• 17 haziran 1888de chelmno, polonya da doğmuştur. Babasıda askerdir. 1908de katıldığı kaiserin ordusuyla 1. Dünya savaşına katılmıştır. Statik siper savaşının vahşetinden sakınmak için gelecek savaşlarda kullanılabilecek taktikler üzerine kafa yormuştur.
    Blitzkrieg taktiğinin mucididir. Alman tanklarının babası olarak bilinir. Kendi tanklarına "guderianın tankları" der. "Achtung panzer" yani "dikkat tank" ve "bir askerin anıları" adlı iki kitap yazmıştır. Moskovayı almaya çok yaklaşmışken hitlerin emriyle durmuştur. 25 ekim 1941de görevinden alındı.
    1943te zırhlı birlikler genel müfettişi oldu.1944te suikast girişiminden sonra zeitzlerin yerine genelkurmay başkanı oldu. 1945e kadar bu görevinde kaldı. Bavyerada müttefik askerlere esir düşmüştür.
    14 mayıs 1954te hayata gözlerini yummuştur. 2. Dünya savaşının en büyük komutanlarından ve stratejistlerinden biri olarak kabul edilir.
  • Blitzkreig doktroninin de öncülerindendir. Özellikle Fransa'nın işgalinde bu doktrinin en iyi uygulayıcılarından birisi olmuştur.
  • yıldırım savaşı taktiğini geliştirmiş alman general.2.dünya savaşındaki polonya ve fransa savaşları onun küçük ama etkisi büyük zırhlı panzerleri tarafından kazanılmış dersek yanılmayız.guderian,rusya'ya saldırmanın gereksiz olduğuna inanıyordu ve paulus tarafından ikna edilerek cepheye gitti ama burada önceki savaşlardaki etkisini gösteremedi ve hitler tarafından görevden alındı
  • Kiev de muhteşem başarı ile 600 binden fazla sovyet askerini esir almış, yıldırım savaşı doktrinin kurucusu dahi general. 41 de görevinden alınıp 43 te hitler'in 'Size ihtiyacım var' demesi üzerine zırhlı birlikler müfettişliğine geçmiştir. 44-45 te doğu cephesinin en önemli kumandanlarından biri haline geldi. Savaşın bitiminden birkaç ay önce 1954 de kalp krizine sebep olup vefat etmesine neden olacak bir kalp rahatsızlığı yüzünden görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 10 mayısta Amerikan güçlerine teslim oldu.

Bu konuda 1 sayfada toplam 4 adet üst yorum vardır.

  1. Yeni Konu Ekleme

    Bu alana yazacağınız yazı sizin konu başlığınız olacaktır. Eğer konunuz var ise listelenecek, eğer konunuz yok ise yeni konu ekleme sayfasına yönlendirileceksiniz. Konu başlığınızı yazdıktan sonra ileri butonuna yada enter butonuna basınız.

  2. Arama Butonu

    Arama butonuna basarak sayfaya yönlendirileceksiniz.