Vladimir Lenin CV

POLİTİK TEORİSYEN, LİDER, DEVRİMCİ (1870 - 1924)
Vladimir Lenin, Rus Komünist Partisinin öncüsü, Bolşevik devriminin lideri, Sovyetlerin mimarı ve ilk başkanı olan devrimci Rus liderdir.

İsim Soyisim : Vladimir İlyiç Ulyanov
Adresi : Lenin Mozolesi, Kızıl Meydan, Moskova, Rusya
Doğum Tarihi : 22 Nisan 1870
Doğum Yeri : Simbirsk, Rusya
Ölüm Tarihi : 21 Ocak 1924
Ölüm Yeri : Gorki, Rusya
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Simbirsk Klasik Yüksek Okulu
    Simbirsk, Rusya
    Okul her zaman Lenin için çok önemli bir yer tutmuştur. Kültür seviyesi yüksek olan ailesinin de desteğiyle eğitime yönelmiş ve başarılı bir öğrenci olmuştur. İlk eğitimini doğduğu yer Simbirsk'te almıştır.
    Simbirsk Klasik Lisesi
    Simbirsk, Rusya
    Lise dönemi Lenin için zor geçmiştir çünkü Lenin bu dönemde psikolojik bir travma geçirmiş fakat kararlılıkla üstesinden gelmiştir. 1886 yılında babasını beyin kanamasından kaybetmiş bir yıl sonra 1887'de Saint Petersburg Üniversite'sinde okuyan ağabeyi Aleksandr İlyiç Ulyanov, Rus çarı III. Aleksandr'ın hayatına kasteden bir bombalama eylemine katılmış ve eylemi gerçekleştiremeden yakalanmıştır. Bu nedenden dolayı 25 Nisan'da idam kararı çıkmış 8 Mayıs'ta asılarak idam edilmiştir. Bütün bu travma Lenin'i yıldırmamış daha da hırslandırmıştır. Üstün bir başarı göstermiş ve lise'den altın madalya alarak ile mezun olmuştur.
    Kazan Üniversitesi
    Hukuk Bölümü, Rusya (1887- )
    Lenin Kazan Üniversitesi'nde hukuk okumaya karar vermiş fakat çok fazla kalamamıştır. İlk döneminde öğrenci gösterilerine katıldığı için polis tarafından yakalanmış ve üniversite'den atılmıştır. Dedesinin köyü Kokushkino'ya sürgüne gönderilmiştir. 1888 yılında Kazan'a dönmesine izin verilmiş ve geri dönmüştür. Burada tekrardan "People's Freedom Party"(İnsanların Özgürlüğü Partisi) çatısı altında gizlice eylemlere katılmıştır. Parti'den birçok arkadaş edinmiş ve partinin avukatıyla stratejiler üzerine müzakereler yapmıştır. Marksizm düşüncesine eğilimi bu yıllarda baş göstermiştir. Karl Marx'ın "Kapital" adlı kitabından çok etkilenmiş ve Ocak 1889'da kendini Marksist olarak tanımlamıştır.
    St. Petersburg Üniversitesi
    Hukuk Bölümü, Rusya (1890 -)
    1890 yılında otoriteler ikna edilmiş ve Lenin'e sınavlarını dışarıdan verebilme hakkı tanınmıştır. Lenin lisansını tamamlamak için St. Petersburg Üniversite'sini seçmiş, uzaktan eğitim hakkını layığıyla yerine getirip çok başarılı bir şekilde sınavlarını vermiştir.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Yasal Asistan
    Bölgesel Mahkeme, Samara, Rusya (1892 -)
    Mezun olduktan sonra bölgesel mahkemede yasal asistan olarak işe alınmıştır. Bu süreçte parti içerisindeki aktivitesine ara vermemiş dönem dönem marksist yazılar yazıp gazetelere vermiştir. Bir çoğu 1900'lerin başlarına kadar yayınlanmamıştır.
    Avukat Yardımcısı ve Devrimci
    Av. M.F.Wolkenstein'ın Yanında, St. Petersburg, Rusya (1893 - 1895)
    Lenin, 1893'te St. Petersburg'a taşınmış burada Av. M.F. Wolkenstein'in yanında avukat yardımcısı olarak işe başlamıştır. Kendilerini Sosyal Demokratlar olarak adlandıran bir Marksist hareketin liderlerinden birisi olmuştur. Bir çok üst seviye Marksist kişiyle irtibat kurmuş ve kısa zamanda işçileri Marksist görüş altında teşkilatlandırmaya başlamıştır. Polis bu teşkilatlanmanın farkına varmaya başlamış ve teşkilatım açıklarını aramışlardır. En sonunda Lenin'i 7 Aralık 1895'te tutklamış ve 3 yıllığına Sibirya’daki Şuşenskoye köyüne sürgüne göndermişlerdir.
    Girişimci ve Editör
    Iskra Gazetesi, Münih, Almanya (1900 -)
    Sürgün dönemi bittikten sonra Lenin, Pskov'a yerleşmiş ve burada ortaklı bir yapıda Marksist hareketin organı olacak olan Iskra Gazetesi için fon toplamaya başlamıştır. Daha sonraları bu hareket kendisini "Rus Sosyal Demokratik İşçi Partisi" olarak adlandırmıştır. Temmuz 1900'de de Avrupa'ya açılmaya karar vererek ve Rusya'yı terketmiştir. Almanya'da Marksist kişilerle tanışmış ve gazeteyi çıkarmaya burada başlama kararı almıştır. Gazete illegal olarak Rusya'ya sokulmuş ve Rusya'nın en başarılı yer altı yayını olmayı başarmıştır. 1901 yılından itibaren "Lenin" diye anılmaya başlanmıştır.
    Devrimci ve Editör
    St. Petersburg, Rusya (1905 - 1917)
    Rus Çarı II Nicholas'ın Ekim Manifestosunda birçok liberal reformu kabul etmesi üzerine Lenin Rusya'ya geri dönmenin güvenli olduğunu düşünmüş ve St. Petersburg'a gitmiştir. Burada Maxim Gorki'nin eşinin yönettiği "Yeni Hayat" gazetesinin editör kurulunda görev alarak politik yazılar yazmıştır. Bu süreç zarfında devrimci hareketin lideri olarak konumlanmıştır. Parti içerisinde Lenin'in düşüncelerini savunanlar ve savunmayanlar olmuş, Lenin'i güç kazanmak isteyen bir diktatör olarak gördüğünü düşünen de olmuştur. Bu tartışmalar sonucu parti içi ayrılmalar yaşanmış ve Lenin I. Dünya Savaşı sırasında tekrar sürgüne gönderilmiştir. Bu seferki sürgün yeri İsviçre olmuştur. Burada da devrimci hareketi besleyen Lenin propagandasını uzaktan sürdürmeye devam etmiştir. Bu dönemde "Emperyalizm" adlı kitabını yayınladıktan sonra, ardından 1916 yılında "Kapitalizm'in en yüksek mertebesi" adlı kitabını yayınlamıştır. Burada savaşın kapitalizmin doğası olduğunu savunmuştur.
    Devrimci Hükümet Başkanı
    Rusya (1917- 1924)
    I. Dünya Savaşı'ndan sonra çarlık Rusya'sı yıkılmış ve Lenin hemen ardından Rusya'ya dönmüştür. Geçici hükümet gelmiş ve Lenin bu karışıklık döneminde bir Sovyet hükümeti çağrısında bulunmuştur. Bu Sovyet hükümetinin askerler, köylüler ve işçiler tarafından yönetilmesi gerektiğini savunmuştur. 1917'lerin sonunda Ekim Devrimi'ni gerçekleştirecek olan hareketi yönetmiş ve 3 yıl sürecek olan iç savaşta taraf liderliği yapmıştır. 8 Kasım'da Sovyet Kongresi tarafından "Hükümet Başkanı" seçilmiş fakat savaş daha yeni başlamıştır. Lenin'in kızıl hareketinin karşısında duran Çarlık Rusya'sından kalma generaller amiraller vardır. Bu taraf Beyaz ordu olarak adlandırılmıştır. I Dünya Savaşı'nda Rusya'nın yanında savaşan devletler de Lenin hareketine karşı Beyaz Ordu'ya askeri destek göndermişlerdir. Lenin ne olursa olsun bu savaşı kazanmayı hedeflemiş ve acımasız olarak bilinen silahlı eylem Kızıl terörü başlatmıştır. 1918 yılında suikast girişiminden kılpayı kurtulmuştur. Savaşı en sonunda Lenin hükümeti kazanmış fakat bu yeni hükümette hiçbir zaman Lenin'in hayal ettiği gibi olmamıştır. Çünkü Avrupa'lı devletlerin bu hükumet üzerinde çok fazla yaptırımı vardır. İleriki yıllarda savaşı kazanan köylüler bu sefer Lenin'e karşı ayaklanmışlardır. Suikast girişiminde Lenin'e kurşun sıkılmış ve kurşun Lenin'in boynunda kalmıştır. O zamanın şartlarında da kurşun Lenin'in boynundan çıkarılamamış ve zamanla Lenin felç geçirerek konuşamaz olmuştur. 21 Ocak 1924 yılında hayatını kaybetmiştir.
  • ESERLERİ
    Eser Adı Eserin Türü Tarihi
    Rusya'da Kapitalizmin Gelişmesi Kitap 1899
    Nereden Başlamalı? Kitap 1901
    Ne Yapmalı? Kitap 1902
    Devrimci Maceracılık Kitap 1902
    Bir Yoldaşa Mektup Kitap 1902
    Bir Adım İleri, İki Adım Geri Kitap 1904
    İki Taktik
    (Demokratik Devrimde Sosyal-Demokrasinin İki Taktiği)
    Kitap 1905
    Parti Örgütü ve Parti Edebiyatı Kitap 1905
    Sosyalizm ve Din Kitap 1905
    Moskova Ayaklanmasından Alınacak Dersler Kitap 1906
    Gerilla Savaşı Kitap 1906
    Materyalizm ve Ampiryokritisizm Kitap 1908
    Proletarya Partisinin Din Konusundaki Tutumu Kitap 1909
    Rusya'da Parti-İçi Savaşımın Tarihsel Anlamı Kitap 1910
    Avrupa İşçi Hareketi İçindeki Ayrılıklar Kitap 1910
    Marksizmin Tarihsel Gelişmesinin Bazı Özellikleri Kitap 1910
    Bir Yasalcı ile Bir Tasfiyecilik-Karşıtı Arasında Konuşma Kitap 1911
    Rus Sosyal-Demokrat Hareketi İçindeki Reformculuk Kitap 1911
    İşçi Sınıfı ve Yeni-Maltusçuluk Kitap 1913
    Ulusal Sorun Üzerine Tezler Kitap 1913
    "Kültürde" Ulusal Özerklik Kitap 1913
    RSDİP'nin Ulusal Programı Kitap 1913
    Ulusal Sorun Üzerine Eleştirici Notlar Kitap 1913
    İncelmiş Bir Ulusalcılıkla İşçilerin Yozlaştırılması Kitap 1914
    Ölü Şovenizm, Yaşayan Sosyalizm Kitap 1914
    Ulusal Politika Üzerine Kitap 1914
    Ulusların Kendi Kaderlerini Tayin Etme Hakkı Kitap 1914
    Büyük-Rus Ulusal Gururu Üzerine Kitap 1914
    Avrupa Birleşik Devletleri Sloganı Üzerine Kitap 1915
    Devrimci Proletarya ve Ulusların Kendi Kaderlerini Tayin Hakkı Kitap 1915
    Karl Marks Kitap 1915
    Diyalektik Sorun Üzerine Kitap 1915
    Sosyalizm ve Savaş Kitap 1915
    Sosyal-Şovenistlerin Safsataları Kitap 1915
    Sosyal-Şovenistlerin Safsataları Kitap 1915
    Platonik Enternasyonalizmin Çöküşü Kitap 1915
    Oportünizm ve İkinci Enternasyonalin Çöküşü Kitap 1915
    II. Enternasyonalin İflası (Batkısı) Kitap 1915
    Sosyalist Devrim ve Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı (Tezler) Kitap 1916
    Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı Üzerine Bir Tartışmanın Özeti Kitap 1916
    Alman Şovenizmi ile Alman-Olmayan Şovenizm Kitap 1916
    Emperyalizm, Kapitalizmin En Yüksek Aşaması Kitap 1916
    Proletarya Devriminin Askeri Programı Kitap 1916
    Emperyalizm ve Sosyalizmdeki Bölünme Kitap 1916
    Marksizmin Bir Karikatürü ve Emperyalist Ekonomizm Kitap 1916
    Ulusal Sorun Üzerine Söylev Kitap 1917
    Nisan Tezleri Kitap 1917
    Marksizm ve Ayaklanma Kitap 1917
    Devlet ve Devrim Kitap 1917
    Kâhince Sözler Kitap 1918
    Proletarya Devrimi ve Dönek Kautsky Kitap 1918
    Vandervelde'in Devlet Üzerine Yeni Bir Kitabı Kitap 1918
    Üçüncü Enternasyonal ve Tarihteki Yeri Kitap 1919
    Devlet Kitap 1919
    Proletarya Diktatörlüğü Döneminde Ekonomi - Politika Kitap 1919
    Ulusal ve Sömürgeler Sorunu Üzerine Tezler Kitap 1920
    "Sol" Komünizm: Bir Çocukluk Hastalığı Kitap 1920
  • AKIMLARI
    Akım Adı Akımın Başladığı Yer Tarih
    Leninizim
    Rusya
    Leninizm temelinde Marksizm'in bir koludur. Marksizm'in gününe şartlarına uygun şekilde uyarlanmış hali olarak görülür. Marksizm'in üzerine kattığı en önemli şey demokratik merkeziyetçi örgüt yapısıdır. Leninizm yönetimin işçilerde olması gerektiğini savunur ve kapitalizm'i işçilerin emeklerini sömüren ve işçiyi sürekli fakirleştiren bir yapı olarak görür. Leninizm terimi Lenin'in son yıllarından itibaren kullanılmaya başlanılan bir terimdir.
  • NİYET MEKTUBU
    "Devrimci bir teori olmaksızın devrimci bir hareket olamaz!"
    "Silahsızlanma sosyalizmin amacıdır."
    "Bütün dünyada nerede kapitalist varsa orada basın özgürlüğü; gazete satın alma özgürlüğü, yazar satın alma özgürlüğü, rüşvet, halkın görüşünü satın alma ve burjuvazinin yararına saptırma özgürlüğü anlamına gelir."
    "Devlet varsa özgürlük yoktur. Özgürlük olduğunda devlet olmayacaktır."
  • REFERANSLARI

    Dünya tarihi boyunca binlerce lider, binlerce bilgin geldi düşüncelerini söyledi fakat bunlar sadece sözde kaldı. Lenin! Sen bir istisnaydın. Sen sadece konuşup, bize öğretmekle kalmadın, sözlerini yazılı kanunlara çevirdin. Yeni bir ülke yarattın. Bize kolektif mücadelenin yolunu gösterdin. Sen müthiş bir adamsın...
    Sun Yat-sen, Çin Cumhurbaşkanı

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.