Kemal Sunal CV

SİNEMA, TİYATRO  ve KOMEDİ OYUNCUSU, YAZAR (1944-2000)
Kemal Sunal, Türk sinemasında "Şaban" tiplemeleriyle gönüllerde taht kurmuş unutulmaz komedi oyuncudur. Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi komedyeni olarak kabul edilir.

İsim Soyisim : Ali Kemal Sunal
Adresi : Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul, Türkiye
Doğum Tarihi : 11 Kasım 1944
Doğum Yeri : İstanbul, Türkiye
Ölüm Tarihi : 3 Temmuz 2000
Ölüm Yeri : İstanbul, Türkiye
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    Mimar Sinan İlkokulu
    İstanbul
    Ali Kemal Sunal, 11 Kasım 1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Ailenin en büyük çocuğu olan Sunal, eğitim hayatına Mimar Sinan İlkokulu’nda başlamıştır.
    Vefa Lisesi
    İstanbul
    Sunal, ilkokulunun ardından orta öğrenimini Vefa Lisesi’nde almıştır. Sunal burada eğitim görürken felsefe öğretmeni Sunal'ı arakadaşı olan usta oyuncu Müşfik Kenter ile tanıştırmıştır. Böylelikle Sunal sanat hayatına adımını atmıştır.
    Marmara Üniversitesi
    İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü (1994 - 1995)
    Sunal, liseyi bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü'nde eğitime başlamıştır. Fakat 12 Eylül döneminde üniversiteyi yarım bırakmak zorunda kalmış, 1995 yılında tekrar devam edip eğitimini tamamlamıştır.
    Yüksek Lisans
    Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü
    Kemal Sunal, Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi almıştır. Burada Yüksek Lisans Tezi olarak kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaparak iktidarların sanat alanına yaptıkları ideolojik müdahaleyi irdelemiştir. Ve bu tez daha sonra TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü adıyla kitap olarak basılmıştır.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Tiyatro Oyuncusu
    Kenterler Tiyatrosu (- 1973)
    Kemal Sunal, lise döneminde Müşfik Kenter ile tanışmasından sonra ilk oyunu "Zoraki Tabip" ile tiyatro hayatına başlangıç yapmıştır. Kenterler Tiyatrosu'nda yaklaşık 1 sene oyunculuk yaptıktan sonra tiyatro sahnelerini değişmiştir. Bu sahneler ise Ulvi Uraz Tiyatrosu, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu olmuştur.
    Sinema Oyuncusu
    Yeşilçam (1973 - 2000)
    Kemal Sunal'ın sinema ile tanışması Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda olmuştur. Bu tiyatroda oyununu serfileyen Sunal, kendisini izleyen Ertem Eğilmez tarafından beğenilmiş ve Münir Özkul'un tarafından tavsiye edilmiştir. Bunun üzerine Sunal, 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği "Tatlı Dillim" adlı filmde basketbolcu olarak beyaz perdeye transfer olmuştur. Sunal'ın sinema hayatına adım atmasıyla beraber hayatı değişmiştir. Sunal, sinema hayatında ufak roller ile devam ederken göstermiş olduğu oyunculuğu ile oldukça dikkat çekmeye başlamıştır. Sunal Yeşilçam'da oldukça ün yapmış ve Yeşilçam'ın belli başlı komedyenlerinden olmayı başarmıştır. Rol aldığı filmler de oldukça başarılı performanslar gösteren Sunal, Yeşilçam’ın komedide tarzında aranılan bir yüzü olmayı başarmıştır. Özellikle sinema filmlerinde “Şaban” tiplemesi ile adından söz ettirmiş, Hababam Sınıfı serisiyle hafızalara kazınmıştır. Sunal rol aldığı filmlerde genelde halk kahramanını canlandırmış haksızın haklıya karşı hep savunucusu olmuştur. Sunal’ın, 1990 yılından sonra, çevirdiği filmler televizyon ekranlarında kesintisiz olarak yayınlanmaya başlamış ve kendisi bu yayınlardan hiçbir ücret almamıştır. Usta oyuncu hayatı boyunca tiyatro oyunları hariç toplam 82 sinema filminde rol almıştır. Kemal Sunal, son filmi olan Balalayka’nın çekimleri için Trabzon’a giderken kalp krizi sonucu 3 Temmuz 2000 tarihinde aramızdan ayrılmıştır. Kemal Sunal bedenen aramızdan ayrılmış olsa da Türkiye’nin gülen yüzü olarak akıllarda ve gönüllerde kalmaya devam etmiştir.
  • BAŞARI VE ÖDÜLLERİ
    ÖDÜL ÖDÜLÜ VEREN MAKAM TARİH
    En İyi Erkek Oyuncu (Kapıcılar Kralı)
    14. Antalya Film Festivali 1977
     
    En İyi Erkek Oyuncu (Düttürü Dünya)
    2. Ankara Film Festivali 1989
     
    Yaşam Boyu Onur Ödülü (Kapıcılar Kralı)
    35. Antalya Film Festivali, 1998
     
  • ESERLERİ
    Eser Adı Eserin Türü Tarihi
    Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü Kitap 1998
    Kemal Sunal Güldürüsü Kitap 2001
  • ROL ALDIĞI ESERLERİ
    Eser Adı Eserdeki Adı Tarihi
    Fadik Kız Tiyatro Oyunu 1966
    İspinozlar Taşkasaplı, Tiyatro Oyunu 1967
    Deli İbrahim Cellât Hamal Ali, Tiyatro Oyunu 1967
    Yalova Kaymakamı Tiyatro Oyunu 1968
    Gözlerimi Kaparım Tiyatro Oyunu 1968
    Fermanlı Deli Hazretleri Tiyatro Oyunu 1968/1969
    Hamhumşarolop Tiyatro Oyunu 1968
    Murtaza Bekçi ve Kahveci, Tiyatro Oyunu 1969
    Yaz Bitiyor Tiyatro Oyunu 1969
    Gergedan Bakkal ve Mösyö Papiyon, Tiyatro Oyunu 1972
    Dün Bugün Tiyatro Oyunu 1972
    Dev Aynası Tiyatro Oyunu 1973
    Tarlı Dillim Basketbolcu, Sinema Filmi 1972
    Oh Olsun Evet Fazıl Haznedar, Sinema Filmi 1973
    Güllü Geliyor Güllü Kiralık Katil, Sinema Filmi 1973
    Canım Kardeşim Yolcu, Sinema Filmi 1973
    Yalancı Yarim Kemal, Sinema Filmi 1973
    Salak Milyoner Saffet, Sinema Filmi 1974
    Köyden İndim Şehre Saffet, Sinema Filmi 1974
    Mavi Boncuk Kaymakam Cafer, Sinema Filmi 1974
    Salako Salako, Sinema Filmi 1974
    Hasret Sahne Işıkçısı Yanık, Sinema Filmi 1974
  • NİYET MEKTUBU
    "Aslen 10 Kasım doğumluyum. Ama Atatürk'ün vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, sevinemem, gülemem. 11 Kasım doğum günümdür."
    "Beni isterseniz dövün, ama bırakın istediğim gibi güleyim."
    "Türkiye’nin okuyan insana ihtiyacı var okumayana değil… Bunu bildiğim için üniversiteyi 27 senede bitirdim."
  • REFERANSLARI

    Kemal, sosyal demokrattı. Ama bunu ne hiçbir zaman belli etti, ne konuştu, ne de herhangi bir eylemin içinde oldu. Hep kaçtı bundan.
    Tarık Akan
    Biz prova yaparken Kemal kulise gider, Zeki’nin .... sigarasını içerdi. Zeki de her seferinde "Ne oldu bu sigara?" deyip etrafa sorardı. Bir gün yakayı ele verdi.
    Metin Akpınar
    Aptal sanılırdı. Ama son derece zeki bir adamdı. Kendi kurallarını koydu. Çaresizdi çünkü... Korkaktı da. Çok üstüne geldiler. Ben de gittim. Ama saygısızlık yapmadım.
    Kemal Sunal
    Toplumların gülme hakkı vardır. Bu hakkı topluma vermiştir. Güldürerek suç işletmiştir topluma...
    Rutkay Aziz
    Ben Kemal Sunal hayranıyım, filmlerini bıkmadan izliyorum. Muhteşem bir oyuncu.
    Bülent Ecevit
    Varlığı yokluğu belli olmazdı, ama yönetmen "motor" dediği an, karşımızda devleşen bir aktör olurdu.
    Emel Sayın
    Kemal Sunal, filmlerinde genellikle, haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden büyük komedi ustasıydı.
    Altan Öymen
    Türk sinemasının usta sıfatına layık oyunculardan biri olan Sayın Sunal, çizdiği kompozisyonlarla hafızalarda önemli bir yere sahiptir."
    Murat Sökmenoğlu
    Çok takdir ettiğim, çok beğendiğim, hakikaten Türk sinemasına damgasını vurmuş, halkın sevgisini kazanmış, gönlüne girmiş olan çok büyük bir sanatçıydı.
    Göksel Arsoy
    Yemez içmezdi... O da herhalde yoksulluktan ve çok eziyet çekmekten kaynaklanıyor...
    Kadir İnanır
    Çöpçü kıyafetini giydiği zaman filmin sonuna kadar onunla dolaşırdı. Yatarken çıkarırdı sadece..
    Bülent Kayabaş
    Politik kimliğiyle öne çıkmak istemezdi. Bizim oyuncu derneğimize üye olmadı. Daha sonra ÇASOD’un (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) kurulması için çalıştı; ama oraya da üye olmadı.
    Hülya Koçyiğit
    Doktora yapmayı ve okulda kalarak öğretim üyesi olmayı düşünüyordu.
    Şükran Esen (Sunal’ın yüksek tez hocası)
    ... Baktık ki bu iş böyle olmayacak, bir umut ışığı doğmayacak, bizden başkası bizi anlamayacak, gururum, kardeşim de dönünce sen varmışsın gibi hayata, birbirimize bağlandık. Yaşamalıydık. Sen gittin ve biz burada kaldık. Merak etme rahat, huzurlu uyu. Yeni doğan, seni hiç tanımayan kardeşler de izliyor, Hababam'ı, Tosun Paşa'yı, Salako'yu... Bıraktığın eserler mutlu ediyor, hayata umutla baktırıyor bir ömür boyu. Koruduğun efsane soyadını milyonlar koruyor, milyonlara aktarıyor artık. Bir de yeni isim koydular 'Melek Şaban' diye, tarihe bıraktık. Sen gittin ve biz burada kaldık. Biz mi? Hala bir yanı kırık, ama gururlu, dimdik ayaktayız. Senin emanetinden hiç ayrılmadan yaşamaktayız. Bir tek bugünde ayrıyız. Biz arkadaşlarla vatani görev için Mardin'de silah altındayız. Bu mektupla benim, annemin, Ezomun, sevenlerinin kalpleri birleştik başucundayız. Bize bıraktığın güzelliklere minnettarız. Çok özledik ama ağlamayacağız. Gözün arkada kalmasın, hiç ayrılmayıp seni sonsuza dek bizimle yaşatacağız. Tamam sen gittin ama biz burada kaldık.
    Ali Sunal (Oğlu)
    Kemal Sunal öldü.Ama insanlığın, dürüstlüğe inancı ve kötüler karşısında iyilerin kazanacağına dair umudu sürdükçe "Şaban" yaşayacaktır.."
    Can Dündar

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.