Deniz Gezmiş CV

SOSYALİST DEVRİMCİ (1947 - 1972)
Deniz Gezmiş, Türkiye'nin hem siyasi aktivisti hem de sosyalist devrimcisidir.

İsim Soyisim : Deniz Gezmiş
Adresi : Karşıyaka Mezarlığı, Ankara. Türkiye
Doğum Tarihi : 27 Şubat 1947
Doğum Yeri : Ayaş, Ankara, Türkiye
Ölüm Tarihi : 06 Mayıs 1972
Ölüm Yeri : Ankara, Türkiye
  • EĞİTİM
    KURUM KURUM YERİ, TARİH
    İlk ve Orta Eğitim
    Sivas, Türkiye
    Deniz Gezmiş, Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğmuştur. Annesin ve babasının öğretmen olması sebebiyle atamalarına göre oturdukları şehirler farklılık göstermiştir. Gezmiş, ilk ve orta öğretimini Sivas'ta almıştır.
    Lise Eğitimi
    İstanbul, Türkiye (- 1966)
    Gezmiş, orta eğitimini tamaladıktan sonra lise eğitimini İstanbul'da almıştır. Gezmiş, henüz lise yıllarındayken sol görüşün taraftarı olmuş ve bu yıllarda bir çok eyleme katılmıştır. Gezmiş'in ilk gözaltısı ise bu dönemde olmuştur. Gezmiş, 31 Ağustos 1966 tarihinde işçi yürüşüne katılmış ve Türk-iş yöneticilerini protesto eden gruba katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştır.
    İstanbul Üniversitesi
    Hukuk Fakültesi, İstanbul (1966 - )
    Gezmiş, 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girmiştir. Üniversite'ye girdiğinde eylemlere daha sık katılan Gezmiş, 19 Ocak 1967′de Türkiye Milli Talebe Fedarsayonu’nunda yaşanan olaylarda arkadaşlarıyla birlikte tutuklanmış ve bir süre sonra serbest bırakılmıştır. Gezmiş Aşık İhsani ile beraber Kıbrıs Mitingi sırasında ABD bayrağını yakmışlar ve gözaltına alınmışlardır.
  • MESLEKİ TECRÜBELERİ
    MESLEK ÇALIŞTIĞI KURUM, YER, TARİH
    Örgüt Kurucusu
    Devrimci Hukuklular Örgütü (30 Ocak 1968 - )
    Deniz Gezmiş, üniversiteki hukuk bölümünden arkadaşları ile beraber 30 Ocak 1968′de Devrimci Hukuklular Örgütü'nü kurmuştur. Bu örgüt kurulur kurulmaz 7 Mart 1968 devlet bakanı Seyfi Öztürk’ü Fen Bilimleri Fakültesi'nin konferans salonunda protesto etmiştir. Akabinde Gezmiş, 2 ay tutuklu kalarak yargılanmış sonrasında beraat etmiştir. Gezmiş İstanbul Üniversitesi'nin basılmasına önderlik etmiştir. Gezmiş'in önderlik ettiği bu grup İşgalci Konsey olarak anılmıştır ve grup lideri olarak Gezmiş Baltalimanı'nda yapılan görüşmelere katılmış ve öğrenci haklarının geri kazanımlarında etkili isim olmuştur. Gezmiş, 1968'in Temmuz ayında 6. Filo'nun İstanbul'a girişini protesto ettiği gerekçesiyle tutuklanmıştır.
    Örgüt Kurucusu
    Devrimci Öğrenci Birliği (1968 - 1971)
    Gezmiş, öğrenciler arasında Mili Demokratik görüşünün yayılmasında etkili isim olmuştur. Gezmiş, 1968 yılında Cihan Alptekin, Mustafa Lütfi Kıyıcı, Mustafa İlker Gürkan, Cevat Ercişli, Selahattin Okur, Saim Kurul ve Erim Süerkan ile beraber Devrimci Öğrenci Birliği'ni kurmuştur. Gezmiş, 1 Kasım 1968 yılında Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı’nın da dahil olduğu “Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü"nü gerçekleştirmiştir. 1968'in Kasım ayında ABD büyük elçisinin İstanbul'a gelişi nedeniyle yapılan eylemde tutuklu kalan Gezmiş, serbest bırakılmıştır. İstanbul Üniversitesi'ne 16 Mart 1969′da yapmış olduğu öğrenci hareketiyle 19 Mart’ta 3 Nisan’a kadar tutuklaması sürmüştür. Gezmiş İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki olaylarda öncülük yapmış ve çıkan çatışmalarda yaralanmıştır. 23 Haziran 1969′da Türkiye Milli Talebe Fedarsayonu’nunda 1. Devrimci Milliyetçi Gençlik Kurultayı’nda oluşturduğu programdan sonra hakkında tutuklanma kararı çıkmıştır. Bu karardan sonra Gezmiş, Filistin'e kaçmıştır. Gezmiş, 1969 yılının son baharına doğru üniversitedeki eylemlerinden dolayı Hukuk Fakültesinden atılmıştır. Atıldığı okulda polis tarafından bulunmuş tekrar gözaltına alınmıştır. Akabinde Yıldız Devlet ve Mühendislik Akademisi’nde Battal Mehetoğlu’nun sağcılar tarafından öldürülmesi olayında yapılan araştırmalar sonucunda bulunan silahların Gezmiş'e ait olduğu iddialarından dolayı hakkında soruşturma başlatılmıştır. Deniz Gezmiş, 20 Aralık 1969′dan 18 Eylül 1970′e kadar hapis yatmıştır.
    Silahlı Siyasi Örgüt Kurucusu
    Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (4 Mart 1971 - 9 Ekim 1971)
    Gezmiş, hapisten çıktıktan sonra öğrenci hareketlerinden kendisini uzaklaştırmıştır. Gezmiş, Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan’la birlikte Türkiye'de ilk silahlı siyasi örgüt olan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu kurmuştur. Bir takım programlarla 4 Mart 1971′de yayınlanan bir bildiri ile örgüt kamuoyuna tanıtılmıştır. Bu örgüt, ilk silahlı eylemlerini 29 Ocak 1970 tarihinde vermiş ve 12 Mart dönemi boyunca faaliyetlerini devam etmiştir. Gezmiş, 11 Ocak 1971'de THKO adına Ankara İş Bankası Emek Şubesi'nin soygununu gerçekleştirenler arasında yer almıştır. Bu olaydan sonra Deniz Gezmiş, 9 Ekim 1971′de idama mahkum edilmiştir.
  • GÖRÜŞLERİ
    Görüşün Adı
    Marksizm
    Leninizm
    Anti Emperyalizm
  • NİYET MEKTUBU
    "Son sözleri "Yaşasın tam bağımsız Türkiye. Yaşasın Marksizm-Leninizm'in yüce ideolojisi. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Kahrolsun emperyalizm. Yaşasın işçiler, köylüler" olmuştur." (İdam edilirken)
    "Ben Amerikan emperyalizmine, Sovyet revizyonizmine, Romen soytarılığına, Bulgar dalkavukluğuna karşı bir Türk devrimcisiyim."
    "Vatan için uykular kaçıyorsa, devrim başlamış demektir."
    “Baba,
    Mektup elinize geçtiğinde ben aranızdan ayrılmış bulunuyorum. Ben ne kadar üzülmeyin dersem yine de üzüleceğinizi biliyorum. Fakat bu durumu metanetle karşılamanı istiyorum, insanlar doğar, büyür, yaşar, ölürler, önemli olan çok fazla yaşamak değil, yaşadığı süre içinde fazla şeyler yapabilmektir. Bu nedenle ben erken gitmeyi normal karşılıyorum. Ve kaldı ki benden evvel giden arkadaşlarım hiçbir zaman ölüm karşısında tereddüt etmemişlerdir. Benim de düşmeyeceğimden şüphen olmasın, oğlun, ölüm karşısında aciz ve çaresiz kalmış değildir, o bu yola bilerek girdi ve sonunun da bu olduğunu biliyordu. Seninle düşüncelerimiz ayrı ama beni anlayacağını tahmin ediyorum. Sadece senin değil Türkiye’de yaşayan Kürt ve Türk halklarının da anlayacağına inanıyorum. Cenazem için avukatlarıma gerekli talimatı verdim. Ayrıca savcıya da bildireceğim. Ankara’da 1969′da ölen arkadaşım Taylan Özgür’ün yanına gömülmek istiyorum. Onun için cenazemi İstanbul’a götürmeye kalkma, annemi teselli etmek sana düşüyor, kitaplarımı küçük kardeşime bırakıyorum. Kendisine özellikle tembih et. Onun bilim adamı olmasını istiyorum, bilimle uğraşsın ve unutmasın ki bilimle uğraşmak da bir yerde insanlığa hizmettir, son anda yaptıklarımdan en ufak pişmanlık duymadığımı belirtir, seni, annemi, ağabeyimi ve kardeşimi devrimciliğimin olanca ateşi ile kucaklarım.
    Oğlun Deniz Gezmiş.

Tarihiolaylar.com internet sitesinde bulunan bütün içerikler Tarihi Olaylar editörleri tarafından hazırlanmaktadır. İzin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Copyright 2024 - Tüm Hakları Saklıdır.