylenir ki hava korsanı uçağı da Kıbrıs'a indirtti.

    İnsanlar mı kafayı yedi biz mi çağa tam ayak uyduramıyoruz bilemiyorum.
    0 0
  • Junkers A20

    Sitenin facebook sayfasından aldığım gibi yapıştırıyorum. Oldukça güzel bir bilgi.

    1.Dünya Savaşı sonunda imzalanan Versay antlaşması gereği Almanya’da savaş uçağı yapımı yasaklanmıştı. Bu nedenle de Alman Junkers firması yurtdışında uçak üretme yolları aramaya başladı.

    Bunun neticesi olarak Ruslarla birlikte Moskova yakınındaki Fili kasabasında bir uçak üretim tesisi kuruldu. Buna ilaveten Türkiye’de de havayollarının kurulması için çalışmalar başlamıştı.

    İlk havayolu çalışmalarını başlatmak üzere 1925 yılında Türk Hükümeti Junkers ile bir anlaşmaya vardı. Aynı yıl içinde de tecrübe seferleri başladı. Buna paralel olarakta Junkers firması ile Türkiye’de uçak üretimi üzerine görüşmeler başladı.

    Alman hükümetinin de desteğiyle 1925 Ağustos’unda bir kontrat imzalandı. %50’si Hugo Junkers’e %50’si Türk Hükümeti’na ait olmak üzere Kayseri’de kurulan bu şirkete TOMTAŞ adı verildi. Sözleşme gereği Junkers Kayseri’de bir motor imalat tesisi kuracak, Türk Hükümeti de savaş uçaklarını Tomtaş’tan satın alacaktı.

    40 yıllık bir süre için geçerli olacak bu anlaşma gereği Kayseri’deki fabrikanın kapasitesi yılda 250 uçak olacaktı.

    Junkers Kayseri’de dört adet hangar yapacaktı. Ancak bu hangarlardan 1927 yılına kadar ikisi gerçekleşebildi. Ancak Junkers’in iddialarına göre Türk Hükümeti gerekli sermaye ödemelerinde gecikince 1928’in Mart ayında sözleşme feshedildi ve Junkers Türk havacılık sahnesinden çekildi.

    Ancak bu 3 senede Junkers 20 adet silahsız A20 uçağını ilk parti 1925 Mart’ında, ikinci parti 1926’da olmak üzere teslim etmişti. Bu uçaklardan kaç adedinin A20W tipi kızaklı deniz uçağı olduğu bilinmemektedir. Eldeki fotoğraflara göre asgari 3 adet A20W geldiği bilinmektedir ancak bunların da seri numaraları bilinmemektedir.
    Bu uçaklara Kayseri’de Madsen makinelı tüfekleri ve bomba kızakları takıldı. Bu uçaklara ilaveten 45 adet A20 de Junkers’ten gönderilen parçalarla Kayseri’de üretildi. Resimdeki uçaklar da Kayseride üretilen Junkers'lardır.

    Kaynak: tayyareci com
    0 0
  • T-34 Sovyet Tankı

    @Billythekid Barbarossa Harekati baz alindiginda daha iyidir. Ama savaş Avrupa kitasinda olsaydi 1942 den sonra uretilen Tiger 2 ler daha agir basabilirdi.
    0 0
  • T-34 Sovyet Tankı

    T-34 II. Dünya Savaşı'nın en etkili tankıdır. 1940'ta üretimine başlanmış ve Nazilere korkulu günler yaşatmıştır.

    T-34 zor azari koşullarına bile aldırış etmeyen, atak ve saç kalınlığı yüksek bir tanktı. Hatta Barbarossa harekatının ilk dönemlerinde 6. ordunun başında bulunan Reichenau, T-34'ü görünce şu sözleri sarfetmiştir: "Eğer Ruslar bu tankı seri imalata soktularsa savaşı kazanamayız"
    0 0
  • Derin Tarih

    @malcolm oncelikle seviyeyi bozmadan verdigin cevaplar icin teşekkür ederim. Ama cok farkli dusunuyoruz. Barbaros Hayrettin korsanliktan gelme bir savascidir, piri reis ise denizci ve kartograftir. İkisinin donemleri de yaptiklari da cok farklidir. Ali Kuscunun yerine gelenler ise 100 yil boyunca calismalarini bile anlayamamislardir. O kadar yetersiz kalmislardir. Rasathane de bu yuzden 100 yil sonra kurulmustur.
    Malesef ki bizden ne bir Tolstoy ne, Charles Dickens, ne Tom Sawyer ne de bir Rahmaninov cikmistir. Ki yine de ben Osmanlinin ilk zamanlarina birsey demiyorum. Zaten konustugumuz donem yikilma donemi.

    Hurrem Sultandan bir Robert Frost gibi bahsetmissin ama gercekten savundugumuz seyler cok farkli benim haremin ilim yuvasi olduğunu kabul etmem mumkun degil. Bu konuda minyatürler de var. Konusunu acmak istemedigim.

    Bu konuyu burada cok uzattigimizi dusunuyorum. Ben sanirim dusuncemi belirttim.
    0 0
  • Derin Tarih

    @adolf2 seviyeni maksimum 1 yorum kadar normal degerinde tutabilmissin. Sonra yine ayni tas ayni hamama donmussun. Ben sana ne anlatayim? Seni dusuncelerinle basbasa birakiyorum. Beni mentionlamayi kesersen bundan sonra sevinirim
    0 0
  • Derin Tarih

    @malcolm Köy ensitütülerini Atatürk açtı demedim zaten onun haricinde Köy Enstitüleri dönemi ile ilgili detay bilgileri de iyi bilirim. Ben Köy Enstitüleri Atatürk'ün eseridir dedim ve bu da doğrudur.

    Bunun yanında bu konuda hiçbir zaman tartıştığımız şey Ali Kuşçu, Piri Reis gibi alimlerin dönemi olmadı, tartıştığımız konu harf devriminin dönemi yani Osmanlı'nın son dönemleriydi. Harf devriminin gerekliliğini konuşuyorduk ve bence bu hala yukarıda belirttilklerim gereğince gerekli bir devrimdi.

    Konuyu sağa sola çekmeye çalışırsak Harem'lerin ilim yuvası olduğunu savunanlara kadar gider. Sanki Haremlerden Marie Curie'ler çıkarmışız gibi Haremi savunuyor bu bahsettiğimiz kişiler.

    Hee bu arada Ali Kuşçu ile de bir anektod paylaşayım. Osmanlı'da ilk rasathane bile Ali Kuşçu'nun ölümünden 100 yıl sonra kurulmuştur. 1 -2 üst düzey kişi ile Osmanlı'da bilim var diyemeyiz. Piri Reis Ali Kuşçu Mimar Sinan gibi kişiler bir istisna oldukları için kendi yaptıklarını devam ettiren kişiler olamamıştır.

    Bunun haricinde en sevdiğiniz Osmanlı Padişahı konusunda da belirttiğim gibi en beğendiğim padişah II. Abdülhamid'dir. II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesini ben de savunmam. Dediğim gibi iyi yanlarıyla veya kötü yanlarıyla birşeyi tartışamıyoruz. Ya Atatürk'ü çok sevicez ya da nefret edicez. Biz bu kafada gittiğimiz sürece holigandan öteye gidemeyiz.

    Hepiniz görüşüne saygı duyuyorum ama malesef ben sizinle aynı fikirde değilim.
    0 0
  • Derin Tarih

    @sotarih Aslında admin var sanırım. Mesela tayyipin ölümü gülen cemaati ile ilgili bir konu vardı kaldırılmış o, öte yandan bir başkabakan iki erdoğan konusu da kaldırılmış. Durumun onlar da farkında heralde. Siyasi şeyler genelde kaldırılıyor bir iki kez daha denk gelmiştim.
    0 0
  • 27 Mart Pakistan Lunapark Saldırısı

    Taliban bağlantılı Cemaat ül-Ahrar'ın üstlendiği akşam saatlerinde gerçekleşen küfür etmeye başlasam sonunu getiremeyeceğim bir olaydır.

    Çocukların hedef alındığı saldırı lunaparkta gerçekleşmiş ve en az 65 kişinin ölümü ve 200 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştır.

    Müslümanın müslümanı öldürdüğü ve bunu meşrulaştırdığı bir dünyada yaşıyoruz. Çocukları bile öldüren canilerle aynı havayı soluyoruz. Bazen yanlış dünyada mı yaşıyorum diye kendime soruyorum.
    0 0
  • Derin Tarih

    @adolf2 oncelikle seviyeli bir sekilde cevap verdigin icin teşekkür ederim. Sunu acikca belirtiyim ki benim ideolojime uygun bir parti olmadigi icin hicbirini savunmuyorum. Nasil ki ataturk uzerinden siyaset yapanlari elestiriyorsan Ben de su anda gundemde olan ataturk karsitligi uzerinden rant saglamaya calisanlari elestiriyorum konu basligi da bunla alakalidir zaten. Dikkat ederseniz surekli tarih programlari kapatilirken derin tarihin tv programi yapip ataturku elestirerek rant saglama amaci icerisine girmenin bir sebebi olmali. Bunu destekleyenlerin amaci ne acaba diye bir dusunmek lazim
    0 0
  • Derin Tarih

    @sotarih amac bilinc uyandirmak ama bir yere kadar etkileyebiliyorsun iste. Cok asiri derecede kutuplasmis durumdayiz ya sonuna kadar Ataturkcu olucaz ya da Ataturk karsiti, dogrusunu egrisini tartisamiyoruz bile. Allah hepimize kolaylik versin de gidisatimiz hic iyi degil
    0 0
  • Derin Tarih

    Bu arada tek bir yargi daha ekleyecegim. Bizim gibi kritik cografyalarda ulusal bilinc sarttir, bu nedenle de Ataturk sembolize edilmistir, Rusya da bu konuda bize cok benzer. Herkesin gozunun uzerinde oldugu bir cografyadir Rusya da onlari da kurtaran ulus bilincidir. Su an bizde yikilmak istenen de budur ki azinliklar uzerinden rahat yonetilelim. Ben sizi her acidan bakmaya Davet ediyorum. Dusunceniz ne olursa olsun
    0 0
  • Derin Tarih

    @malcolm Abdulhamid'in tahttan indirilmesi olayını ben de tasvip etmem ama onun nedenleri cok baskaydi bu konuyla pek ilgisi yok. Onun yaninda İbni Sina örneğini sanırım hizli okumussun o cografyada dedim yani o cografyadiki muslumanlarin bilimi reddetmesine vurgu yaptim. Bunun yaninda o donemin sartlariyla egitim seviyesini karsilastirirsak yerlerdeydik. İngilzlerde Charles Dickens ruslarla dunya onculeri cikarken bizde okuma yazma orani %2 lerdeydi. Şirketlerde bile %10 un alti ihmal edilir bu nedenle o alfabenin bir ise yaramadigini soyleyebiliriz.
    Bu arada kurtulus savasi hakkindaki yazimi da okumani dilerim beni daha iyi anlarsin.

    @adolf2 bana ezberci demeden once sozlukte actigim basliklara ve yazilara bir bakmani tavsiye ederim. Hitabet seviyeni yukseltmedigin surece sana cevap vermeyi dusunmuyorum

    Ote yandan Ataturk devrimlerinden sonra egitim seviyesindeki artis batili devlerin ivmesinin cok ustunde olmustur. Koy enstitulerinde shekespeare oynatildigi ve okul mufredatinda beyaz zambaklar ulkesinde okutuldugu bilinir. Herkesi iyi ve kotu yanlariyla yargilamak gerekir su anda siz ileri derece Ataturk karsitligi ideolojisindesiniz ozellikle @adolf2

    Bunun yaninda o donem sembolik bir lider yaratma ihtiyacini da azimsamayim.su anda bile bop gerceklestirilmek icin ulusal sahiplikler yikilmaya calisiliyor. Bunu yabanci politikacilarin makalalerinden okuyabilirsiniz. Ataturkcu tarih programlarinin kapatilip derin tarih gibi programlarin acilmasinin yegane sebebi budur.

    Biraz daha dusunelim
    0 0
  • Derin Tarih

    (bkz:halifelik)
    0 0
  • Derin Tarih

    @malcolm öncelikle müslümanların hilafetin son dönemlerinde zaten bağımsız eylemlere girdiğini unutmamak lazım. 1 Dünya Savaşında Araplar seni İngilizlere satmadı mı? Neredeydi o zaman hilafet?
    Ben zaten kafadan hilafet ve papalık kuramlarına karşı bir insanım. Papalık da hilafet de din bahane edilip toprak işgal edilmesine, o topraklardan da halife veya papa makamına para aktarılmasına yarar. Olası bir tehditte de arkanı diğer birlik üyelerinin koruyacağı garantisini verir sana (bkz:haçlı seferleri) (bkz:cihat)
    İnsanların sonuncu sınıfa atıldığı, imparatorlukların ise baştacı edildiği bir sistemdir hilafet. Herkesin şahsi görüşü farklıdır ben seninkini de yargılamıyorum ama bence hilafette papalık da ilk kapitalist sistemlerdir.

    Onun haricinde harf devriminin zararından çok yararı olduğu görüşündeyim bugün bir çinliye de sorduğunda Alfabesine küfreder ki Çin'in koskoca bir yazılı tarihi vardır. Bizim yazılı tarihimiz diye birşey yoktu. Sen İbn-i Sina'yı Ortadoğu'dan kovmuş bir birliksin. Padişahların bile fotoğrafları resmedilmiyordu böyle bir anlayıştan geliyorsun.
    Eğer yazılı kaynaklarımız olsaydı zaten Osmanlıca Türkçe tercümanlar çoktan çevirmişti o belgeleri. Etrafımda çok Osmanlıca bilen insan var ama yazılı eseri olan yok. Bu nedenle harf devriminden önce hiçbirşey yoktu diyebilirz ki o dönemlerde ki eğitim seviyesi de ortadaydı.

    Evet Atatürk'ün sembolleştirildiğine, Kazım Karabekir gibi önemli insanların oyun dışına atıldığına inanıyor ve bu konuda herkese hak veriyorum ama ben dünya vatandaşıyım ve benim için ilim bilim önde gelir. Şu çok aşikardır ki ilim de bilim de Atatürk ile birlikte gelmiştir. Bunun ilk aşaması da harf devrimidir.
    0 0
  • Derin Tarih

    Program şahane ya, Atatürk'ün "Sahip olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur" sözünden dolayı Atatürk'ü ırkçılıkla suçluyor tarihçi diye adlandırdığımız insanlar.

    Stand up gibi program izlemenizi öneririm.
    http://www.tvnet.com.tr/canli-yayin
    0 0
  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.