• 28 Şubat Neler oldu ?


    Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli olaylarından biri 28 Şubat nasıl başladı ? Ne yada neler olduda bu sürece gerek duyuldu ? 28 Şubat 1997’de yapılan MKG kararı ile yapılan ve irticaya karşı mücadele ordu ve bürokrasi merkezli süreç Türkiye tarihine geçen siyasi kararlar Türkiyede her alanda değişimlere neden olan 28 Şubat ayrıca post-modern darbe olarak da adlandırılmıştır.



    REFAH-YOL KOALİSYONU ÜLKENİN BAŞINA GELİYOR

    Refah partisi 1995 Genel Şecimlerde birinci parti olarak çıkıyordu.1996'dan sonra kurulan DYP-ANAP koalisyonu Refah Partisinin güven oylaması hakkındaki inceleme isteğini Anayasa mahkemesi haklı bularak güven oylamasının geçersiz sayıldığını bildiriyordu.Bu durumda birinci parti olan Refah ve ikinci parti olan DYP Refahyol hükümeti olarak Türkiye Cumhuriyeti 54.hükümeti 8 Temmuz 1996’da olarak göreve başlıyorlardı.

    28 ŞUBAT SÜRECİ NASIL BAŞLADI



    RP -DYP koalisyonu ardından yaşanan bazı olayların 28 Şubat'a gidilen yolu hızlandırdığı söylenir. Bu olaylar ise

    2-7 Ekim 1996 tarihleri arasında Başbakan Necmettin Erbakan'ın Mısır Libya Nijerya ziyaretleri ve Kaddafi ile Erbakanın görüşmesinde Kaddafinin söylediği sözler bazı kesimler tarafından büyük tepkiler alır.

    6 Ekim 1996'da ise şeriat isteriz diye bağıran Aczmendîler gösteriler yaptı.3 Kasım 1996 Susurluk kazasında ise Polis mafya ilişkisi ortaya çıktı.Başbakan bunlar için faso fiso derken Adalet Bakanı Şevket Kazan ise, aydınlık için bir dakika karanlık toplumsal eylemi için “Mum söndü oynuyorlar” dedi.Kayseri Refah partisi İl Divan Toplantısında Karatepe şunları söyledi.



    “ Süslü püslü göründüğüme bakıp da laik olduğumu sakın sanmayın. Resmi görevim nedeniyle bugün bir törene katıldım. Belki başbakanın, bakanların, milletvekillerinin bazı mecburiyetleri vardır. Ancak, sizin hiçbir mecburiyetiniz yok. Refah Partili olarak yeryüzünde tek başıma da kalsam, bu zulüm düzeni değişmelidir. İnsanları köle gibi gören, çağdışı bu düzen mutlaka değişmelidir. Ey Müslümanlar sakın ha içinizden bu hırsı, bu kini, nefreti ve bu inancı eksik etmeyin. Bu bizim boynumuzun borcudur. ”
    Karatepe bu konuşması nedeniyle 1 yıl hapis ve 420.000 lira ağır para cezasına mahkûm edildi.



    Aynı zamanda dönemin başbakanı 11 Ocak 1997'de tarikat liderlerine iftar yemeği düzenledi Asker ise 22 Ocak 1997'de Gölcük’te toplanarak irticanın iktidarda olup olmadığını tartıştılar.30 Ocak 1997 tarihinde Sincan belediyesi Kudüs gecesi düzenledi İran büyükelçisinin misafir olduğu gecede sahnelenen cihad oyunu büyük tepkilere neden oldu Star muhabiri Işın Gürel saldırıya uğradı Bekir Yıldız ise tutuklandı.3 Şubat 1997’de, nStar TV muhabiri Işın Gürel’in muhafazakar biri tarafından saldırıya uğraması büyük tepkilere neden oldu. 4 Şubat tarihinde Sincan’da askerler 20 tank ve 15 zırhlı araçla sokaklarda görüldü.5 Şubat’ta Cumhurbaşkanı S, Başbakan’a uyarı mektubu gönderdi.

    Oramiral Güven Erkaya ‘İrtica, PKK’dan daha tehlikeli ifadelerini kullandı.11 Şubat’ta Şeriata Karşı Kadın Yürüyüşü Ankara’da yapıldı.

    *23 Şubat 1997’de Fatih Camii’nde öğlen namazının ardından bir grup ellerindeki yeşil bayraklarla “şeriat isteriz”, “yaşasın Hizbullah” diyerek yürüyüşe geçti. İslamcı gazeteci Yaşar Kaplan, gerektiğinde İslam uğruna canlarını verebileceklerine dair bir açıklama yaptı.

    28 ŞUBAT KARARLARI



    28 Şubat'ta yapılan toplantı 9 saat sürdü.28 Şubat 1997’deki MGK kararları hükümete bildirildi. Tarikat okullarının MEB'e devri bırakılması 8 yıllık kesintisiz eğitim Kur'an kursları denetimi Tevhidi Tedrisat'ın uygulanarak tarikatların kapatılması orduyu din düşmanı olarak gösteren medyanın kontrol altına alınması kıyafet kanuna riayet edilmesi ve Atatürk aleyhindeki eylemler cezalandırılması isteniyordu.



    28 Şubat sonrası gelişmeler



    4 Mart’ta Başbakan Erbakan, MGK kararlarını sert bulduğu için imzalamadı



    13 Mart'a imzalandı.



    21 Mayıs RP’nin kapatılması için dava açıldı.



    Susurluk davası DGM'de başladı



    7 Haziran tarihinde Genelkurmay tarafında irticai faaliyetleri desteklediğini iddia edilen firmalara ambargo kondu .

    18 Haziran’da Necmettin Erbakan başbakanlıktan istifa etti.

    19 Haziran’da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hükümet kurma görevini DYP lideri Tansu Çiller yerine ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’a verdi.

    30 Haziran’da Mesut ANASOL-D Hükümeti kuruldu.

    2 Ekim 2012 tarihinde Tansu Çiller ‘mağdur sıfatıyla ifade verdi.

Bu konuda 1 sayfada toplam 1 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.