İnsanların Zulmünden Korunmuş Dünya Üzerindeki En Bakir 10 Yer

Evet Dünya üzerinde hala insanlar tarafından kirletilmemiş bakir yerler bulunmaktadır. Bilinip de ulaşılamayan ya da ulaşılıp da yerleşime uygun olmayan bu yerler İstanbul gibi metropollerde yaşayan insanlar için masal gibi gelecektir.

Araç kirliliğinin olmadığı, insan kalabalığının olmadığı bu yerlerde kendinizi ilk insan gibi hissedebilirsiniz. Tabi ulaşabilirseniz ya da ulaşıp da orada konaklayabilirseniz...

İşte Dünya'nın o en bakir 10 yeri...

1- Namibya

Namibya Dünya'daki en bakir ülkelerden birisidir. 2.1 milyon kadar insan 500.000 km2 lik arazide yaşamaktadır. Bu araziyi insan başına böldüğümüzde her insana olduça fazla alan düştüğünü görebiliyoruz. Bu Güney Afrika ülkesi ismini Namib Çölünden almıştır. Namibya'da dünyadaki çita nüfusunun 4'te 1'i bulunur. Namibya 2500 adet çitaya ev sahipliği yapmaktadır. Dev kumullarıyla, Kalahari gibi hala tam olarak keşfedilememiş çölleriyle, kraterleriyle ve şelaleleriyle Namibya Dünya'daki en el değmemiş ülkelerden birisidir. Ayrıca Namibya ülkesindeki ekosistemi anayasayla koruma altına almış tek ülkedir.

2- Seyşeller

Seyşeller'de koruma altındaki topraklarının oranı ülkedeki tüm toprakların yarısı kadardır. Bu da Seyşelleri koruma altındaki toprak oranı en yüksek olan ülke yapıyor. Ülkedeki topraklarının yarısının koruma altında olması masmavi bakir kumsallar, el değmemiş kumsallar demek oluyor. Bu bakirlik ise ekolojik sistemin varlığına yardımcı oluyor. Birçok bitki ve hayvan türü buralarda yaşamını sürdürebiliyor.  ülkedeki toplam alana oranı en yüksek olan ülkedir. 

3- Bhutan

Birçokları Tibeti'in el değmemiş bir cennet olduğunu düşünürken komşusu Bhutan'ın bakirliğinin farkına bile varmaz. Bhutan'ın %60'ı ormanlık alandır. Toprakların 4'te 1'i ise doğal park veya koruma altındaki alan olarak dizayn edilmiştir. Ülkede hulunan dağlar, ormanlar ve vadiler biyoçeşitliliğin baş mimarlarıdır.

4- Fiordland, Yeni Zelanda

Yeni Zelanda'nın batı kesiminin güney kısımlarında yer alan Fiordland insanların pek uğrak bir yeri değildir. Hatta yerli Maoriler bile buraya sadece avlanmak, balık tutmak veya Yeni Zelanda'nın ünlü Jade taşını toplamaya gelirler. Alanı çevreleyen yüksek dağlardan düşen kayalar içerisinde bulunan sivri nehiri de taşlandırmıştır. Bu nedenle de Fiordland insanların yerleşim yeri olarak pek tercih etmediği bir bölgedir. Fakat bölgenin şöyle de bir harikalığı vardır ki Fiordland'deki hava Antartika tarafından gelir bu nedenle de Fiordland Dünya üzerindeki en temiz havalardan birine sahiptir.

5- Daintree Ulusal Parkı, Avustralya

Queensland'in kuzeyinde yer alan Daintree Ulusal Parkı 110 milyon yıllık yağmur ormanlarına ev sahipliği yapıyor. Doğal yaşamın tamamıyla korunduğu Daintree dünyanın en eski ekosistemlerinden birisine ev sahipliği yapıyor. Park bünyesinde binlerce bitki türünü ve hatta 2500 yıllık ağaçları barındıyor.

6- Kamçatka, Rusya

Rusya çok insan eli değimemiş gibi gözükmese de Kamçatka yarımadası Rusya'da bir istisna olabilir. Soldan Pasifik okyanusu sağdan ise Okhotsk deniziyle çevrelenmiş Kamçatka Rusya'nın doğusunda yer alan vahşi ve boş bir yerdir. Bölgedeki volkanlar ve buzullar bölgeyi özgün kılarken meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki depremler de bölgenin yaşanılabilirliğini engelliyor.

7- Atacama Çölü, Şili

Atacama çölü öyle garip çöldür ki buraya neredeyse hiç yağmur yağmaz. Tuz sahaları, kumlar ve lavlar neredeyse 60.000 km2''den daha fazla bir alanı kaplamaktadır. Atacama çölü öyle yaşanılmaz bir yerdirki NASA, bu çölün Mars yüzeyine benzemesinden dolayı deneylerini burada gerçekleştirir. Atacama çölü, gökyüzünün bulutsuzluğu, kuru hava ve rakım yüksekliği nedeniyle astronomi bilimi tarafından kullanılmaktadır.

8- Antartika

Antartika bir ülke değil koskoca bir kıtadır fakat tamımıyla da el değmemiştir. İnsanlar tarafından üzerine yerleşilmemiş olan bu koskoca kara parçasının %96'sı buzlarla kaplıdır. Antartikada bulunan insan sayısı bilimsel araştırma yapan insanlar nedeniyle kışın 1000 civarıyken yazın ise 5000'e ulaşmaktadır. Penguenler, balinalar, fok balıkları Antartika çevresindeki sulardan beslenirler. İnsanlar için oldukça çetin ve Dünya'nın en soğuk yeri olan Antartika, birçok neslin devam etmesi için ise oldukça gerekli bir yer.

9- Galapagos Adaları

Bu özgün adalara Darwin'in seyahati birçok gezgini peşinden sürüklemiş olsa da Galapagos hala oldukça bakir bir yerdir. Bu takımada dev kaplumbağların, iguanaların, deniz aslanlarının, balinaların, penguenlerin evidir. Galapagos'da yüzlerce yerel bitki ve hayvan türü bulunmaktadır. Bölgedeki insan nüfusu 23.000'dir. 

10- Papua Yeni Gine

Papua Yeni Gine Dünya'daki en kırsal ve en az keşfedilmiş yerlerden birisidir. Bilim adamları, birçok keşfedilmemiş hayvan ve bitki türünün Papua Yeni Gine'deki ormanlarda yaşadığına inanmaktadır. Bölgedeki yerel kaynak araştırmaları zeminin çetinliğinden dolayı durdurulmuştur aynı sebepten dolayı insanlar için bir yerleşim alanı da kurulamamaktadır. Tüm bu sebeplerden dolayı da Papua Yeni Gine el değmemiş bir yer olarak kalmayı başarabilmiştir.

İlginizi çekebilecek diğer galeriler

Biyografiler

  • Galileo Galilei CV
    BİYOGRAFİ
  • İbni Sina CV
    BİYOGRAFİ
  • Jean-Jacques Rousseau CV
    BİYOGRAFİ
  • Alexander Graham Bell CV
    BİYOGRAFİ
  • Ismael Zambada Garcia CV
    BİYOGRAFİ
  • Yılmaz Güney CV
    BİYOGRAFİ
  • VII. Kleopatra CV
    BİYOGRAFİ
  • Mao Zedong CV
    BİYOGRAFİ
  • Niccolò Machiavelli CV
    BİYOGRAFİ
  • Osho CV
    BİYOGRAFİ
  • Sokrates CV
    BİYOGRAFİ
  • Barış Manço CV
    BİYOGRAFİ
  • Platon CV
    BİYOGRAFİ
  • Elvis Presley CV
    BİYOGRAFİ
  • Marilyn Monroe CV
    BİYOGRAFİ

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.